MENIU

Cozmin Gușă: „Criza din Republica Moldova va afecta și România”

<p>Cozmin Gușă, consultant politic&nbsp; Foto: Cristian Otopeanu</p>

Criza politică din Republica Moldova și consecințele asupra României au fost analizate de Cozmin Gușă într-o intervenție la Realitatea PLUS. Faptul că guvernul pro-european a fost demis, marți, de socialiști îngrădește România ca pe o insulă și o pune într-o situație geopolitică complicată, a apreciat acesta. 

Cozmin Gușă: „Realitatea a fost singura instituție media care a avertizat asupra situației din Republica Moldova” 

„Îmi pare rău că trebuie să îmi dau dreptate, să ne dau dreptate, pentru că am fost singura entitate media din România și din Republica Moldova care a avertizat asupra acestui plan atunci când s-au întâmplat acele lucruri, apropo de majoritatea lui Plahotniuc și alte lucruri.

Atunci eu vorbeam la noi, la Realitatea, că este un plan rusofil sprijinit de Germania subteran, care nu doar că lasă România pe margine total și cu toate investițiile acolo nerecuperate, dar care va duce la cucerirea întregii puteri din Republica Moldova, adică și majoritatea parlamentară, dar și guvernarea. După cum ați văzut, și Chișinăul, apropo de noul primar rusofil al Chișinăului, de către rusofili. Pentru că despre asta vorbim.

„România a ajuns total înconjurată de forțe proruse”

Practic, noi asistăm la finalul unei strategii puse la cale în laboratoarele din Moscova. Strategie cu care au fost păcăliți ambasadorul american în Statele Unite, ambasadorul neamț și al Uniunii Europene și care o mai fi pe acolo. Sau s-au lăsat păcăliți pentru că știau planul subteran de subjugare a Moldovei, total, de către forța geopolitică rusească.

Nu trebuie să se mire nimeni.

Dar le-aș spune acum... De fapt i-aș rușina pe toți analiștii politici care sunt profesioniști și au știut adevărul, dar au mers pe varianta rusească. Și și pe președinții de partide, care au știut adevărul, ne-au ascultat și pe noi.

Țin minte cearta mea cu Traian Băsescu, ceartă la televizor, nu ceartă, că nu m-am certat cu el. Ne-am contrazis la televizor pe marginea acestui subiect.

Repet! Regret că am avut atâta dreptate și că, așa cum presupuneam atunci și făceam apel la autoritățile României să țină cont de asta, Moldova va intra, a intrat deja total în siajul Rusiei, a Uniunii Eurasiatice.

Îmi pare rău de unioniștii de acolo, dar, în acest moment, practic orice speranță este pierdută.

Și România, atenție, a ajuns în acest moment total înconjurată de forțe proruse. Marea Neagră mai este, dar nici acolo rușii nu-și fac mari probleme. Bulgaria e prorusă, justiția, serviciile secrete din Bulgaria sunt conduse prin interpuși ai Rusiei. Despre Serbia ce să mai vorbim, Ungaria e la lumina zilei, strategia lui Viktor Orban este una evidentă. Ucraina, clar. Ei, acuma este și Moldova.

Deci am devenit acea insulă proamericană, dar înconjurată, constrânsă peste tot la granițe, de care ziceam că vom deveni în urmă cu patru ani! Sunt 4 ani în această toamnă de când am avertizat asupra acestui pericol și a unei posibilități de joc sau de alianțe care să nu ne facă să avem atâta presiune geopolitică la toate granițele, dar, atenție, inclusiv la Marea Neagră. Geopoliticieni înțeleg mai bine acest lucru.

Suntem într-o situație foarte, foarte complicată, unde am fost aduși exact de incompetența sau și trădarea unora, care n-au trădat doar interesul național, au trădat și interesul strategic de tip euroatlantic pe care-l are România.”

Despre mișcările pe care le-a anticipat din partea Rusiei, și care au dus la căderea proeuropenilor, Cozmin Gușă a spus că au devenit foarte vizibile în acest an.

„Ele au devenit evidente în ultimele luni. Eu le-am semnalat de atunci, de la criza majorității lui Plahotniuc le-am semnalat. Nici nu mai știu cât a trecut de atunci. Cred că a trecut un an. Eu le-am semnalat încă de atunci. Repet, unii nu sunt în stare, nu știu carte, cum ar veni, alții sunt trădători. Și știind aceste lucruri, chiar au sprijinit.

A scris Petrișor Peiu în acest weekend un editorial în care număra banii, miliardele, într-un fel, pe care noi le-am introdus în Republica Moldova în speranța unionistă. Le-am dat degeaba! Le-am dat ca să fie furate de către unii sau alții dintre șmecherii și potentații de acolo și proiectul unionist n-a ajuns la niciun stadiu. Deci este limpede că sunt bani pierduți, furați, ba chiar acum proiectul unionist dispare de fapt de tot de pe agenda celor de la Chișinău, pentru că majoritatea este rusofilă, Chișinăul este condus de un rusofil, președintele este cel mai important rusofil, Dodon, deci joc încheiat.

