Crematorii mobile pe străzile din Mariupol! Edilul acuză rușii că "încearcă să își acopere crimele": amploarea dezastrului, comparată cu lagărele de concentrare naziste
Imagini absolut șocante pentru vremurile moderne pe care le trim, de neimaginat chiar până la invazia Rusiei în Ucraina, în 24 ferbuarie, au început să circule în mediul online. Vorbim despre crematorii mobile, care au început să își facă apariția în Mariupol, orașul-port de la Marea Azov, situat în sud-estul Ucrainei, și care se află sub asediu încă din prima zi a izbucnirii conflictului.
Primarul Mariupolului, Vadim Boychenko, a declarat, astăzi, că mai multe crematorii mobile rusești au început să funcționeze în oraș.
Potrivit acestuia, zeci de mii de oameni ar fi putut muri la Mariupol și crematoriul ar avea rolul de a „ascumpa urmele crimelor”.
Mobile crematoria in #Mariupol
— NEXTA (@nexta_tv) April 6, 2022
Mayor of Mariupol Vadim Boychenko said today that #Russian mobile crematoria have started operating in the city.
According to him, tens of thousands of people could have died in Mariupol and the cremation, "covering up the traces of crimes". pic.twitter.com/mVj6dC3xK4
"Ucigașii își acoperă urmele. Crematoriile mobile rusești au început să funcționeze la Mariupol. După larga acoperire internațională a genocidului de la Bucha, liderii de top ai Federației Ruse au ordonat eliminarea oricăror dovezi ale crimelor armatei sale la Mariupol", se arată și într-un mesaj postat pe Telegram de consiliul orășenesc, relatează Ukrineform.
După cum s-a menționat în urmă cu o săptămână, estimări aproximative indicau moartea a 5.000 de civili în Mariupol. Dar având în vedere dimensiunea distrugerilor, durata asediului și rezistența acerbă, zeci de mii de civili ar putea cădea victimele ocupanților.
„De aceea Rusia nu se grăbește să dea undă verde misiunii turcești și altor inițiative de salvare și evacuare completă a Mariupolului. În plus, ei [rușii -n.r.] încearcă să identifice toți potențialii martori ai atrocităților prin lagărele de concentrare și să îi elimine”, mai a arată Consiliul Local.
Potrivit sursei citate, rușii au lăsat toată munca murdară în rândul colaboratorilor. Martorii oculari spun că trupele lui Putin au implicat localnici și teroriști din „Republica Populară Donețk” în brigăzi speciale de curățare. Mai exact, colaboratorii colectează și ard cadavrele locuitorilor din Mariupol torturați și uciși în urma invaziei ruse.
Aceste grupuri sunt coordonate direct de autoproclamatul primar-colaborator Kostiantyn Ivashchenko. „Timp de mulți ani, el și asociații săi au încercat în mod repetat să preia puterea, dar în cele din urmă a reușit să devină doar directorul crematoriului Mariupol”, a explicat Consiliul Local.
Primarul Mariupolului Vadym Boychenko susține că de la existența lagărelor de concentrare naziste lumea nu a văzut o astfel de amploare cum este cea a tragediei de la Mariupol.
"Rușiștii au transformat întreg orașul nostru într-un lagăr de exterminare. Din păcate, analogia ciudată primește o confirmare din ce în ce mai mare. Nu mai este Cecenia sau Alep. Sunt noile Auschwitz și Majdanek. Lumea trebuie să ajute la pedepsirea ticăloșilor lui Putin", a subliniat primarul.
MIZA cucerii Mariupolului
Mariupol este un oraș strategic major al Ucrainei și, totodată, o țintă pentru forțele rusești.
În plus de asta, Mariupol este cel mai mare oraș din partea controlată de Ucraina din regiunea Donețk, fiind deopotrivă un important centru industrial și cel mai mare oraș de la Marea Azov. Aici este, de fapt, și adevărata miză: capturarea orașului ar oferi Rusiei control deplin asupra Mării Azov.
Orașul este apărat de Batalionul Azov și Forțele teritoriale de apărare ale Ucrainei.
Din 24 februarie, orașul a fost intens bombardat. Acesta a rămas fără hrană, apă și electricitate. Încercările de a-i evacua pe civilii rămași între zidurilor orașului s-au lovit, de cele mai multe ori, de eșec, și asta deoarece rușii și-au încălcat cuvântul și au atacat convoaiele care îi evacua pe civili. La fel s-a întâmplat și în cazul convoaielor umanitare, fapt ce face ca Mariupolul să se confrunte cu o adevărată catastrofă umanitară.
Potrivit primarului Vadym Boychenko, pe 27 martie, numărul victimelor civile în Mariupol era de aproximativ 5.000 de persoane, inclusiv aproximativ 210 de copii.
În Mariupol sunt acum aproximativ 130.000 de civili, blocați de invadatorii ruși, și care așteaptă să fie ajutați. oamenii leșină pe stradă de foame, iar bombelerusești îi îngroapă de vii în buncăre.
Orașul este, practic, de nerecunoscut, transforându-se într-o adevărată ruină.