MENIU

COVID-19. Boris Johnson le cere britanicilor să slăbească - Programul „fără junk-food” în baruri

Boris Johnson, premierul Marii Britanii Foto: Facebook.com

Boris Johnson le cere britanicilor să slăbească pentru că obezitatea ar crește riscul decesului în cazul infectării cu COVID-19, potrivit ultimelor studii. Guvernul britanic a anunţat luni un plan naţional de luptă împotriva obezităţii, prin care se interzice vânzarea „junk food” sau eliberarea de rețete pentru plimbări cu bicicleta.

 

Premierul Boris Johnson le-a cerut luni britanicilor să facă un efort pentru a slăbi și a ales să se dea exemplu chiar pe el în lupta cu kilogramele în plus, pe care a dus-o înainte de a se îmbolnăvi de COVID-19. 

Potrivit unltimelor studii în coronavirus, persoanele obeze sau supraponderale au un risc mai mare de deces sau de a contracta o formă mai puternică a bolii provocate de noul coronavirus.

„Nu-i ușor să scapi de kilogramele în plus, dar cu câteva mici schimbări cu toții ne putem simți mai în formă și mai sănătoși. Dacă toți ne facem partea noastră de treabă, putem reduce riscurile privind sănătatea și ne putem proteja împotriva coronavirusului, slăbind astfel și presiunea asupra Sistemului Național de Sănătate”, a scris premierul Boris Johnson, pe Twitter, odată cu prezentarea noii strategii naționale privind sănătatea publică.

În mesajul video, Johnson apare făcând o plimbare alături de cățelul său  Dilyn, din rasa Jack Russel. Premierul britanic povestește cum în timpul petrecut în spital cu COVID-19 avea mai multe kilograme în plus și că acum se simte mai bine, după recuperare, pentru că a început să facă mai multă mișcare. Premierul UK nu recomandă însp antrenamentele la sală, ci mișcarea, alergarea în aer liber, prin care „te simți plin de energie”.


Campania "O sănătate mai bună", lansată de autorităţile sanitare britanice, "îi va invita pe oameni să adopte un mod de viaţă mai sănătos şi să piardă din greutate dacă au nevoie de acest lucru", a transmis Ministerul Sănătății, care vor să lupte astfel împotriva "acestei bombe cu efect întârziat care este obezitatea".

Guvernul de la Londra a prezentat luni o campanie de promovare a unei vieţi mai sănătoase „O sănătate mai bună”, (`Better Health`), spunând că va lupta împotriva obezităţii, pe care o numeşte o bombă cu ceas, prin interzicerea reclamelor TV şi online la mâncarea nesănătoasă până la ora 21.00, prin oprirea ofertelor de tip cumperi unul şi primeşti al doilea gratis la aceste alimente şi prin introducerea informaţiilor despre calorii în meniuri.

Multe din ultimele studii arată că persoanele obeze sau supraponderale au un risc mai mare de deces sau de a contracta o formă mai puternică a bolii COVID-19.

Peste 60% dintre adulţii din Marea Britanie sunt consideraţi supraponderali sau obezi, conform Public Health England.

Planul Guvernului britnaic a fost făcut public după ce un studiu al PHE (Serviciul de sănătate publică din Anglia) a dezvăluit sâmbătă că persoanele obeze prezintă riscuri suplimentare de 40% de a muri din cauza noului coronavirus.

Guvernul britanic nu a furnizat detalii despre finanţarea planului de sănătate, însă cotidianul The Guardian a evaluat costul măsurilor incluse în acest proiect la 10 milioane de lire sterline (11 milioane de euro), potrivit Agerpres.

În Marea Britanie, aproape două treimi (63%) din totalul adulţilor depăşesc greutatea corporală considerată sănătoasă, 35% dintre ei fiind supraponderali şi 28% obezi, potrivit datelor guvernamentale. Un copil din trei din categoria de vârstă 10-11 ani este supraponderal sau obez în această ţară.