Cozmin Gușă: Lupta pentru putere din România este controlată mediatic
Consultantul politic Cozmin Gușă a analizat, în emisiunea "Realitatea Românească" de la Realitatea TV, resorturile luptei pentru putere din România de astăzi. O mare parte a luptei pentru putere este controlată mediatic, este de părere Cozmin Gușă, care își argumentează afirmația prin faptul că cei mai mulți români sunt avizi de informații, dar nu mai au aparatul și cultura să le analizeze corespunzător. Este un simptom al realității din postmodernism, în care oamenii nu mai au reflexul de a verifica și cerceta informațiile pe care le primesc.
În România, în toți anii de după 1989, lupta pentru putere nu s-a bazat pe dorința de a face performanță în beneficiul societății, ci doar pe interesul de a prelua puterea pentru a acoperi afacerile ilegale și acțiunile penale ale liderilor care s-au perindat la putere, arată Cozmin Gușă.
"Lupta pentru putere a trecut prin diverse faze, dar în absolut toate aceste faze ale luptei pentru putere după 1989 noi nu am putut avea competiții corecte pentru putere. Corecte în sensul în care niște oameni se pregătesc de luptă, se aliniază la start, se confruntă și cel mai bun câștigă. Nu a fost așa pentru că în România treburile așa au fost aranjate încât în România această luptă nu s-a bazat pe dorința de a câștiga și de a face performanță, ci doar pe interesul de a prelua puterea pentru a acoperi găunoșenia sistemului și treburile penale ale liderilor care s-au perindat la putere. Populația s-a entuziasmat mereu cu ocazia alegerilor, își închipuia că a venit Mesia, de la Ion Iliescu, Constantinescu, Băsescu, Iohannis până la ceilalți lideri care au ocupat funcții importante de președinți de Camere sau premieri - și nu s-a întâmplat așa niciodată. Asta pentru că populația nu a înțeles că lupta pentru putere nu era pentru impunerea unui proiect benefic, ca o ambiție intelectuală, profesională, umană, de a face bine cetății, ci scopul de a prelua puterea a fost să îmi ascund problemele, ilegalitățile, greșelile", a explicat consultantul politic.
Foștii ofițeri din Securitate au devenit oameni de business
Toți liderii care au condus România de la Revoluție încoace au avut un numitor comun și de aici s-a născut și tema "sistemului corupt", consideră Cozmin Gușă. În prezent, sistemul este format din oameni vinovați, care au căpătat vinovăția în hățișul tranziției și post-tranziției românești și care vor să se mențină la putere ca să nu ajungă la pușcărie, să-și conserve libertatea și averea, sau vor să-și suprime dușmanii.
"Sistemul din 2017 are cu totul altă componență și obiective decât sistemul din 1989. Atunci sistemul era format din foști nomenclaturiști ai PCR care doreau să se perpetueze la putere sau măcar să nu plătească pentru greșelile lor - pentru ei a fost suficient că au complotat și ucis cuplul Ceaușescu, dublați de foști ofițeri din Securitate cu interese financiare majore care au preluat pe cont propriu capitalul economic de lucru al României și au luat-o pe calea de business, s-au îmbogățit, au devenit oligarhi. Așa s-a format sistemul, trecând prin toate etapele intermediare. Acum sistemul este format din oameni vinovați, care au căpătat vinovăția după 1989 în hățișul tranziției și post-tranziției românești și care au două țeluri în luptă: să se mențină la putere ca să nu ajungă la pușcărie, să-și conserve libertatea și averea, iar al doilea tronson luptă ca să-și suprime dușmanii. Este instinctul de conservare a propriei libertăți și bogății, dublat de un sentiment de răzbunare, pe dușmanii care le-au făcut probleme la un moment dat", a precizat Gușă.
Potrivit acestuia, ce vedem acum pe scenă este de fapt o luptă între o majoritate politică rezultată după Alegerile din 2016, care este coruptă în cea mai mare parte "și se victimizează", contra unui sistem de instituții ale statului care au abordat această luptă "de pe poziții principiale corecte, dar cu foarte multe otrepe în sistem, cu oameni defecți din punct de vedere personal, care nu au respectat legea când au instrumentat dosare de corupție".
