MENIU

Coronavirus. Horațiu Moldovan: Situația este sub control. Avem cel mai mic număr din îmbolnăviri din Europa

Secretar de Stat Horatiu Molodovan

„Măsurile de până acum s-au dovedit eficiente, dar ele se discută zilnic și pot suporta modificări în funcție de evoluția situației. Am controlat până acum situația”, este mesajul transmis astăzi, în emisunea “România în realitate”, de la Realitatea.net, de medicul Horațiu Moldovan, secretar de stat în Ministerul Sănătății.

Cât privește situația îmbolnăvirilor cu coronavirus la noi în țara, oficialul din MS a afirmat că starea persoanelor confirmate cu acest virus este favorabilă, menționând că o singură persoană a trecut prin Terapie Intensivă. “În România au fost diagnosticate 6 cazuri de infecție cu coronavirus. La nivel național sunt în carantină instituționalizată la acest moment 38 de persoane care au fost testate pentru coronavirus, iar alte peste 11.000 de persoane sunt în izolare acasă. E un număr mic, ne așteptăm ca el să crească având în vedere situația de la nivelul Europei”, a mai spus Horațiu Moldovan.

El a precizat că autoritățile din România păstrează în permanență legătura cu cele din Italia, una dintre cele mai afectate țări din Europa și, totodată, țara de unde vin și unde pleacă cei mai mulți români, în contextul apropierii vacanței de Paște.

“Daca numărul de cazuri crește și zona se lărgește, se pot lua alte măsuri mai severe și pe teritoriul României”, a arătat medicul, precizând că autoritățile italiene au luat măsuri mai târziu decât cele române „și poate că de aceea Italia este țara cu cel mai mare număr de infecții din Europa”. Mai mult, el a susținut că autoritățile italiene au solicitat chiar la un moment dat României reducerea severității măsurilor din rațiuni economice, după care chiar ei le-au înăsprit odată cu explozia de îmbolnăviri: “Inițial venise o solicitare de relaxare a măsurilor. Nu i s-a dat curs”.

„Suntem pregătiți pentru orice eventualitate”

Reprezentantul Ministerului Sănătății consideră că România este pregătită pentru valul de întoarceri în țară ca urmare a apropierii mini vacanței de Paște. Suplimentarea numărului de paturi în unitățile medicale, precum și creșterea numărului de cadre medicale ce asigură controlul în întreaga țară (medici epidemiologi, materiale necesare - termoscanere) sunt doar câteva dintre măsurile luate de autorități în această perioadă.

“Nu poate fi impiedicat niciun cetățean român să vină acasă. Se vor lua măsuri în funcție de zona de unde vine, dacă e de risc sau nu, existând 3 posibilități, în funcție de rezultatul testelor: să fie ok și să meargă acasă, izolare la domicliu sau carantinat”, a arătat acesta.

Horațiu Moldovan a mai spus că s-au alocat fonduri pentru echipamentele asistenților care intră în contact cu persoanele ce se întorc din zone de risc.

Cât despre centrele de testare, el a reamintit că acestea se află în marile orașe ale țării, respectiv 2 în București (Matei Balș și Victor Babeș) și câte unul în Iași, Cluj, Timiș și Craiova.

„Numărul de cazuri de gripă sezonieră, mai mare ca anul trecut”

Deși în România este epidemie de gripă sezonieră, secretarul de stat Horațiu Moldovan susține că această situație nu este îngrijorătoare, chiar dacă numărul de cazuri este mai mare decât anul trecut. “Se suprapune (epidemia – n.r.) peste COVID-19. Este o maladie pe care o putem controla mai bine, deși virusul gripal este mai agresiv decât COVID-19”, a declarat Moldovan.

El a făcut un apel la calm către populație și la o informarea corectă, din surse oficiale, precizând că măsurile care s-au luat până în prezent produc efecte. „Avem cel mai mic număr de cazuri, cel mai mic număr de infecții și din acest punct de vedere suntem într-o situație avantajoasă în Europa. Îi sfătuiesc pe oameni să nu se sperie, să nu acționeze sub imperiul fricii. Să asculte informațiile oficiale, nu cele din Social Media, care pot provoca emoții mai puternice și nu pot fi controlate”, a mai arătat oficialul, menționând că va fi menținută și regândită pe parcurs comunicarea cu țările în care sunt cazuri de coronavirus.

Mai multe articole despre:
coronavirus COVID-19 masuri