MENIU

Cozmin Guşă: Gestul lui Antonescu clarifică alianţa care se construieşte pe axa Blaga-Iohannis

<p>Cozmin Guşă despre retragerea lui Antonescu din cursa pentru Cotroceni</p>

Gestul lui Crin Antonescu de a renunţa la cursa pentru Cotroceni are marele merit de a clarifica lucrurile în mişcarea de consolidare a Dreptei şi de a reporni motoarele în încercarea de re-echilibrare a scenei politice din România, a declarat, la Realitatea TV, Cozmin Guşă.

În opinia lui Cozmin Guşă, pasul înapoi făcut de Crin Antonescu lasă loc tandemului Blaga-Iohannis, care ar putea avea o importanţă geopolitică pe care puţină lume o intuieşte în prezent.

"Crin Antonescu nu a făcut rău nimănui, dar nu a fost înțeles de către oamenii din acest "spital". Eu am scris o carte în 2010, care s-a numit "Un ospiciu numit România, cronica unui eșec premeditat. Și acolo comparam România cu un astfel de ospiciu în care medici, pacienți laolaltă nu înțeleg foarte bine ce se întâmplă și din când în când avem parte de evenimente de neexplicat așa cum este pentru majoritatea fanilor lui Crin Antonescu, a liberalilor, a colegilor săi din alianță, pentru cetățeni, această demisie extrem de pripită înt-o țară în care toată lumea se ține cu dinții, cu tot ce poate de funcții sau de putere. Această ieșire are și explicații. Este un eveniment neobişnuit, unghiular, care s-a petrecut astăzi. Acest om a fost în ultimul an extrem de presat, mințit, jignit, dezamăgit într-un mod greu de presat. Treaba cu stomacul în politică e un lucru care nu s-a inventat acum, iar domnul Antonescu probabil că  a primit prea multe lovituri ca să mai poată suporta. Eu cred că se va reinventa și acum revin asupra seminficațiile gestului. Este un foarte important gest de clarificare a alianţelor pe partea dreapta, se dă drumul în mod foarte real alianţei PNL - PDL, cu noii lideri, cu o axă foarte interesantă Blaga-Iohannis care se prefigurează în acest moment, care are o dimensiune geopolitică pe care foarte puțini o văd și probabil un Antonescu important în jocul public de imagine, dacă ne gândim că are un partener public neimplicat pe partea dreaptă, cu alte interese, mă refer la președintele Traian Băsescu. Mişcarea lui Antonescu are marele merit de a clarifica alianţa care se construieşte pe axa Blaga - Iohannis. Puţină lume intuieşte astăzi care este semnificaţia geopolitică pe care o poate avea acest tandem. Amândoi au relaţii puternice şi privilegiate pe linia Germaniei. Suntem în vremuri de război geopolitic şi alegerile se fac exact în acest context de război, iar asta are o semnificație internațională deosebită. Asocierea mişcării de dreapta pe linia Germaniei este o mutare interesantă", a comentat Cozmin Guşă la scurt timp după anunţul făcut de Crin Antonescu.

"PNL nu a fost un partid aproape niciodată, a fost însă un front de dreapta, cu alegătorii cei mai convinși că sunt capitaliști, că reprezintă capitalul românesc. PDL a fost o armată disciplinată, poate mai disciplinată decât PSD, cu un Vasile Blaga în rol de general al armatei, a cărui calitate nu a fost contestată niciodată", a adăugat Gușă.

Potrivit consultantului politic, prin decizia lui Crin Antonescu, se creează premisele pentru o reechilibrare a scenei politice. "Avem pe de-o parte PSD-ul, cu baronii săi, cu forţa sa de mituire a electoratului rural, iar în dreapta mai multe personaje care dau naştere fie unor partide, dacă ne referim la Băsescu și PMP,  fie la niște alianţe greu de prevăzut în urmă cu câteva luni de zile, care au multe superlative. Traian Băsescu rămâne omul politic care nu doar c= prevede lucruri pe care alții, nu le văd, dar în mod evident, este jucătorul politic cel mai sofisticat. Avem acest superlativ al lui Antonescu, legat de retorică în politică. Îl avem pe Vasile Blaga, organizatorul numărul 1, îl avem pe Ionannis pe care nu doar ardelenii îl creditează cu precizie nemțească, ci și românii, dar avem și acest PMP, în frunte cu Elena Udrea, care a reușit să capteze un electorat tânăr, toate acestea sunt ingredientele unei mișcări de dreapta. Traian Băsescu, probabil că această repliere a sa din ultimele zile, datorată presiunii publice legate de PMP, căruia i s-a inventat un rezultat slab, părerea mea e că a avut un rezultat bun, dar importantă e opinia publică, după jignirile pe care și le-a încasat....", consideră Guşă.