"Acești oameni din sistem au acționat selectiv: pe ăla îl iau că e bine să-l iau, e oricum vinovat, dar pe altul la fel de vinovat nu-l iau pentru că e prieten cu cel care mă comandă astăzi, președinte, premier, șef de parchet, șef de serviciu secret etc. De aici această luptă surdă și legitimitatea relativă a ambelor tabere. Când cei din majoritatea coruptă spun că sunt excese în Justiție, ei au dreptate, dar nu spun și despre greșelile proprii și despre marea corupție care colcăie pe coridoarele Puterii și ale Parlamentului. De partea cealaltă, cei din sistem spun "Uitați ce majoritate coruptă avem, trebuie să-i anchetăm", dar nu se uită și nu fac curățenie în propriul sistem, asupra exceselor care au existat - pentru că acest lucru i-ar elibera", a arătat consultantul politic.
O clasă politică calamitată și un popor care nu mai e alfabetizat politic
Minciuna viciază ambele strategii, consideră Cozmin Gușă - și a majorității corupte care se victimizează și a sistemului care atacă fără să-și facă curățenie și să elimine din sistem acești oameni care au făcut atât rău.
"De exemplu, l-am văzut pe procurorul Emilian Eva de la Iași cu zeci de tablouri în pereți. În timp ce zicea că luptă împotriva corupției și noi toți îl aplaudam, el ca hârciogul grebla, săpa și, pe baza imaginii publice și a încrederii de care beneficia DNA, acumula în interes personal. În loc să pedepsească infractorii, el a învățat metodele infractorilor. Nu vorbesc despre Eva, că nu am date în sensul ăsta, dar despre tipul de om. Oamenii investiți cu atâta putere vor bani, femei, rețea, instrumentează dosare aiurea. Asta este imaginea luptei pentru putere astăzi în România", a precizat Gușă.
Consultantul politic a realizat și o listă a culpabilităților în acest context: Ion Iliescu, cu morții din 1989, cu uciderea Ceaușeștilor, cu devalizările de buget și cu mineriadele, Emil Constantinescu, "cu familia și cei din jurul lui care greblau în cei 3 ani cât a fost activ ca președinte", Traian Băsescu care s-a autodeclarat un inventator de sistem, dar "în spatele lui, sistemul când a văzut că este atât de fraier, și-a format propriile structuri de putere, personale sau colective, de grup, l-au lăsat și pe el și pe apropiați să se îndestuleze și s-au perpetuat".
Referitor la actualul președinte, Cozmin Gușă precizează că Iohannis, care a ajuns în funcție în mod total neașteptat, și pentru el personal, dar și pentru opinia publică internă și internațională, "guvernează peste o clasă politică calamitată și peste un popor care nu mai e alfabetizat politic, nu mai știe să discearnă din pleiada de informații și acționează haotic".
"Nu mai are o masă de cetățeni, pe care să o guverneze, ci o masă de manevră care se mută mediatic dintr-o parte în alta. Multe informații sunt fake news, altele nu au credibilitate. Dacă noi dăm o știre corectă la Realitatea, în paralel la alte două sau trei televiziuni se face propagandă cu genul fake news. Fake news înseamnă și atunci când dai doar o parte din informație și o eviți pe cea care îți defavorizează patronul sau interesele.
O mare parte a luptei pentru putere este controlată mediatic, arată Cozmin Gușă. De ce? Pentru că o mare parte dintre oamenii din postmodernism sunt avizi de informații, dar nu mai au aparatul și cultura să le analizeze corespunzător.
"Oamenii nu se mai respectă cum făceau altădată: atunci când nu înțelegi o informație până la capăt, te duci și cercetezi suplimentar. Acum oamenii nu mai cercetează, sunt reactivi. Mai demult oamenii mergeau la bibliotecă când nu înțelegeau ceva și vroiau să vadă în ce fel o informație e validă sau nu și în ce fel ne poate influența viața. Astăzi nu se mai întâmplă așa: hap, am luat informația, îmi fac o opinie, și apoi cu berea sau vinul în mâna dreaptă și țigara în mâna stângă mergem și perorăm la mesele de seară din societatea de consum", a explicat Gușă.
Gușă: Tudose e pe o stradă cu sens unic. Ar putea fi prima guvernare în interes national
Guvernarea Tudose ar putea fi prima guvernare în interes național din ultimii 28 de ani, a declarat Cozmin Gușă, care își menține "pariul" în privința premierului și a dorinței acestuia "de a pune România pe hartă din punct de vedere economic".
Premierul Mihai Tudose se află pe o stradă cu sens unic, consideră Cozmin Gușă, fiind obligat să pună în aplicare un program de guvernare pe care l-a preluat și care înseamnă multe sacrificii din punct de vedere administrativ și economic.
