MENIU

Cozmin Gușă dezvăluie scenariul de manipulare folosit de Dragnea: "Revine Ponta la șefia PSD"

Majoritatea PSD-ALDE nu mai este autonomă în acest moment în privința votului pe moțiunea de cenzură anti-Grindeanu, ci are nevoie de ajutor din alte partide, arată consultantul politic Cozmin Gușă, care a prezentat în exclusivitate la Realitatea TV informația potrivit căreia sunt deja 41 de deputați și senatori care vor vota miercuri împotriva moțiunii.

Liviu Dragnea folosește un scenariu de manipulare în interiorul partidului bazat pe "sperietoarea" că, prin sprijinul acordat lui Grindeanu, Ponta urmărește să revină la șefia partidului, a explicat consultantul politic Cozmin Gușă în emisiunea "Jocuri de Putere".

Potrivit acestuia, atât conducerea PSD, cât și guvernarea au fost "privatizate", la fel ca TelDrum din Teleorman, iar criza guvernamentală din prezent se poate încheia într-un mod constructiv, prin demiterea sau demisia lui Dragnea, continuarea Guvernului Grindeanu și alegerea unui nou lider PSD.

Cozmin Gușă a făcut o analiză succintă, în 4 puncte, despre criza din PSD și din guvernarea social-democrată, despre numărul parlamentarilor de la putere care nu sunt dispuși la acest moment să voteze pentru moțiunea de cenzură, despre scenariul de manipulare prin care Liviu Dragnea vrea să dinamiteze poziția pe care se află Sorin Grindeanu și despre rezolvarea posibilă a crizei, cu un scenariu optimist de evoluție pentru PSD.

Conducerea PSD și guvernarea au fost "privatizate", la fel ca drumurile din Teleorman

Partidul Social-Democrat a ajuns într-o situație critică, fiind rupt de fapte și ajuns într-o înfundătură, fiind "furat de o gașcă de traseiști care sunt și agramați", consideră Cozmin Gușă.

"Problema lui Liviu Dragnea este că s-a înconjurat de traseiști, oameni care își servesc doar liderul, nu partidul, care își urmăresc propriile avantaje și le negociază cu șeful de partid. Sunt oameni care au venit când partidul era la putere; nu sunt doar traseiști, sunt și agramați. Liviu Dragnea nu a făcut niciun efort să-și atragă oameni serioși, de la baza partidului", a explicat consultantul politic.

Potrivit lui Cozmin Gușă, s-a ajuns în acest punct de degradare din cauza ultimilor doi lideri ai partidului, Liviu Dragnea și Victor Ponta, amândoi fiind mânați de interese personale și de o dorință de victorie, din perspectiva slăbiciunilor și vulnerabilităților pe care le au cu legea.

"Concluzia este că atât conducerea PSD cât și guvernarea au fost privatizate, la fel ca TelDrum din Teleorman, din cauza lașității unor lideri. Această formă a PSD-ului de azi îl face total incompatibil pentru jocul extern. Liviu Dragnea nu se mai poate prezenta niciunde în Europa, SUA sau Israel, unde legătura a fost minată din cauza soților Pandele. În aceste condiții, chiar și speculațiile legate de Rusia pot să fie adevărate, nu am informații în acest sens, dar când ești atât de izolat, de disperat ca Dragnea, orice e posibil", a precizat fostul SGG al partidului social-democrat.

Majoritatea PSD-ALDE nu mai este autonomă, are nevoie de ajutor din alte partide

Din informațiile obținute de Cozmin Gușă, grupul parlamentarilor de la putere care nu sunt dispuși să voteze pentru moțiunea de cenzură împotriva guvernului Grindeanu a ajuns la 41 de persoane până sâmbătă, la ora 20,30. numărul acesta poate să crească sau să scadă în următoarele ore și zile, în funcție de cum negociază Sorin Grindeanu, spune Gușă.

