MENIU

Coșmarul unui tânăr de 23 de ani crescut la casa de copii. A aflat că are o datorie de de 1,5 milioane de lei la Fisc

Un tânăr de 23 de ani, crescut într-un cămin de copii din Botoșani, s-a trezit cu o datorie uriașă către Fisc, în valoare de 1,54 milioane de lei.

Marian Cosmin Federeciuc, victimă a unei escrocherii, a fost înșelat de un fost instructor de la casa de copii, care l-a convins să devină asociat într-o firmă, promițându-i un salariu atractiv. În realitate, acesta s-a trezit responsabil pentru datoriile firmei, fără să fi beneficiat de vreun avantaj.

Cosmin are nevoie de 128 de ani pentru a achita datoria

În 2021, în timpul carantinei, Cosmin a fost contactat telefonic de fostul său instructor, care i-a propus să devină asociatul unui prieten și l-a asigurat că, după ce va părăsi casa de copii, va avea un salariu asigurat. Naiv și fără resurse financiare, Cosmin a acceptat oferta, semnând o serie de documente fără să înțeleagă implicațiile. În schimbul semnăturilor, a primit și 500 de euro. Însă, la scurt timp, a început să primească plicuri de la ANAF și de la companii păgubite, care îl înștiințau de datoria imensă.

„Mi-au trimis notificări acasă de la ANAF și de la firmele pe care le-a păgubit domnul respectiv,” a declarat Cosmin, care lucrează acum pentru un salariu modest de 3.000 de lei pe lună. Cu această sumă, i-ar lua 128 de ani să achite datoria colosală.

Mai mult, tânărul a fost informat că are poprire pe salariu pentru suma de 300.000 de euro. Deși Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului (DGASPC) Botoșani a deschis o anchetă internă, directorul adjunct al instituției, Alexandru Colbu, a declarat că nu există dovezi care să-l incrimineze pe instructorul care l-a escrocat pe Cosmin. Instituția i-a sugerat tânărului să depună o plângere la poliție, singura entitate care poate clarifica situația.

Deși Cosmin a urmat acest sfat, el se teme că procesul va fi unul îndelungat și anevoios. Cu toate acestea, tânărul speră că justiția din România îi va face dreptate și că va reuși să scape de povara acestei datorii nedrepte.