Cozmin Guşă: Sicriul justiţiei are patru scânduri - Iliescu, Băsescu, Năstase şi Ponta
"Reforma în justiţie este necesară, legile justiţiei justifică urgenţa, dar noi ne află acum în faţa unui simulacru de concepţie şi dezbatere care este foarte periculos", este de părere consultantul politic Cozmin Guşă.
Reporter: Cum apreciaţi legătura dintre justiţie şi politicienii de la conducerea ţării?
Cozmin Guşă: Există această responsabilitate majoră a liderilor politici cu putere. Cred că pot să desenez rapid un careu al morţii justiţiei cu patru nume: Ion Iliescu, Traian Băsescu, Adrian Năstase şi Victor Ponta.
Ion Iliescu dorea un status-quo în justiţie şi controlul asupra oamenilor din sistem pentru procesele pe care le-a avut şi încă le mai are referitoare la lovitura de stat din 1989, mineriade etc.
Traian Băsescu a ajuns la putere, scăpând ca prin minune de responsabilitatea unor procese pe care le avea, nu doar cel despre flotă, ci şi la Primăria Capitalei, Banca Europeană de Investiţii etc. Ajungând preşedinte, Băsescu nu şi-a dorit decât să aibă control şi protecţie din partea sistemului. Din acest motiv, a evoluat atât de lamentabil în problema justiţiei în cei zece ani de mandat.
De la ceilalţi doi existau pretenţii pentru că amândoi sunt jurişti.
Adrian Năstase este un jurist de anvergură şi înţelege bine multe lucruri din textele legilor, care sunt accesibile pentru foarte puţine persoane.
Am fi avut o şansă cu el, ca prim-ministru, deoarece putea să fie arhitectul unui sistem de justiţie pe baza căruia s-ar fi putut construi şi prosperitate. În loc de asta, Năstase a continuat un joc politicianist, în care importantă nu era ideea, ci persoana, importantă nu era dreptatea, ci protecţia. Vedem acum ce s-a ales şi de sistemul de justiţie şi de el.
Adrian Năstase a avut cea mai mare autoritate în interiorul justiţiei ca prim ministru şi lider politic, fără rival în acel moment, şi putea să facă ceva. Dimpotrivă, a făcut numai rău.
Tot jurist, Victor Ponta, mai tânăr, care asistase la toate aceste excese, în ciuda schelălăielilor pe care le emite acum, avea puterea să realizeze ceva, nu să facă pacturi pe justiţie, cum a făcut cu Traian Băsescu pentru două persoane care au intrat amândouă în oprobriul public: Laura Kovesi şi Alina Bica.
La acest careu îi putem adăuga şi pe alţii, dar cei de mai sus au avut foarte multă putere şi ar putea fi emblematici.
Nu l-am enumerat pe Liviu Dragnea pentru că a fost un beneficiar al sistemului de justiţie, dacă ne uităm la toate dosarele care i s-au închis, care nu i s-au deschis, la banii pe care i-a făcut prin complicitate cu alţi baroni şi cu oameni de stat.