MENIU

Creştinii-ortodocşi sărbătoresc, astăzi, un mare sfânt. Mulţi români îi poartă numele

Creştin-ortodocşii sărbătoresc, astăzi, un mare sfânt. Mulţi români îi poartă numele

Un mare sfânt este sărbătorit, astăzi, 14 iulie, de creştini-ortodocşi.

Sfântul Apostol Achila este pomenit în calendarul creștin ortodox la 14 iulie.

Era iudeu creștinat, care se refugiase, împreună cu soția sa, Priscila, de la Roma la Corint, în urma edictului dat în anul 49 de împăratul Claudiu împotriva iudeilor (Fap.18, 2-3).

Sfinții Achila și Priscila l-au însoțit pe Sfântul Pavel în călătoria sa misionară, îmbarcându-se pe o corabie care mergea spre Siria. Au ajuns împreună la Efes, unde cei doi soți au rămas. Sunt prăznuiți împreună la 13 februarie, iar la 14 iulie este sărbătorit Sfântul Acvila singur.

Tot astă zi se face pomenirea Sfântului Nicodim Aghioritul.

S-a născut în anul 1749 în Naxos, localitate aflată în sud-estul arhipelagului Ciclade din Marea Egee. În timpul școlii, pe care a făcut-o la Smirna, a devenit un bun cunoscător al Sfinților Părinți, al aghiografiei și al dreptului canonic.

La 26 de ani, după câteva vizite în Sfântul Munte, a intrat în monahism, la Mănăstirea Dionisiu. După doi ani de ascultare, a fost tuns rasofor și a primit numele de Nicodim, primind ascultarea de secretar și citeț.

După doi ani, Sfântul Macarie din Corint l-a vizitat și i-a cerut să corecteze și să pregătească pentru tipar "Filocalia", lucrare enciclopedică privind viața spirituală și rugăciunea.

Sfântul Nicodim s-a retras din mănăstire într-o chilie, pentru a săvârși această lucrare. La fel a făcut și pentru alte scrieri, cum sunt "Everghetinos" și "Tratatul despre Sfânta Împărtășanie".

A dorit să intre în obștea Cuviosului Paisie Velicikovski însă nu a reușit să ajungă în Moldova din cauza unei furtuni.

A înțeles din această întâmplare că Dumnezeu avea alt plan cu el și a mers să viețuiască într-o chilie din Capsala, unde a copiat multe manuscrise. S-a retras apoi într-o insulă aproape pustie lângă Eubeea, în anul 1782. Aici, Sfântul Nicodim a scris "Manualul sfaturilor bune", sau "Paza celor cinci simțiri".

Sfântul Nicodim a tradus o antologie a Sfintelor Canoane, opera pe care a numit-o "Pidalion". Această lucrare a fost editată prima dată la Leipzig, în anul 1800, scrie AGERPRES.

A trecut la cele veșnice pe 14 iulie 1809. Tomosul de canonizare al Sfântului Nicodim Aghioritul a fost emis de patriarhul ecumenic Atenagora I împreună cu membrii Sinodului pe 31 mai 1955.