"Atenție, aceștia nu sunt parlamentarii lui Ponta și Grindeanu, ci sunt cei care se împotrivesc colegilor ca Grindeanu să plece pe nedrept, în condițiile în care nu există o măsură a dreptății în această situație. 41 este o cifră destul de mare, înseamnă practic că majoritatea PSD-ALDE nu mai este autonomă, are nevoie de ajutor din alte partide pentru ca moțiunea să treacă. Numărul lor poate să evolueze și în sus și în jos, în funcție de cum negociază Grindeanu", a spus Cozmin Gușă.

Ca o paranteză, fostul secretar general al PSD din urmă cu 15 ani a pus în comparație lista de oameni care se aflau atunci la ședințele partidului, în fiecare dimineață de luni, cu oamenii care îl înconjoară acum pe Dragnea. Atunci în jurul mesei erau Adrian Năstase, Alexandru Athanasiu, Miron Mitrea, Ioan Rus, Ilie Sârbu, Octav Cozmâncă, Mihai Tănăsescu, Vasile Pușcaș etc

"Vă dați seama de aici cât de mult a decăzut PSD-ul, cât de mare este degringolada din partid", a punctat Cozmin Gușă.

Ce sperietoare folosește Dragnea în partid: Revine Ponta la șefia PSD

Cozmin Gușă a devoalat care este scenariul pe care Liviu Dragnea încearcă să-l impună celorlalți lideri din PSD pentru a-i manipula în direcția dorită.

"Scenariul lui Dragnea este următorul: Ponta devine șeful partidului. Este o sperietoare pe care Dragnea o folosește. Asta este manipularea de bază: revine Ponta. Este un lucru fals. Ponta a fost refuzat chiar de Grindeanu și pentru o funcție de consilier, tocmai pentru a nu da naștere unor astfel de speculații. Ponta a venit într-un moment de criză în care Grindeanu are nevoie de ajutor și îl ajută", a explicat consultantul politic.

Chiar dacă Ponta își imaginează că prin acest ajutor dat lui Grindeanu poate spera la o reabilitare și o revenire, Cozmin Gușă îl sfătuiește să demonteze cât mai rapid scenariul de manipulare folosit de Dragnea.

"Ponta trebuie să facă o declarație fermă că nu vizează conducerea PSD. Atunci scenariul lui Dragnea va cădea. Ponta are și mulți dușmani în partid, guvernarea sa nu a fost fericită pentru mulți", a precizat Gușă.

Criza actuală din PSD se poate închide într-un mod constructiv

Cozmin Gușă a dezvăluit un scenariu posibil de ieșire din criza actuală, criză pe care conducerea PSD a transferat-o la nivelul guvernării țării:

1. Moțiunea de cenzură pică;
2. Urmează demisia lui Dragnea care nu mai poate să rămână după această criză pe care a declanșat-o;
3. Continuarea guvernării: Guvernarea PSD va continua;
4. Convocarea congresului pentru alegerea unei noi conduceri a partidului;
5. Guvernarea merge bine, criza se va închide în acest fel normal, constructiv.

"În acest fel, o criză născută din frică de "cumanul" Dragnea, că așa îi place să spună în anumite contexte, se poate rezolva constructiv. Ulterior, PSD poate face un parteneriat instituțional pe politică constructivă, internă și externă, cu Iohanis pâna la începutul lui 2019, și apoi se merge la competiție în alegeri", a explicat Cozmin Gușă.

Consultantul politic a făcut și o listă rapidă de potențiali candidați la posibilul congres care ar veni după demiterea sau demisia lui Dragnea:, Mircea Geoană, Ioan Rus, Ilie Sârbu, Vasile Dâncu, Miron Mitrea, George Maior, Sorin Moisă, Rovana Plumb, Mihai Chirica etc.

Fiecare dintre aceștia este "mult peste ceea ce e azi Liviu Dragnea", spune Gușă, și lista demonstrează că PSD are foarte multe resurse, "dar este înfundat și furat de gașca de traseiști care mai sunt și agramați".

Mai multe articole despre:
Cozmin Guşă