Crește vârsta de pensionare în România? Ciolacu: „Avem nevoie de o egalizare”
Președintele Camerei Deputaților consideră că, în România, vârsta de pensionare ar trebui egalizată, pentru că la noi speranța de viață este mai redusă față de statele dezvoltate din occident.
Întrebat care e opţiunea PSD în legătură cu egalizarea vârstei de pensionare, Ciolacu a spus: "E un lucru asumat în PNRR. Sunt multe reforme trecute acolo. PNRR a fost secretizat, nu am avut acces la el, l-am cerut în Parlament. (...) A existat o negociere între familiile europene în acel moment, fiindcă Partidul Social Democrat ar fi putut bloca întreg programul din toată Europa şi am considerat că nu e corect aşa".
El a fost întrebat, de asemenea, dacă vârsta de pensionare e un subiect în România.
"Uitaţi-vă ce se întâmplă în Franţa. Este în PNRR trecut un jalon, aflăm acum detaliile. Fostul ministru al Muncii spune că nu ştie ce e în PNRR şi că a fost modificat ce a propus. Nu e momentul să ajungem la asemenea discuţii. Trebuie o corelare între vârsta de pensionare şi speranţa de viaţă. Avem o speranţă de viaţă mai redusă faţă de celelalte state europene, nu poţi să aplici reguli în România ca în Franţa. Nu e momentul să ajungem iar la o criză socială pe nişte poveşti. Oamenii se simt nedreptăţiţi. Cred că prioritatea noastră e să creştem speranţa de viaţă, pe urmă vorbim de modificări", a afirmat Marcel Ciolacu.
În privinţa pensiilor de serviciu, preşedintele PSD a precizat că "au existat mari abuzuri legislative".
"Nu poţi să câştigi la pensie mai mult decât ai avut în activitate. E hilar ce s-a întâmplat în România. Nu poţi să fii magistrat o zi şi să beneficiezi de pensie de serviciu. Acum s-a extins totul către Armata, dar nu putem intra într-o zonă populistă ca să câştigăm voturi venind cu un mesaj în zona de Armată şi Poliţie. Avem una dintre cele mai sigure ţări din lume, mergem liniştiţi pe stradă fără tâlhării şi crime. Vom face modificări pe fiecare categorie. Este exclus să câştigi mai mult la pensie decât în activitate. Nicio lege nu e retroactivă şi atunci trebuie să găsim cum impozităm aceste excese ale legii. S-a făcut un grup de lucru la nivelul coaliţiei, integratorul e Marius Budăi, sunt convins că în timp scurt închidem capitolul, necăutând să câştigăm voturi, dimpotrivă, venind cu o lege constituţională şi pe care să o explicăm românilor", a arătat Ciolacu.