MENIU

Cozmin Gușă: Shhaideh este ultima piesă de domino înainte de Dragnea

Consultantul politic Cozmin Gușă a precizat, în direct la Realitatea TV, că liderul PSD Liviu Dragnea a acceptat deja propunerile celor trei noi miniștri care vor veni în locul remaniaţilor, iar în scurt timp se va așterne liniștea în PSD, pentru că oamenii din conducerea PSD și-au dat seama că managementul lui Dragnea este defectuos, iar balanța va fi echilibrată. 

”Foarte multe dintre lucrurile care se întâmplă fac parte din spectrul manipulării la care fiecare dintre taberele din PSD sau ALDE recurge, încercând să facă gălăgie ca să nu se vadă esențialul. Suntem în următorul scenariu: liderii PSD s-au săturat de regimul unipersonal de putere pe care Dragnea l-a impus și care n-a dus la succes, ci la o lipsă de respect public, la scăderea în sondaje a partidului și toate aceste lucruri s-au întâmplat după ce Dragnea a fost lăsat să-și pună premier personal, pe Sevil Shhaideh, apoi pe Grindeanu, a fost lăsat să-l decapiteze pe Grindeanu și apoi s-a venit cu o soluție a partidului către normalitate, mai exact Tudose”, a susținut consultantul politic. 

”Puterea Dragnea”, o vulnerabilitate națională

Cozmin Gușă a subliniat faptul că Liviu Dragnea a creat o a cincea putere a statului, mai exact puterea Dragnea, în urma deciziei sale de a plasa în posturi-cheie din administrația locală mai multe persoane venite din Teleorman, județ la cârma căruia s-a aflat liderul PSD ani la rând.

”În paralel cu tot acest tablou, el pe rând și-a mințit colegii de partid din conducere și nu a făcut așa cum se întâmplă în mod normal într-un partid, unde se aduc oameni din teritoriu care să ocupe funcții centrale. Nu, el a venit cu o falancgă de oameni din Teleorman care semnifică altceva. În structura statului român a apărut o a cincea putere: puterea Dragnea. Gașca lui și oamenii lui apar ca o vulnerabilitate națională, nu numai pentru PSD. În acest moment avem un leadership al PSD care și-a pierdut încrederea în Dragnea pentru că au fost păcăliți. Și-a pus oamenii lui, mulți fără carnet de partid și a instituit o vulnerabilitate pentru statul român. Acesta este rezultatul managementului personal pe care Dragnea l-a constituit și la catre PSD-ul a asistat. PSD-ul a dovedit mare slăbiciune în acest an, a asistat la acest joc viclean a lui Dragnea. Ceea ce s-a întâmplat marți seară la discuțiile de la partid nu a fost decât să se consemneze că Dragnea greșește și nu poate să continue managementul partidului”, a explicat acesta.

Consultantul politic a mai precizat că premierul Mihai Tudose a avut o poziție extrem de clară și de coerentă în tot acest scandal din interiorul partidului. 

”Dragnea dacă poate să o salveze pe Shhaideh, care este mâna lui dreaptă, că dacă nu o salvează, următorul va fi chiar el. Shhaideh este ultima piesă de domino înainte de Liviu Dragnea. Liviu Dragnea sacrifică tot partidul pentru un interes personal, sacrifică guvernarea dacă ne gândim la acest raport iresponsabil care a fost dat către mass media și apoi restras, el încearcă artificii de imagine care poate să convingă publicul care a votat PSD, el încearcă să spună că Mihai Tudose are un joc cu Laura Codruța Kovesi și cu DNA-ul și uite Tudose joacă cu ei. Cu totul fals. Eu l-am ascultat pe Tudose și a avut o poziție extrem de coerentă și clară.”

Dragnea a acceptat propunerile de cei trei noi miniștri

”Să sperăm că cei trei care vin, eu știu că Dragnea a acceptat propunerile de cei trei noi miniștri care să vină în locul celor care pleacă. Din câte îi cunosc sunt mult mai competenți decât cei trei care pleacă, din ceea ce am putea reține este că e prea multă agitație pentru nimic. Treburile sunt tranșante. Este un spectacol de imagine care ni-l arată pe Dragnea învins de propriul management defectuos.”, a dezvăluit Cozmin Gușă. 

Acesta a remarcat faptul că Liviu Dragnea greșește foarte mult în relația cu președintele României, Klaus Iohannis, chiar dacă în 2019 i-ar putea fi contracandidat la alegerile prezidențiale. 

”Chestiile astea cu Iohannis și cu președintele de partid Dragnea sunt în felul următor. Când ai probleme în partid principalul tău interes este să te înțelegi bine cu cel care poate rezolva asta, nu să te conflictualizezi cu el. Aici gestul lui Tudose care s-a dus coerent și i-a spus: dacă am o criză și trebuie să remaniez pe cineva, pot să mă bazez pe tine? Acesta este un gest legitim de prim ministru, așa trebuia să facă și Dragnea. Avem o criză azi și România în genunchi, ne putem baza pe drumneavostra? Faptul că el nu a gândit ca un președinte de partid și va deveni un guvern al președintelui, dacă este atât de slab PSD-ul astăzi să nu-și dea seama, să nu fie în stare să-și controleze majoritatea parlamentară, pai atunci poate să plece acasă. Să nu ai adversar în opoziție și să nu poți face o guvernare coerentă, asta e o mare problemă.”, a argumentat Gușă. 

În PSD se va așeza calmul

”Eu mă aștept să se așeze calmul în PSD, miniștrii care sunt vizați să plece să vină alții și să se instituie un regim de putere normală, așa cum a fost tot timpul. Deci cei care se așteaptă la mari bombe vor fi dezamăgiți, probabil vor fi bombe privind numele următorilor miniștri. Shhaideh nu este dușmanul lui Tudose și nici Dragnea nu este. El a identificat niște vulnerabilități din punct de vedere formal cu Bruxelul. Din punct de vedere informal, toți care au fost la discuții vor să-i arate lui Dragnea că a luat prea mult fără să merite și Shhaideh este unul dintre miniștri importanți, iar ei doresc să plece acasă, ca să se poată echilibra puterea în partid. Dragnea nu a dus partidul la victorie, a fost luat de val și trebuie să renunțe la această putere, pentru că este un joc de echipă, nu este o firmă și el nu este un patron. Shhaideh este o formă de negociere a lui Dragnea. Cred că nu va insista prea mult pe acest lucru, el o face ca să arate cp o apără în continuare.”, a conchis consultantul politic.