MENIU

Cristian Rizea DENUNȚĂ presiuni imense pentru a nu candida la alegerile din 11 iulie - Anunț-BOMBĂ din Republica Moldova

Cristian Rizea DENUNȚĂ presiuni imense pentru a nu candida la alegerile din 11 iulie - Ce spune despre cetățenia obținută în Republica Moldova

Cristian Rizea denunță presiuni la adresa sa pentru a nu candida pentru Parlamentul Republicii Moldova la alegerile din 11 iulie 2021 din partea sistemului format de Igor Dodon și Vlad Plahotniuc. Fostul deputat român a anunțat vineri, în exclusivitate, la „Culisele statului paralel”, că s-a suspendat de pe lista candidaților partidului NOI până rezolvă în justiție contestarea deciziei Comisiei electorale de la Chișinău.  

Cristian Rizea a relatat că trimis și o cerere către Comisia Electorală Centrală pentru a i se comunica de ce îi este refuzată candidatura la alegerile din 11 iulie 2021. Comisia a trimis partidului politic NOI, care îl susține pe Cristian Rizea la alegeri, un comunicat prin care se motivează că acesta nu poate participa la alegeri pentru că nu ar avea cetățenia moldovenească și un buletin valabil. Rizea a contestat motivarea Comisiei Electorale, pentru că el a fost recunoscut cetățean al Republicii Moldova încă din 28 decembrie 2017 și prezintă și documente în acest sens. Fostul deputat român amintește că decretul prin care fostul președinte Igor Dodon i-a retras cetățenia nu ar fi valabil. 

Cristian Rizea ar putea fi ministru de Interne în următorul guvern al Republicii Moldova, după ce Partidul NOI i-a propus, dacă va intra în Parlament, că va fi ministru de Interne din partea partidului după alegerile din 11 iulie 2021.

Rizea a denunțat presiuni la adresa partidului NOI dar și asupra sa de către Plahotniuc și Dodon pentru a nu permite declarațiile și prezentarea proiectelor propuse pentru alegerile din 11 iulie.

„Mi-a fost respinsă candidatura pe lista partidului politic NOI de Comisia Electorală Centrală fără niciun act doveditor spunând în Nota informativă trimisă partidului ieri că există informații că cetățeanul Mihai Cristian nu deține cetățenia moldovenească”, a anunțat Cristian Rizea, în ediția de vineri a emisiunii „Culisele statului paralel”, cu Anca Alexandrescu. 

Rizea a spus că va contesta decizia CEC și că se va ajunge în instanță.  

„Am avut o conferință de presă de o oră. (...) Toate site-urile de știri politice din Republica Moldova m-au sunat, am dat interviuri, împreună cu președintele partidului Vladimir Dachi. (...)

Avocații mei vor contesta această decizie. Dimineață voi depune la Curtea de Apel Chișinău și la Judecătoria Râșcani o cerere de suspendare și contestația acestui act ilegal, pentru că nu s-a făcut dovada.

Rămânem siderați. Atunci când mi-am anunțat candidatura, acum trei săptămâni ca independent, eram eligibil, eram cetățean moldovean. Aceeași Comisie Electorală Centrală care mi-a eliberat acea legitimație pe care încă o am și va fi o probă, sper eu, decisivă în instanță (pe care a postat-o pe contul său de Facebook - „Spovedania lui Rizea” - n.red.). Iar astazi, aceeași CEC spune că are informatii dar nu prezintă un document și nu răspunde punctual”, a explicat Rizea.

Acesta a anunțat că renunță deocamdată la candidatura pentru alegerile din 11 iulie, se suspendă de pe lista candidaților partidului NOI, după ce a avut discuții și cu colegii.

„Ei n-au vrut sub nicio formă să accepte propunerea mea, dar au înțeles. Eu aveam informatii de la serviciul de aici de securitate, de la anumiți prieteni, că, în cazul în care partidul va veni cu mine pe lista, va fi scos din alegeri și nu va putea participa. Am pus mai presus interesul partidului decât cel personal și i-am rugat să mă înlocuiască. Și dacă pana la 30 iunie voi avea parte de o justiție corectă, daca se rezolva, să revin pe aceeași poziție 2 pe lista partidului NOI”, a mai declarat Rizea la „Culisele statului paralel”.

El susține că „le este frică de noi, de Cristian Rizea, iar sistemul mafiot condus inca de Dodon si Plahotniuc își arată roadele” și a avertizat că „le-am transmis azi un mesaj, lui Igor Dodon, Vlad Plahotniuc, Ilan Șor, Renato Usatîi, sa se roage sa nu ajungem în Parlament și eu sa ajung ministru de Interne, pentru că la 30 de zile (...) că Vlad Plahotniuc și Ilan Șor vor veni în cătușe pe aeroportul din Chișinău”.