Cozmin Gușă: Toate generațiile din România de azi sunt afectate de mistificarea pornită în 1989
Consultantul politic Cozmin Gușă spune că dosarul Revoluției din 1989 a fost bagatelizat de-a lungul tuturor regimurilor politice din România post-comunistă, și sub Iliescu și după, cu toate că de acest dosar depinde eliberarea de "minciuna primordială".
Toate generațiile din România de azi sunt afectate de "mistificarea națională" generată de momentul Revoluției, care a fost mai degrabă o lovitură de stat, crede Cozmin Gușă. Consultantul politic regretă bagatelizarea unui subiect atât de important, care a marcat viața tuturor românilor, indiferent de categoria de vârstă din care fac parte.
"Ce m-a deranjat în toți anii aceștia după 1989 a fost pericolul bagatelizării unui subiect atât de important care ne-a marcat viața tuturor, indiferent de categoria de vârstă din care facem parte și care a marcat și parcursul acestei țări. Fie dintr-o strategie, fie din naivitate, din prostia unora, din lichelismul altora, acest subiect a fost bagatelizat; cât timp a fost Ion Iliescu a existat exact interesul lui de a-l bagateliza, după aia nu mai știm", a spus Cozmin Gușă la Realitatea TV, într-o ediție specială dedicată Revoluției din 1989.
Aflarea adevărului despre momentul Revoluției poate fi momentul unei restartări naționale "la care tot sperăm de atâta timp", spune Gușă. Acest lucru este important pentru toate generațiile, chiar și pentru tinerii care nu înțeleg nimic din ce s-a întâmplat atunci, din cauza unui văl de ceață întreținut intenționat.
"Toate generațiile din România de astăzi sunt afectate de minciuna primordială post 89, care a generat o mistificare națională și care le-a afectat viețile. Spre exemplu: pensionarii de astăzi nu pot nici acum să priceapă cum, în ciuda faptului că au avut o muncă productivă și eficientă înainte de 1989, dar și după 1989, trăiesc într-o mizerie materială, dar mai ales într-o mizerie spirituală, pentru că sunt în dezacord cu ceea ce se întâmplă. Vedem felul în care dânșii optează și votează, practic sunt dezorientați", a explicat consultantul politic.
O altă generație este generația celor maturi, a celor care se pregătesc să iasă la pensie. Sunt cei care au încercat după 1989 să ducă România în anumite direcții, fiind oameni activi, coordonatori în domeniile lor, spune Gușă, și nu au reușit din cauza minciunilor din partea liderilor administrativi sau politici pe care, de asemenea i-au votat cu bucurie și apoi cu dezamăgire după vot i-au analizat mereu.
"Este și generația mea, generația decrețeilor, a oamenilor care suntem încă activi, care mai putem încă 20-30 de ani să punem umărul la ceea ce credem că ar trebui să pună România pe orbită și la rândul nostru suntem fie marginalizați, fie dezactivați, fie lăsați la vatră, mulți care ar putea să facă ceva. Mai e și generația copiilor noștri, generația de 20 către 30 de ani, care nu înțelege absolut nimic ce s-a întîmplat cu generația părinților și bunicilor lor, după 1989, care s-ar pregăti să facă ceva pentru România astăzi, dar care trăiesc tot sub acest văl de ceață, acest strat de minciună așezat pe toate guvernele", a conchis consultantul politic.
Analiza vine în momentul în care ancheta în dosarul Revoluţiei a fost extinsă. Procurorii investighează noi fapte de crime împotriva umanităţii. Se întâmplă la aproape 27 de ani de la evenimentele din 1989, după ce dosarul a fost închis şi iar deschis. Anchetatorii spun acum că regimul instaurat după căderea comunismului a fost cel care, ca să păstreze puterea cu orice preţ, a dus la uciderea, rănirea şi lipsirea de libertate a unui număr foarte mare de persoane.