"Din nefericire, Guvernul actual trebuie să meargă pe o anumită linie, că așa a fost formatat bugetul. Eu nu sunt atât de pesimist legat de guvernare, vorbind strict despre actele guvernării Tudose. Îl cunosc pe Mihai Tudose de mulți ani, mai precis din 2000, este un tip foarte precis și harnic, dar are o mare dificultate că trebuie să pună în aplicare un program de guvernare pe care l-a preluat și care înseamnă multe sacrificii din punct de vedere administrativ-economic și anumite soluții sofisticate pe care trebuie să le ia în această toamnă și la începutul anului viitor, ca să asigure flotabilitatea și trendul ascendent, pentru care nu cred că este asistat. El are știință de carte, a fost ministrul Economiei, citește mult, nu poate să își strige disperarea pentru că a acceptat să fie prim-ministru, trebuie să meargă înainte, e pe o stradă cu sens unic. Eu în continuare gândesc pozitiv în ceea ce-l privește pe Tudose, extrăgându-l din marasmul luptei politice din interiorul PSD. În interiorul PSD este o luptă ca în "Șapte păcate", care pe care, sunt niște tabere...", a declarat consultantul politic la emisiunea realizată de Octavian Hoandră.
Potrivit lui Cozmin Gușă, Mihai Tudose are un avantaj față de restul politicienilor români: nu se agață de de putere. "Tudose nu ține de putere, nu a avut nevoie de șofer și bodyguard niciodată, e tot cu țigara, cartea și cu cafeaua... Mi se reproșează că nu ofer sufiente aspecte pozitive în intervențiile mele. Uite, o fac acum: îmi mențin pariul meu pe o guvernare în interes national a lui Tudose, lucru care ar fi o premieră. Și știu ce spun, îi cunosc pe toți foștii prim-miniștrii de după 1989, îi știu în detaliu. O guvernare în interes national, sună rușinos ce spun acum, ar fi o premieră după 28 de ani de la căderea comunismului", a precizat consultantul politic.
Cozmin Gușă a explicat de ce România nu se află pe hartă din punct de vedere economic: "România este luată ca o bucată de lemn neprelucrat, nu este un mobilier pe care poți să-l evaluezi, să-l cotezi", iar acest fapt se datorează devalizărilor care au avut loc în perioada de tranziție și post-tranziție.
"Este o bucată de lemn neprelucrat, pentru că nimeni nu a avut acest interes. Noi nu am negociat privatizările, le-am oferit pe gratis. Am dat și infrastructura economică și piețele contra protecție personală pentru politicienii iresponsabili, iar cei din exterior au profitat. Eu am generat o adevărată campanie, în 2005-2006, înaintea integrării, când militam public sub stindardul "În Europa, dar nu așa!" Mi-am dat seama că interesul europenilor era să ne câștige piețele, interesul austriecilor era să ia sistemul bancar și Petromul, iar noi le dădeam pe gratis, ca tâmpiții...", a povestit Gușă în cadrul emisiunii "Realitatea Românească".
De ce să curgă banii în afara țării, când nu avem spitale, școli, autostrăzi?
Consultantul politic a apreciat ca binevenite declarațiile premierului Tudose despre profiturile nedeclarate ale băncilor, care scurg în acest fel banii în afara țării și scapă de plata taxelor pe plan local.
"Acea abordare a deschis ochii românilor asupra rapacității sistemului bancar international, care nu a fost tamponat de către nimeni până acum. Dacă ar știi oamenii cum este folosit capitalul financiar românesc pentru creșterea profilului băncilor-mamă ale sucursalelor din România... Este mai mult decât contractele false de consultanță pe care firmele multinaționalele le fac cu companii din afară ca să scoată profitul din România", a arătat invitatul lui Octavian Hoandră.
Cozmin Gușă a amintit, în acest context, cazul fostului ambasador al SUA la București, Mark H. Gitenstein, care a ajuns în fruntea Fondului Proprietatea, fond care deține cele mai profitabile participații din economia românească și care își distribuie cea mai mare parte din profituri în afara României.
