MENIU

COTAR: Service-urile auto au ajuns să fie amenințate cu pistolul de clienții nemulțumiți de reparații. Cum le obligă legea să accepte tarifele impuse de asiguratori

Service-urile auto au ajuns să fie amenințate cu pistolul de clienții nemulțumiți de reparații

Confederația Operatorilor și Transportatorilor Autorizați din România (C.O.T.A.R.) își exprimă îngrijorarea față de modificările propuse prin Plx-216-2024 la Legea RCA 132/2017, care riscă să afecteze grav întregul sector de asigurări și reparații auto. Asociația subliniază că, în Germania, contractele de colaborare între asigurători și service-uri auto sunt interzise prin lege, fiind sancționate sever. Contrar acestei practici, noile reglementări din România ar permite doar service-urile asociate cu asigurătorii să efectueze reparații, ceea ce ar putea duce la impunerea unor tarife neloiale și la deteriorarea calității serviciilor oferite.

C.O.T.A.R. lansează un apel către Parlamentul României, în special către grupul de deputați PSD-PNL de la Camera Deputaților, să reconsideră aceste modificări, avertizând asupra consecințelor grave pe care le-ar putea avea asupra operatorilor din sectorul auto. Aceasta nu este doar o problemă de reglementare, ci una care afectează siguranța și satisfacția clienților, care, supuși presiunilor financiare și unor practici necorespunzătoare, ajung să manifeste comportamente violente. Service-urile auto se află într-o situație problematică, fiind obligate să suporte consecințele slabei calități a reparațiilor, deși ele nu sunt responsabile pentru tarifele impuse și condițiile determinate de asigurători.

„Confederația Operatorilor și Transportatorilor Autorizați din România (C.O.T.A.R.) atrage atenția Guvernului și Parlamentului României cu privire la modificările care se doresc a fi aduse prin Plx-216 -2024 la Lege RCA 132/2017. COTAR

Subliniem faptul că, în Germania, se pedepsește cu închisoare semnarea oricărui contract de colaborare între un asigurător și un service auto. În România, Parlamentul, ASF și Consilul Concurenței doresc să modifice legea astfel încât doar service-urile aflate sub contract cu asiguratorul să poată efectua reparații. De ce? Pentru ca aceste service-uri să fie obligate să accepte tarifele impuse de asigurători, ceea ce conduce, în mod inevitabil, la situații în care păgubiții, nemulțumiți de calitatea reparațiilor, ajung să amenințe angajații service-urilor.

COTAR avertizează în special grupul de deputați PSD-PNL de la Camera Deputaților în legătură cu pericolele și consecințele grave ale modificării Legii RCA 132/2017, după ce service-urile auto care fac reparații în limita sumelor ajustate la cerera asigurătorilor au ajuns să suporte consecințele pentru slaba calitate a reparațiilor, inclusiv s-a ajuns la amenințări cu pistolul, din partea clienților nemulțumiți.

În contextul actual, din cauza tarifelor reduse și a discounturilor impuse de societățile de asigurări multinaționale, prin contracte dezavantajoase cu service-urile auto, principalii afectați sunt păgubiții și asigurații, care sunt obligați să accepte reparații de proastă calitate din partea service-urilor auto aflate sub contract cu asiguratorul, precum și să achite diferențe la reparațiile auto datorită faptului ca societățile de asigurări refuza plata dosarelor sau au intrat în faliment, cu complicitatea ASF”, spun transportatorii într-un comunicat.

Vești extraordinare pentru pensionari și românii nevoiași. Pragul de impozitare al pensiilor, ridicat. Se pregătesc modificări la voucherele de alimente

„Sunt situații critice, așa cum presa a relatat, pe 27 august 2024, când angajații unui service auto au fost amenințați cu moartea de către proprietarul unui vehicul prost reparat care a scos pistolul în fața angajaților. Acest incident este o consecință gravă a tuturor demersurilor pe care asigurătorii le fac, de mai mulți ani, pentru a modifica legislația în favoarea lor și a diminua cuantumul sumelor alocate reparațiilor. Există o legătură de cauzalitate directă între tarifele reduse, impuse prin contract, de asiguratori, și practicate obligatoriu de service-uri, care afectează inevitabil calitatea reparațiilor și profesionalismul angajaților. Consilul Concurenței nu vede o problemă foarte gravă care afectează mii de tarife aliniate între asigurator și service. 

 COTAR atrage atenția asupra faptului că piața reparațiilor auto din România trebuie să rămână liberă, bazată pe cerere și ofertă, conform normelor și directivelor Uniunii Europene, și nu îngrădită de diverse tarife de referință impuse arbitrar de o parte a deputaților PSD-PNL din Parlament, fără a avea la bază niciun studiu de impact asupra pieței și a celor 10 milioane de plătitori de polite RCA din România.

De asemenea, solicităm de urgență ca RAR și ANPC să verifice cu rigurozitate service-urile auto care nu prestează reparații de calitate și să le retragă autorizațiile celor care înregistrează reclamații repetate și întemeiate din partea clienților. Aceste service-uri reprezintă un pericol real pentru siguranța participanților la trafic și subminează eforturile service-urilor serioase, care, în ciuda dificultăților actuale, reușesc să țină pasul cu tehnologia, să achite taxe și impozite la zi, să investească în formarea angajaților în centre de instruire din străinătate și să facă investiții semnificative șefi de lucru, în utilaje și scule”, mai spun transportatorii.

„Domnule Prim-ministru Marcel Ciolacu și domnule președinte PNL, Nicolae Ciucă, după amenințarea cu un pistol, într-un service auto, suntem la un pas de o tragedie care ar putea costa vieți omenești, din cauza unor reparații de proastă calitate. Din păcate, aici am ajuns astăzi, din lipsa unui  ASF care să sancționeze societățile de asigurări pentru neplata daunelor, RAR trebuie sa isi faca datoria si să controleze eficient service-urile care nu folosesc piese originale”, a declarat Vasile Ștefănescu, președinte COTAR.

Confederația COTAR solicită Guvernului, Parlamentului și Curții Constituționale să ia în considerare aceste aspecte critice și să acționeze în consecință, pentru a proteja drepturile și siguranța cetățenilor români. Vă rugăm domnule Marcel Ciolacu să faceți tot ce vă stă în putință, ca propunerile PSD de la CD care se doresc a fi introduse în Plx-216/2024 să se întoarcă la ASF, pentru a fi dezbătute public de către reprezentanții tuturor asociațiilor de consumatori, asigurători, transportatori, service-uri auto, etc. Nu este normal caun grup de deputați PSD să distrugă definitiv piața asigurărilor din România, venind cu niște propuneri nocive și periculoase, atât pentru cei circa 10 milioane de asigurați plătitori de RCA, cât și pentru toți cetăținii României sau cei străini, aflați în transit, care pot deveni victime ale accidentelor rutiere provocate în urma unor reparații făcute pe bani puțini, la cererea asigurătorilor”, a mai declarat Vasile Ștefănescu, Președinte COTAR.

Au oferit droguri gratuite drogaților, iar acum străzile sunt sufocate de oameni fără adăpost și criminalitate. Marile metropole occidentale, distruse de politicile sociale