Critici pentru guvernul Ponta: "România nu are buget pentru că nimeni nu şi-l asumă în acest moment"
Comentatorii invitaţi joi seară la Realitatea TV în emisiunea Jocuri de Putere au criticat aspru măsurile ministrului Finanţelor Ioana Petrescu şi proiectul noului Cod Fiscal.
"România nu are buget pentru că nimeni nu şi-l asumă în acest moment, iar ministrul Ioana Petrescu nu va mai continua după alegerile prezidenţiale". Sunt doar o parte din concluziile specialiştilor prezentate în emisiunea Jocuri de Putere. Invitaţii lui Rareş Bogdan au comentat şi proiectul de modificare a codului fiscal.
"Cum se face bugetul la noi? Se uita Guvrnul la cat ii lipseste. Lipseste 1000, scoatem de undeva, hai sa marim aici asta e metoda contabila, de contabil de aprozar care inca se mai practica in România", a explicat profesorul Mircea Coşea.
"E normal sa nu avem buget. Daca ar bugeta toate scaderile de taxe si promisiunile electorale eu am zis ca sunt in jur de 10 miliarde diferenta de impozit am inteles de la domnul Ionut Dumitru ca sunt vreo 15-16. Deci e normal sa nu avem buget, ca nu-si asuma nimeni sa-l faca acum. O auzim inclusiv pe domnişoara Petrescu vorbind de nevoia de predictibilitate. E foarte important. Şi vine si ne spune: acciza se va calcula la un curs pe care nu il stim inca", a spus omul de afaceri Sergiu Biriş.
Economistul Lucian Isar a prezentat un scenariu privind viitorul şefei de la Finanţe, Ioana Petrescu.
"Sunt sigur ca din noiembrie, doamna, indiferent de ce va imaginaţi dumneavoastră si cine a propus-o, nu va mai continua. În funcţie de cum se va alege la prezidentiale, din 2015 vom avea un nou regim fiscal. E normal ca bugetul sa se faca dupa ce vom sti daca TVA va scadea sau daca va ramane acelasi si vor introduce un sistem progresiv de taxare cu cel mai mare niv la 40%", a spus Isar.
"Cred ca numele Petrescu va intra in istorie. Dusmanul trebuie anihilat prin imbratisare. Cu cat mai multe impozite ar primi numele doamnei Petrescu, cu atat copiii nostri si urmasii isi vor aduce aminte de această nedreptate, inechitate, absoluta dovada de neprofesionalism al doamnei ministru", a spus şi economistul Radu Golban.
Un alt scenariu vizează relaţia dintre stat şi cetăţeni.
"În bugetul familiei se petrece o schimbare. Cresc nu cheltuielile cu educaţia, cu mancarea, ci cheltuielile cu taxe impozite si utilitatile, ce inseamna asta - că suntem un popor de contribuabili. Nu suntem parteneri ai statului intr-un obiectiv, ci suntem platitori. Pentru ce, inca nu stim, pentru că nu prea vedem", a spus Mircea Coşea.
Proiectul de modificare a codului fiscal a fost aspru criticat.
"Impoz pe apartament nu e de 3 ori sau de 6 ori cat ai zis Rares, e de 20 de ori mai mare. Cred ca guvernantii uita ca fiscalitatea nu e un scop, e un mijloc. Unul de a ne face viata mai usoara, de a ne prezerva averile, economiile. Cat timp nu vor gandi asa nu au nicio sansa indiferent cine ar veni la putere", a observat jurnalistul Realitatea TV, Eduard Pastia.