MENIU

CREDITE BANCARE. Ce spune Isărescu despre reducerea la jumătate a RATELOR

Ce spune Isărescu despre proiectul Guvernului de susţinere a băncilor cu credite neperformante

CREDITE BANCARE. Guvernatorul Băncii Naţionale, Mugur Isărescu este de părere că schema fiscală anunţată de premierul Victor Ponta, prin care li se reduc la jumătate RATELE BANCARE celor cu venituri mici şi mijlocii, stimulează consumul prin uşurarea debitorilor şi va diminua volumul de credite neperformante.

CREDITE BANCARE. "Exista o speranta ca ceea ce ar fi putut deveni credit neperformant nu se va mai incadra in aceasta categorie intrucat in loc sa aiba o rata de 500 va avea sa zicem 200 de lei rata, iar ceilalti 300 de va duce in consum. Pe de o parte exista o pierdere aparenta de fiscalitate, dar se castiga din taxele pe consum. Dar calculul final e mult mai sofisticat", a declarat Isărescu citat de Hotnews.

Întrebat dacă nu era mai utilă o lege a falimentului personal decât reducerea la jumatate a ratelor, Mugur Isărescu a explicat că "la Legea falimentului personal exista mai mult hazard moral decat la actuala propunere privind reducerea ratelor".

Potrivit Guvernatorului BNR, Banca Centrală nu are posibilitatea sa calculeze in adancime impactul fiscal al acestei masuri.

CREDITE BANCARE. "La BNR s-au discutat doua probleme: relatia banci-clienti, astfel incat sa nu intervina ceva fortat- hazardul moral. In text se spune ca bancile "pot", ele nefiind obligate. Nu i-as spune nici rescadentare nici reesalonare", a precizat Mugur Isărescu.

Băncile nu ar avea motive prudenţiale sau de afaceri pentru a reeşalona creditele fără restanţe, dar ar putea să aleagă o uşurare a plăţilor pentru clienţii care "gâfâie" şi sunt aproape de neperformanţă, a mai declarat guvernatorul BNR. Potrivit acestuia, schema fiscală privind restructurarea creditelor reprezintă un prim pas spre diferenţierea impozitării, prin limita de venit de 1.600 de lei impusă pentru clienţii băncilor care pot beneficia de reducerea impozitului.

"Din cate am inteles eu, in ultima faza a negocierilor privind masura reducerii ratelor s-a pus si o limita a costului fiscal care trebuie suportat. Oricum, e de preferat decat sa procedam ca in alte tari, care au schimbat la un curs fix creditele in valuta", a explicat şeful BNR.

RATE CREDITE. Un calcul foarte simplu arată că reducerea cu 50% a ratei lunare în cazul creditelor bancare, aşa cum a fost anunţată cu surle şi trâmbiţe de premierul Ponta, este de fapt mult mai mică, în condiţiile în care rata este formată mai ales din dobânzi și comisioane, iar "principalul" din rată este mult mai mic.

RATE CREDITE. În cazul creditelor cu scadențe lungi cum sunt cele ipotecare, reducerea ratei este departe de "înjumătățire" având în vedere că rata este formată mai ales din dobânzi și comisioane, arată Capital.

RATE CREDITE. "Doar principalul se înjumătăţesc, nu şi dobânda, pentru că rata e sursa de profit a băncii şi ea trebuie plătită integral", a precizat Voinea citat de Mediafax. Conform calculelor Capital, la o rată lunară de 700 de lei, reducerea este de doar 120 de lei, adică sub 20%.

RATE CREDITE. Din cei 702 lei plătibili lunar, principalul(partea din suma împrumutată , fără dobânzi) este de 244 de lei în timp ce dobânda este de 458 de lei. Vezi calcululaici.

Mai multe articole despre:
credite credite bancare credit bănci