MENIU

Cozmin Gușă: Kovesi nu trebuia să încurce jocul politic intern. Iohannis se teme de ea

Foto: Cristian Otopeanu

Consultantul politic Cozmin Gușă a comentat, într-o intervenție telefonică la Realitatea TV, știrea privind discuția telefonică dintre Klaus Iohannis și președintele Emmanuel Macron, potrivit căreia Kovesi este susținută de Franța pentru postul de procuror-șef european.

Cozmin Gușă consideră că sunt mulți "sugători de pix" în România care își doresc ca Kovesi să fie procuror general european tocmai ca să nu încurce jocul politic intern.

"Eu am început să spun în interventia precedentă că, la fel cum pe vremuri la teze și lucrări ne gândeam noi și când eram gânditori sugeam pixul, așa sunt acum fel de fel de "sugători de pix", ei nu au nicio concluzie, dar rămân la aceeași atitudine, sa iasă treburile cum se cuvine.

În cazul Kovesi, avem câțiva sugători de pix care își doresc ca doamna Kovesi să fie procuror general european, ca să nu încurce jocul politic intern. Doamna Kovesi, care nu e vreo zeiță, eu care am văzut filmări, înregistrări, nu pot să gândesc că ar fi vreo damă care ne rezolvă problemele în justiția nu numai din România, ci din Europa", a declarat consultantul politic într-o intervenție telefonică la "Realitatea Românească".

Potrivit lui Cozmin Gușă, "neputința lui Kovesi" se întâlnește cu "neputința președintelui Iohannis":

"Iohannis, fiindu-i frică de Kovesi, s-a gândit să îi obțină un post în Europa ca să nu deranjeze în campania electorală pentru prezidențiale. Cioloș stia treaba asta", a mai spus consultantul politic.

Cozmin Gușă ridică o problemă legitimă: în schimbul căror înțelegeri economice a cedat Macron postul de procuror-șef european în favoarea României?

"O întrebare adresată instituțiilor statului: ce aliniament economic a cedat domnul Iohannis pentru a-l face pe Macron să nu mai susțină candidatura procurorului francez? Fraților, noi ne chinuim să o punem pe Kovesi în fruntea parchetului european, ca Iohannis să se simtă confortabil, contra a ce?! Ce elicoptere, ce avioane, ce achiziții?"

Acoperiții din jurul lui Dăncilă vor negocia funcții ca să arbitreze în turul 2

Referitor la lupta pentru alegerile prezidențiale din toamnă, Cozmin Gușă subliniază jocul serviciilor secrete din spatele candidaților la vedere:

"Nu sunt decât echilibrul forțelor externe, care se manifestă la candidatul USR-Plus, și echilibru forțelor interne plus serviciile secrete în cazul lui Iohannis, sau ofițerii acoperiți la Vasilica Viorica, care organizează un alt front de luptă, să o facă pe Dăncilă un "candidat redutabil" pentru jocul din turul 2 pe care îl va arbitra între Iohannis și candidatul USR-Plus, căci ea nu va reuși să ajungă în finală - și atunci acoperiții din jurul său vor avea grijă să își negocieze anumite funcții pentru turul 2", a mai spus Gușă.

Întrebat cum mai poate deveni România o țară normală, consultantul politic spune că "țara asta nu mai este normală, este o țară de oameni care se doresc a fi manipulați", cetățenii, la fel ca vectorii publici, vor binele pentru ei, gândesc pe perioadă scurtă, fără a se gândi la țară.

Urmează arestări și dosare

Decizia CCR care a desființat întrebările lui Iohannis de la referendumul din luna mai este una corectă, arată Gușă, întrebările fiind formulate greșit și populist.

"Îi arată domnului Iohannis că e slab pregătit din punct de vedere instituțional, formularea a fost greșită și de tip populist, va plăti Iohannis cu vârf și îndesat", consideră analistul politic.

Întrebat cum vede perioada următoare până la alegeri, Cozmin Gușă a oferit un răspuns surprinzător: "Cu ceva arestări. Văd următoarea perioadă politică cu ceva arestări. Cei care nu respectă regulile puse de "sugătorii de pix" din România - adică cei care gândesc, să nu înțeleagă lumea altceva, vor vedea ceva arestări, ceva dosare politice, ca să arătăm tuturor că România are democrație, ceea ce nu mai e de mult timp. România e o țară de sugători de pix, adică o țară de oameni care gândesc", a mai spus Gușă. 

Dacian Cioloș a răsuflat ușurat în urma dialogului avut de Iohannis cu Macron și și-a făcut curaj să anunțe că va fi "premier" pentru prezidențiabilul Dan Barna: 

"Vreau să spun că domnul Cioloș și-a găsit curajul în urma demersului lui Iohannis, să spună că a aterizat ca premier, în tandem cu Barna, după ce nu s-ar fi putut califica nici măcar ca prim-ministru dacă Kovesi s-ar fi întors în plan intern și candida. Trist, trist, trist", a comentat consultantul politic.

Administrația președintelui Trump se uită la influența lui Joe Biden în România și este interesată de "descăunarea lui Gittenstein și ai lui" de la conducerea unor entități administraiv-economice din țara noastră: 

"Americanii sunt interesați astăzi doar de descăunarea lui Gittenstein și ai lui pentru că administrația Trump, cu noul ambasador care vine, se uită foarte atentă la Joe Biden și la influența lui în România, Biden fiind potențial contra-candidat al lui Trump. Atunci americanii se uită cu mare atenție cum ar putea să-i decapiteze mai repede pe Gittenstein și ai săi de la conducerea anumitor entități administrativ-economice. România nu intră pe agendă deocamdată. Din păcate", a punctat consultantul politic.

Mai multe articole despre:
Cozmin Guşă