"Când erau cel mai bucuroși ambasadorii? Când aveam un președinte culpabil. Este cazul cu Ion Iliescu sau cu Băsescu... Crede lumea că am ceva cu fostul ambasador al SUA la București, Gitestein, nu am nimic cu el, dar i-am urmărit parcursul. În afară de a se răsti la conducători din statul roman, iar ei stăteau ca mielușeii în fața lui, nu a făcut nimic altceva.. Apoi l-am văzut în fruntea Fondului Proprietatea, care are cele mai profitabile participații din economia românească. Banii acestora se scurg în afara țării în proporție de mai mult de 60% ca profit. De ce să curgă banii în afara țării, când nu avem spitale, școli, autostrăzi? De ce să nu-i folosim aici? Nu am nimic cu dl Gitestein, dar i-am urmărit parcursul și nu este unul care să-l onoreze pe reprez unei democrații la care eu țin, democrația SUA, unde eu m-am școlit", a explicat consultantul politic la Realitatea TV.
Cozmin Guşă: "Cred că Ţuţuianu s-a lăsat atras într-un scenariu de putere"
Cozmin Guşă a vorbit la Realitatea Românească și despre schema trasată de Hrebenciuc, "în care Ţuţuianu ar fi bun de lider PSD, în locul lui Dragnea, şi Gabi Firea ar fi numai bună de candidat la preşedinţie".
"Strategul care i-a spus lui Dragnea să-l scoată el pe Hrebenciuc la suprafaţă este un strateg slab", a punctat consultantul politic.
"Eu cred că Ţuţuianu s-a lăsat atras într-un scenariu de putere. Şi cu contribuţia strategului Hrebenciuc, care a desenat repede pe un şerveţel o schemă pe care Ţuţuianu ar fi bun de lider PSD în locul lui Dragnea şi Gabi Firea ar fi numai bună de candidat la preşedinţie şi toată lumea ar fi mulţumită. De aici vine obsesia lui Dragnea legată de Hrebenciuc. Au inventat o capcană de la partid, nu de la Guvern.
Un ministru care nu poate să asigure salariile e clar că e mort. Greşeala lui Hrebenciuc este că dacă tot s-a hotărât să joace din nou, s-a hotărât mult prea repede şi prea facil. Cred că a cedat presiunilor de putere mai ales ale lui Gabi Firea, care doreşte să se transforme repede din primar în preşedinte, după modelul băsescian. Greşeala lui Dragnea a fost că prin vocea lui Hrebenciuc a fost scos la suprafaţă şi s-a comunicat poporului PSD că sunt uneltiri interne conduse de marele şmecher Hrebenciuc. Asta nu-l face mai puternic pe Dragnea, ci mai slab. Strategul care i-a spus lui Dragnea să-l scoată el pe Hrebenciuc la suprafaţă este un strateg slab. Jocul declarativ pe salariile Armatei într-o perioadă în care noi trebuie să aratăm că suntem consolidaţi ca să fim luaţi în seamă ca parteneri militar, orice ministru trebuia să demisioneze şi orice prim-ministru trebuia să-i ceară demisia. Ăsta a fost jocul. Din această seară se ştie ce-i cu tripleta Ţuţuianu - Firea - Hrebenciuc", a spus Cozmin Guşă.
Apoi, consultantul politic a adus în discuţie anvergura internaţională a lui Klaus Iohannis, precum şi faptul că actualul preşedinte nu se va baza pe PNL la alegerile din 2019.
"Bătălia prezidenţială va veni după un an în care se va vorbi mult despre România. E limpede că cel care va vorbi mai pe sufletul românului, va putea să câştige, anul centenarului. Pe de altă parte cel care se va dovedi cel mai contondent apropo de acţiunile împotriva statului unitar pe care le colportează propaganda de la Budapesta, care, atenţie, deja a antamat contracte de PR şi publicitate cu marile reţele media internaţionale pe proiectul Trianon pentru 2018. Anul 2018 va fi important din acest unghi. Dacă luptele politice din PSD se vor tranşa într-un fel în această toamnă-iarnă sau la începutul anului, guvernarea o văd liniară, nu văd perspectivă din partea liberalilor de a se angrena într-un sistem de forţă politică important. Nici nu văd vreo intenţie din partea lui Iohannis de a se baza pe ei. Se va baza pe mai multe structuri politice care să accepte programul lui politic şi să vină din poziţia de candidat independent, susţinut de mai multe armate. E o poză înainte cu 2 ani, dar e proaspătă.
