Coronavirusul pisicilor: Mii de feline au murit deja în două țări europene - Pericol de extindere
O tulpină de coronavirus a ucis deja mii de pisici. Specialiștii spun că virusul nu afectează oamenii, însă poate duce la moartea unui număr mare de feline.
Mii de pisici au pierit în Cipru din cauza unei tulpini mai virulente a coronavirusului felin, ceea ce a alertat experții cu privire la o boală gravă care afectează aceste animale. În paralel, în Polonia, zeci de pisici au murit din cauza gripei aviare. Îngrijorarea crește în rândul specialiștilor în domeniu cu privire la posibilitatea ca aceste cazuri să indice un risc crescut pentru oameni, mai ales având în vedere că multe persoane dețin pisici ca animale de companie acasă, conform informațiilor oferite de The Guardian.
Focarul din Cipru și virusul felin
Focarul din Cipru implică o tulpină de coronavirus felin care nu este asociată cu COVID-19, dar care circulă și la pisici în Marea Britanie. Este important de menționat că acest coronavirus nu infectează oamenii. De obicei, acest virus provoacă doar tulburări ușoare la nivelul stomacului, dar poate duce la peritonită infecțioasă felină (FIP), o afecțiune gravă în care celulele albe din sânge se infectează, răspândind virusul în organismul pisicii și declanșând o reacție inflamatorie adesea fatală în zona abdominală, rinichi și creier.
La începutul acestui an, medicii veterinari din diverse locuri din Cipru au raportat o creștere bruscă a numărului de pisici afectate de FIP. În timp ce în 2021 și 2022 s-au înregistrat doar trei și respectiv patru cazuri confirmate prin testul PCR, în luna ianuarie s-au înregistrat deja 98 de cazuri. Săptămâna trecută, Dinos Ayiomamitis, președintele Societății pentru Protecția și Bunăstarea Pisicilor (PAWS) din Cipru, a făcut o declarație dramatică, susținând că aproximativ 300.000 de pisici au murit din cauza FIP începând cu luna ianuarie. Ulterior, a menționat că aceasta a fost o estimare aproximativă bazată pe o rată de mortalitate estimată la 20-30% din cele aproximativ 1 milion de pisici din insulă.
Dr. Charalampos Attipa, un expert în patologie clinică veterinară de la Universitatea din Edinburgh, care investighează această epidemie, a declarat că cifrele nu au fost validate încă. Cu toate acestea, el a subliniat că evoluția este extrem de alarmantă, indicând prezența unei tulpini mai virulente în circulație.
Efecte în Polonia: Gripa aviară la pisici
În același timp, autoritățile poloneze investighează un focar de gripă aviară H5N1 la pisicile domestice. Până pe 11 iulie, 29 de pisici au fost testate pozitiv pentru virusul gripal H5N1 în 13 regiuni ale țării. Simptomele includ dificultăți respiratorii, diaree cu sânge și simptome neurologice. Unsprezece pisici au decedat, iar alte 14 au fost eutanasiate.
Deși infecțiile sporadice cu gripa H5N1 la pisici au mai fost raportate anterior, acesta este primul raport care evidențiază un număr semnificativ de pisici infectate într-o zonă geografică extinsă din Polonia, conform Organizației Mondiale a Sănătății Animalelor.
Se observă, de asemenea, o creștere a numărului de decese la alte specii de mamifere, inclusiv câini de companie, nurci de crescătorie, foci și lei de mare.
Cercetările în desfășurare au scopul de a identifica sursa infecțiilor la pisici, inclusiv contactul direct sau indirect cu păsări infectate sau cu mediul în care acestea trăiesc, precum și consumul de păsări infectate sau de alimente contaminate cu virusul. Datele disponibile pentru 25 de pisici indică faptul că două trăiau în aer liber, 18 erau pisici de interior cu acces la balcon, terasă sau grădină, iar cinci erau ținute exclusiv în interior. Aparent, șapte pisici au avut posibilitatea de a intra în contact cu păsări sălbatice.
Nu există informații că proprietarii pisicilor ar fi fost infectați. Până pe 12 iulie, niciuna dintre cele 70 de persoane care au fost în contact cu pisicile testate pozitiv pentru virus nu a raportat simptome. Prin urmare, riscul pentru proprietarii de pisici și pentru medicii veterinari care au fost expuși la pisici infectate este considerat scăzut până la moderat, iar riscul pentru populația generală este scăzut.
Cu toate acestea, ca măsură de precauție, Autoritatea Europeană pentru Siguranța Alimentară recomandă proprietarilor să își țină pisicile în casă și câinii în lesă în zonele în care circulația gripelor H5N1 la păsările sălbatice este confirmată extinsă. De asemenea, se monitorizează îndeaproape virusurile în circulație în întreaga lume pentru a detecta eventuale modificări care le-ar putea face mai periculoase pentru oameni.