România, vai de capul ei de diplomație românească și de politicienii români!

Cei de la Chișinău, cu regret o spun, proromânii sau proeuropenii, în acest moment, și-au pierdut orice pârghie de reprezentare.”

„Vizita lui Ludovic Orban la Chișinău ar trebui anulată”

Despre prima vizita de la Chișinău anunțată de premierul Ludovic Orban în urmă cu o săptămână, când PNL a preluat guvernarea, Cozmin Gușă a spus că nu mai are unde să meargă în Republica Moldova, după căderea Cabinetului Maia Sandu.

„Asta i-am spus (lui L. Orban, n.red.) încă de atunci. Am spus cu siguranță nu mai are unde să meargă, așa că o să și-o șteargă de pe agendă.”

Și nici nu ar fi oportună o astfel de vizită în această perioadă, mai apreciază Cozmin Gușă.

„Nici vorbă de așa ceva! A merge în vizită la o majoritate rusofilă fără să ai niște negocieri, pentru că ei vor de la noi bani.

Cum să te duci să dai bani unei majorități rusofile?!

Neacceptate nici de jocul european, de partida europeană și care nu are absolut niciun deziderat european în agenda de administrare a Moldovei. Asta-i aberant!”

Cozmin Gușă a vorbit despre efectele situației din Republica Moldova pentru România și vecinii ei: „Mari probleme pentru România în 3-5 ani”

„Ne afectează pe noi în primul rând, pentru că s-a închis cercul. România, da, are granițe de jur împrejur. În acest moment, toate granițele noastre sunt cu butonul la Moscova. Atenție! Tările care au graniță cu România: Bulgaria, Serbia, Ungaria, Ucraina și Moldova, și am vorbit și de Marea Neagră, acolo situația e mult mai complexă, au butonul de comandă la Moscova. Și fără să ne dăm seama, fără să știm, fără să fim conștienți de asta, pentru că așa e când ești condus de proști, pe care îi decid tot proștii atunci când votează, ajungi în aceste situații.

Și acest gen de constrângere de tip geopolitic ne va afecta, mari, mari probleme în următorii 3-5 ani. O sa vedeți!

România nu este ajutată de criza de peste Prut în parteneriatele cu marile puteri, iar lipsa de profesionalism la nivel diplomatic și politic nu a reușit să ne facă atrăgători pentru Occident, punctează Cozmin Gușă.

„În niciun fel (nu ajută România - n.red.), pentru că parteneriatele cu marile puteri devin mai valoroase atunci când tu poți să exporți în jurul tău euroatlantism sau când poți să exporți în jurul tău securitate de tip NATO-USA. Noi nu mai putem, pentru că nu ne mai înțelegem pe această temă cu niciunul dintre cei din jurul nostru, care au fost atrași, au fost seduși, au preferat ei, au avut tradiții, treaba lor, nu-i treaba noastră, să facă acest gen de înțelegeri subterane sau pe față cu Rusia sau cu Uniunea Eurasiatică.

Vom vedea ce ne rezervă viitorul, dar cum am ajuns în această situație. Eu cred că, din cauza neprofesionalismului la nivel politic și a lipsei de știință de geopolitică la nivelul politicienilor, vom rata și o posibilă transformre a spațiului european într-un spațiu european extins, care să aibă două centre de greutate, unul la Paris și altul la Moscova.

Acesta este un proiect foarte vechi al Rusiei, foarte vechi, de la începutul anilor 2000, pe care l-a pus în aplicare pas cu pas Vladimir Putin.

Și vedem că, dacă Brexit-ul va deveni un fapt, atunci într-adevăr vorbim despre granița Europei la Calais, deci în Franța, și cealaltă, spre Ural, deci în Rusia, pentru că probabil că Marea Britanie se va recomanda de-acum înainte ca un lider informal al spațiului Commonwealth, ceea ce ei pregătesc de multă vreme.”

România, încotro? „Noi suntem spectatori, pentru că nu ne mai place școala, ne place să fim conduși de analfabeți”

„Lumea se schimbă.

Noi suntem spectatori, pentru că nu ne mai place școala, nu ne place să mai învățăm, ne place să fim conduși de analfabeți pe care să-i manipulăm.

În partide sunt oameni care conduc aceste partide și care n-au citit de zece ani nicio carte. Sunt mulți! În unele partide sunt majoritari!

Ce pretenții s-avem?!

Nu citești, nu poți să trăiești corespunzător!

Asta-i situația României!”, este concluzia lui Cozmin Gușă.