Anvergura în jocul internaţional o capeţi când începi un proiect şi-l implementezi. Klaus Iohannis a avut câteva intenţii în plan intern de a începe diverse proiecte, ca şi proiectul de ţară şi nu s-au mai făcut paşi. Sunt foarte curios cum va administra dicuţiile din jurul iniţiativelor celor trei mări, care vor avea loc la Bucureşti. Este un proiect în care România are o parte foarte importantă. Şi cum va şti să jongleze calitatea de lider informal al noii Europe, pe care a căpătat-o după dubla întâlnire cu Donald Trump şi cu Merkel. Şi cum va şti să uzufructeze toate treburile astea în interes naţional. Când eşti sus, toată lumea se uită la tine şi aşteaptă să livrezi. Eu cred că livrează în ritmul lui. Lovitura de ciocan pe care a dat-o aseară Ucrainei şi inabilităţii de a discuta despre românaşii ăia de acolo este una care-l recomandă ca lider dur. Abia din poziţia de preşedinte a trebuit să livreze. Eu sunt foarte atent la Iohannis şi am învăţat un lucru: să nu mă grăbesc să mai fac declaraţii despre ceea de face, pentru că are o gândire de tip şahistic. Reamintesc, atunci când n-am vrut să comentez felul uşor nenatural în care el l-a gratulat pe Donald Trump pentru evoluţia la întâlnirea liderilor NATO. A fost singurul. Mi s-a părut ciudat şi mi s-a părut că are ceva-n cap. A avut ceva-n cap, dovadă peluza de la Casa Albă şi marea alonjă pe care a luat-o politica externă a României prin acea întâlnire şi prin felul în care Trump a abordat acea întâlnire", a zis Guşă.
Dezvăluire bombă făcută de Cozmin Gușă: Cu cine s-a întâlnit Mihai Fifor într-un restaurant în SUA
Ministrul Apărării, Mihai Fifor, aflat zilele acestea în Statele Unite, unde s-a întâlnit și cu șeful Pentagonului, generalul Mattis, a avut o întâlnire secretă imediat după întrevederea cu Mattis, într-un restaurant din Washington, a dezvăluit consultantul politic Cozmin Gușă la Realitatea TV. A fost o întâlnire în trei între Mihai Fifor, omul de afaceri Cristian Burci și un vicepreședinte apropiat de Donald Trump, Elliott Broidy.
"Mesajul lui Mattis pentru Fifor a fost că ei sunt foarte atenți la lupta anti-corupție din România. Fifor este un băiat inteligent, dar nu știu cât de bine a înțeles mesajul, pentru că imediat după asta s-a dus la un restaurant din Washington cu amicul meu Cristian Burci și un vicepreședinte foarte apropiat de Donald Trump, Broidy, cel care l-a și invitat pe Dragnea la ceremonia de înscăunare a lui Trump. Au avut o discuție extinsă. Dacă discuția a fost despre cât de frumoasă este America între Fifor și Broidy e una, dar dacă a fost despre achiziția de armament e altceva. La întoarcerea în țară, Mihai Fifor trebuie să vină la instituțiile statului și să explice dacă acea discuție a fost sau nu despre achiziția de armament. Treburile s-ar putea complica în acest caz", a declarat Cozmin Gușă la Realitatea TV.
Potrivit lui Gușă, Liviu Dragnea își leagă strategia de rezistență la vârful Puterii în România de afacerea achiziției de armament pentru România din SUA. Șeful PSD ar fi făcut chiar o "obsesie" legat de acest subiect, gândindu-se astfel: "Dacă americanii vor considera că eu sunt cel care plătește banii pentru armamentul lor, am scăpat și ei mă vor proteja", arată Cozmin Gușă.
"E din ce în ce mai grea rezistența lui Dragnea. El nu își joacă mizele ca un lider politic, a jucat această miză doar în campania electorală. După ce a câștigat alegerile, a redevenit baron. Eu mă uit la el cu câtă atenție se focusează asupra afacerii achiziției de armament pentru România, are o obsesie pentru asta. Mihai Fifor, ministrul Apărării s-a dus și a discutat cu Mattis despre această achiziție ultra-necesară de armament pe care noi trebuie să o realizăm. Dar obsesia lui Dragnea se concentrează pe aceste achiziții. În mintea lui este așa: Dacă americanii vor considera că eu sunt cel care plătește banii pentru armamentul lor, am scăpat și ei mă vor proteja. Este gândire de baron. S-ar putea și să aibă dreptate în noul context de război, dar nu este compatibilă cu mersul treburilor în euro-atlantism", a explicat consultantul politic la emisiunea "Realitatea Românească".