MENIU

Cozmin Gușă: Ce se ascunde în spatele confruntării SUA-Coreea de Nord

Consultantul politic Cozmin Gușă explică cine sunt adevărații protagoniști ai crizei din peninsula coreeană și asigură că războiul se va menține cel mai probabil la nivelul declarațiilor.

Consultantul de strategie Cozmin Gușă a acordat luni o declarație pentru PSnews.ro, în care a tranșat criza apărută între SUA și Coreea de Nord, odată cu lansarea unei rachete balistice de către Phenian.

Pentru început, analistul politic a subliniat că de fapt acest „război al lumilor” nu se duce între cele două țări amintite mai sus, ci între Statele Unite ale Americii și China.

„Aici este vorba despre războiul lumilor, de fapt; nu de vreun război între minuscula Coree de Nord și Statele Unite ale Americii. Totodată, adevăratul protagonist al acestor confruntări de tip militar este, în realitate, China, care mai are probabil 3, maximum 5 ani până când să devină de jure și de facto (formal și informal) liderul economic numărul 1 al lumii.

În mod evident, regimul nord-coreean nu ar face aceste gesturi dacă nu ar avea o înțelegere subterană cu China, o înțelegere – sigur – care nu poate fi exprimată public. Nici măcar nu mai este cazul să se discute de acum înainte, dar în mediul internațional, toți actorii interesați știu de fapt că aici nu e vorba de un conflict militar între Coreea de Nord și Statele Unite, ci e vorba despre ofensiva Chinei – a se vedea conflictele latente din Marea Chinei de Sud”, a punctat Gușă.

În continuare, comentatorul politic a creionat o lume împărțită între euroatlantiști (în frunte cu SUA) și euroasianiști (conduși de Rusia și China), iar confruntarea dintre acestea reverberează chiar și în Europa – un exemplu fiind tendințele rusofile ale Germaniei unde Angela Merkel se pregătește pentru realegerea în funcția de cancelar.

În altă ordine de idei, Cozmin Gușă a opinat că momentan nu există motive de îngrijorare, întrucât războiul Washington-Phenian dă semne că se va menține la nivelul declarațiilor.

„Opțiunea de reîmpărțire a lumii e clar că a fost luată – acum se poate vedea cu ochiul liber (nu mai este niciun secret). Vedem pe de o parte lumea de tip euroatlantic (cu SUA ca lider, dar divizată în acest moment) și vedem lumea de tip euroasiatic (cu doi lideri: liderul militar Rusia și liderul economic China), iar confruntarea dintre cele două lumi este în plină progresie. Și de aici izvorăsc toate aceste conflicte: fie de natură militară (dacă vorbim despre Coreea de Nord sau chiar Siria), fie de natură economică (dacă vorbim despre opțiunea Germaniei în Europa, de a semnaliza mai mult către Rusia decât către Statele Unite), plus multe alte derivate din ceea ce am spus mai devreme. Cam asta este pe scurt imaginea lumii de astăzi și nu cred că trebuie să ne îngrijoreze atât de tare aceste declarații războinice, deoarece cei care țin frâiele regimului nord-coreean – mă refer la chinezi – sunt oameni cumpătați”, a explicat co-proprietarul Realitatea TV.

Cât privește România, consultantul politic a arătat că nu există motive de îngrijorare, datorită poziționării noastre de partea Americii.

„Războiul este global. Noi suntem poziționați de o parte a frontului (respectiv de partea Statelor Unite) – nu are cum să ne afecteze deocamdată un conflict cu Coreea de Nord care se rezumă la amenințări și atât. Să nu credeți cumva că va fi mai mult! Sigur: având în vedere starea mentală pe care specialiștii o atribuie actualului lider nord-coreean, se pot întâmpla și prostii, dar cred că sunt excluse prostiile majore în acest moment și toată lumea știe: e mai mult un război al declarațiilor”, a afirmat Gușă.

În încheiere, Cozmin Gușă a opinat că președintele SUA, Donald Trump, va revizui chiar astăzi (luni) amenințarea cu bomba atomică la adresa țării conduse de către Kim Jong-un.

„Eu cred că o s-o revizuiască. E foarte complicat atunci când un președinte al Statelor Unite vorbește cu subiect și predicat despre folosirea acestui tip de armament împotriva unei țări. Cred că această declarație va fi revizuită chiar în cursul zilei”, a conchis analistul.

Mai multe articole despre:
Coreea de Nord SUA Cozmin Guşă