MENIU

COTAR: Scad despăgubirile RCA, dar România plăteşte cel mai ridicat preţ din regiune

Foto/Arhivă

România plăteşte cel mai ridicat preţ al poliţei de asigurări obligatorii auto RCA din regiune, de circa 220 de euro, deşi despăgubirile RCA au scăzut cu 9%, susţin reprezentanţii Confederaţiei Operatorilor şi Transportatorilor Autorizaţi din România (COTAR).

Potrivit sursei citate, preţul mediu în Bulgaria este de 100 de euro, în Ungaria de 98 de euro, iar în Polonia de 120 de euro.

„Numit politic, vicepreşedintele ASF Sorin Mititelu este cel care a făcut posibil acest decalaj între preţul RCA din România şi cel din ţările învecinate, performanţă înregistrată în condiţiile plafonării preţului RCA. Această plafonare a existat doar pe hârtie, iar în prezent, preţul RCA are un aşa-zis ‘capac legislativ’ pe care companiile de asigurări care vând RCA l-au ignorat, chiar ASF recunoscând faptul că preţul RCA a crescut în mod miraculos, chiar şi în perioada plafonării decisă prin Hotărâre de Guvern”, se arată în comunicatul organizaţiei.

COTAR precizează că 40% din preţul RCA achitat de fiecare şofer român „se evaporă” în alte ţări, prin intermediul unor contracte de reasigurare ale firmelor de asigurări. City Insurance avea un contract de reasigurare prin care ceda 90% din preţul RCA către firme din Insulele Cayman, iar acestea nu au achitat niciodată sumele de despăgubire, arată Confederaţia Operatorilor şi Transportatorilor Autorizaţi din România.

„Ne întrebăm cum se explică faptul că majoritatea firmelor de asigurări din UE cedează 15-20% din preţul RCA către un reasigurator, iar firmele din România cedează peste 40% şi cu toate astea intră în faliment? Reamintim faptul că niciun ban nu a fost recuperat de autorităţile române în urma contractelor de reasigurare ale firmelor City Insurance şi Euroins!”, se menţionează în comunicat.

În acest context, preşedintele COTAR, Vasile Ştefănescu, afirmă că actuala conducere a sectorului de asigurări din cadrul ASF este compromisă şi „trebuie schimbată urgent”.

„Domnilor decidenţi politici, COTAR v-a atras atenţia, cu cel puţin doi ani înainte ca Euroins şi City Insurance să intre în faliment, despre aceste bombe din asigurări, dospite de către ‘gulerele albe’ din ASF. Românii trebuie să ştie că astăzi plătesc în plus 10% din preţul RCA din cauza celor două falimente pentru care absolut nimeni nu a răspuns. Vă atragem din nou atenţia că actuala conducere a sectorului de asigurări din cadrul ASF este compromisă şi trebuie schimbată urgent. Aţi numit în conducerea instituţiei oameni cu grave probleme de integritate, iar COTAR v-a atras atenţia public, chiar înainte de numirea acestora. Dacă nu vă interesează nici de transportatori şi nici de cei 10 milioane de şoferi, această aroganţă o veţi deconta la urne, în luna decembrie!”, a declarat preşedintele COTAR, Vasile Ştefănescu, citat în comunicat.

Mai multe articole despre:
cotar despagubiri rca rca masina piata asigurari