Creierul tău crede că e totul bine când vorbești singur, dar de ce?
Cu siguranță te-ai surprins măcar o dată vorbind cu voce tare cu tine însuți, ceea ce nu e neapărat ceva rău. De multe ori vorbitul cu voce tare face ca mintea să funcționeze mai eficient. În plus, nici creierul nu crede că e ceva greșit în asta.
Însă, o echipă de cercetători care a analizat acest aspect al vieții noastre în cadrul unui studiu, sugerează că atunci când porți un dialog cu tine însuți, creierul are impresia că vorbești cu o persoană.
Cercetătorii au scanat creierele a 42 de persoane, iar în baza acestor scanări electroencefalografice (EEG) au analizat efectele copiei eferente (o copie internă a unui semnal de ieșire, care produce mișcarea generată de sistemul motor), create de creierul nostru. Una dintre copii a fost trimisă la gură, buze și corzi vocale.
Cum reacționează creierul tău atunci când vorbești singur
Mai exact, cu ajutorul acestei copii, creierul știe că suntem pe cale să spunem ceva. Același proces intern este observat și atunci când oamenii se bâlbâie: creierul încă așteaptă să-i fie trimise informațiile.
„Copia reduce impactul sunetului vocii în mintea noastră, astfel încât suntem capabili să ne ocupăm de voci și sunete neașteptate. Această reducere se produce chiar și atunci când cuvintele nu au fost rostite", au explicat specialiștii.
Dacă vrei să testezi teoria cercetătorilor, încearcă să te înregistrezi, iar creierul tău va avea un răspuns mai puternic și mai activ. Această înregistrare sună mai tare în creier, decât dacă ai vorbi cuvintele la același volum. Studiul arată cum creierul aplică același tip de calmare în mințile noastre pentru monolog intern.
„Prin oferirea unei modalități de a măsura în mod direct și precis efectul discursului interior în creier, această cercetare deschide ușa pentru a înțelege modul în care discursul interior ar putea fi diferit la persoanele cu boli psihice", a declarat autorul principal al studiului, Thomas Whitford, de la University of New South Wales.