Preşedintele demisionar al PNL, Crin Antonescu, a anunţat, sâmbătă, că nu va candida la Preşedinţia României şi că pune capăt şi interimatului pe care îl are la conducerea acestei formaţiuni politice.

"Vreau să anunţ o decizie legată de candidatura la preşedinţia României: ştiu, sau cel puţin consider, că sunt cel mai puternic candidat pe care dreapta l-ar putea avea. Spun acest lucru pentru că am forţa, personalitatea, conturul, experienţa politică necesară, ideile, vizunea, şi capacitatea de a lupta pentru ca la toamnă PSD să nu pună mâna pe preşedinţia României", a precizat Antonescu.

El a arătat că ştie, în acelaşi timp, foarte bine clasa politică românească, cunoaşte dreapta românească şi pe toţi cei care revendică această titulatură, cunoaşte presa românească şi modul în care se produc şi se desfac pe piaţă opinii şi curente de opinie.

"Nu pot să nu ţin cont de toate aceste lucruri. Ştiu că oamenii politici adevăraţi sunt cei care schimbă sondajele, nu sondajele schimbă oameni politici adevăraţi. (...) Am tot ce e necesar pentru aceast luptă, nu am timp să demontez fixaţii, să vindec resentimente, să lărgesc orizontul unor mărginiri", a adăugat Antonescu.

El a arătat că nu va candida la alegerile prezidenţiale pentru a favoriza desemnarea urgentă a unui candidat care să fie mai uşor accepat de forţele politice de dreapta sau chiar de presa de dreapta.

"Conştient că este întru totul urgent ca efortul de unificare a dreptei sa facă paşi cât mai concreţi înainte, că este absolut urgent ca un candidat al dreptei unite să fie desemnat, anunţ intenţia de a nu candida la Preşedinţia României şi de a favoriza în acest fel desemnarea grabnică, rapidă, până la sfârşitul acestei luni sau cel târziu până la 15 iulie a unui candidat care să fie acceptat mai uşor de tot ceea ce înseamnă forţă politică de drepta sau cel puţin cu această pretenţie, de tot ceea ce însemană presă de dreapta sau cel puţin cu această pretenţie, de toţi cei care vor să facă din România o ţară pentru poetoni şi nu pentru baroni", a spus Antonescu.

"Nimeni în PNL nu va pune vreodată problema schimbării acestui nume istoric. (...) Chiar dacă nu voi fi preşedinte, şi nu voi mai fi preşedinte, sunt aici, nu plec nicăieri şi garantez că numele şi identitatea PNL nu vor fi sub nicio formă şi sub niciun motiv schimbate", a precizat Antonescu.
El a arătat că, în acelai timp, proiectul pentru construirea unui mare partid de dreapta trebuie să continue şi a spus că va asigura, chiar dacă nu din poziţia de preşedinte, cu tot ce îi va sta în putinţă, acest demers în continuare.
"Azi nu mai există pericolul ca reziduurile clanului pesedist din interiorul PNL să poate deturna mersul PNL în direcţia corectă. Azi nu mai poate fi pusă la îndoială, şi Congresul va ratifica cu certitudine opţiunea noastră naturală, firească, pentru PPE. Azi demersurile pentru construirea unui mare partid de dreapta, în fine, în România sunt demarate", a subliniat Antonescu.
El a arătat că, din aceste considerente, pune capăt interimatului său la conducerea PNL, urmând ca membrii BPC să preia de luni atribuţiile preşedintelui.
"De aceea pun capăt chiar şi interimatului meu, iar luni îi voi ruga pe colegii mei din BPC să preia efectiv toa