MENIU

CRIZĂ de VACCINURI în maternităţile din România

Criză de vaccinuri în maternităţile din România

Pericol de îmbolnavire pentru sute de bebeluşi din maternităţi. Nou-născuţii nu au fost imunizaţi împotriva hepatitei B pentru că vaccinul lipeşte de mai multe săptămâni. Deşi au fost făcute cereri la minister pentru a primi dozele, spitalele nu au primit niciun răspuns.

Mihaela şi Alina sunt două dintre mămicile care, în aceste zile, au adus pe lume câte un băieţel. Ele au aflat de la medici că nu îşi pot imuniza pruncii pentru că vaccinul lipseşte din maternitate. Doza antihepatică se administrează în primele 24 de ore de viaţă ale nou născutului şi se repetă după două luni.

"E vorba de sănătatea copilului tău. E vorba de primul tău copil. Normal că te doare", spune una dintre ele.

Cealaltă mamă completează: "Căutăm să-l cumpărăm, dar nu ştim de unde să-l cumpărăm. Ştim că se face în primele 24 de ore de la naştere. O să vedem ce soluţii ni se oferă ulterior pentru a rezolva această situaţie".

Managerul maternităţii "Cuza Vodă" din Iaşi spune că a primit ultimele doze de vaccin în urmă cu două luni şi au fost deja epuizate.

Mircea Onofriescu, manager maternitatea Cuza Vodă Iaşi: "Deficienţa este indiscutabilă la nivel de ministerul Sănătăţii. El este cel care achiziţionează. Noi suntem cei care susţinem vaccinarea copiilor conform programului naţional şi sperăm că vaccinul va ajunge cât mai repede".

Şi în judeţul Argeş este aceeaşi situaţie.

Sorina Honţaru, director DSP Argeş, a explicat, pentru REALITATEA TV: "Am avut vaccin antihepatitic până la data de 1 noiembrie. Începând de la 1 noiembrie nu mai avem vaccin în maternităţi. Noi aşteptăm din zi în zi. Antihepaticul nu a venit săptămâna asta. Sperăm să vină săptămâna viitoare".

Vaccinul antihepatic poate fi cumpărat din farmacii la un preţ de 100 de lei, dar lipseşte, deocamdată, şi la multe astfel de unităţi.