MENIU

Coronavirus în România! Arafat: "Șapte persoane din preajma primului bolnav se află în carantină"

Raed Arafat a explicat, miercuri seara, într-o conferință de presă, condițiile în care primul pacient îmbolnăvit cu virusul din China va fi transportat la Institutul "Matei Balş", din Capitală, dar și cum vor fi supravegheați cei din familia gorjeanului depistat cu coronavirus.

”Este vorba despre un singur caz, pacientul nu este simptomatic. Este un test pozitiv, asta înseamnă că el trebuie să fie transportat la spital. Un echipaj cu izoletă a plecat deja spre Gorj și îl transportă pe pacient în siguranță la "Matei Balș". În preajma acestuia mai sunt șapte persoane ale căror teste au fost negative. Ele vor rămâne la domiciliu, în carantină, 14 zile, după care li se fac analize, dacă între timp apar simptome, vor fi verificate. ÎNe interesează ca transportul să se facă în mod corect. Bolnavul este în stare bună și nu prezintă simptome în acest moment. Vom reveni cu informații pe parcurs. Vom stabili un plan de lucru, la Gorj avem un comitet creat. Va ajunge la București în jur de 4-5 ore. Nu este o problemă de urgență, ci de a fi transportat în siguranță”, a explicat secretarul de stat Raed Arafat.

”Pe plan local, Prefectura și autoritățile vor primi sarcinile pe care le au de făcut, inclusiv mesele, apă și ce au nevoie cei care se află în carantină”, a explicat Raed Arafat.

Ministrul Sănătății a făcut precizarea că bolnavul a fost la vânătoare cu italianul depistat pozitiv cu virusul din China. Testarea pacientului se va repeta, la fel și testarea celor șapte membri ai familiei sale.

”Reconfirm, nu e vorba de epidemie, vorbim de un singur caz. Abordarea se adaptează numărului de cazuri și evoluției, dar nu vorbim despre epidemie”, a mai spus Raed Arafat.

”Transmiterea virusului se face pe calea aerului, dar trebuie să fii foarte aproape. Nu se transmite la distanță. Membrii familiei nu trebuie să aibă contact cu nimeni decât cu cei care sunt în echipamente de protecție. Poliția locală o să fie acolo. Vecinii trebuie să înțeleagă că nu îi poate pune în pericol. Copii nu sunt în familie, dar sunt oameni în vârstă. Se face o anchetă epidemiologică extinsă, pentru a vedea cu cine a intrat în contact. El este pozitiv asimptomatic, fără semnalele bolii. Asta nu înseamnă că nu putea transmite boala”, a fost precizarea medicului Arafat.