MENIU

VIRUS CHINA. Comitet de urgență la minister: ANUNȚ important pentru români

Noul coronavirus din China are toate caracteristicile pentru a fi declarată starea de urgență la nivel global de către Organizația Mondială a Sănătății. În același timp, riscul ca boala să ajungă în România este REDUS. Acestea au fost primele declarații ale specialiștilor de la finalul ședinței Comitetului interministerial pentru măsuri privind noul coronavirus. Care sunt primele simptome ale infectării cu noul virus? Unde vor fi tratați posibilii pacienți infectați? 

 

Alexandru Rafila, președintele Societății Române de Microbiologie a declarat luni, la finalul ședinței Comitetului interministerial pentru monitorizarea şi managementul potenţialelor infecţii cu noul coronavirus, că boala nou apărută în China, „chiar dacă nu a fost declarată urgență de sănătate publică de către OMS, întrunește toate caracteristicile pentru acest lucru, în China crește rapid”.

„Cifrele globale, ca procent de cazuri grave si mortale, sunt de aproape 3000 de cazuri și 80 de decese, iar  mortalitatea este undeva intre 2 si 4 la suta”, a mai adăugat Rafila.

RISC REDUS DE INFECTARE CORONAVIRUS ÎN ROMÂNIA. Unde vor fi tratați eventualii pacienți

În legătură cu răspândirea în România, Rafila a spus că „îmbolnavirile din celelalte tari sunt la persoane care au venit în contact cu alte persoane bolnave sau au călătorit în China. În țara noastră, o bună parte din acele măsuri initiale ale comitetului  interministerial, luate săptămâna trecută, sunt deja operationale”.

„Noi urmărim toate persoanele care intră în România și care au călătorit în China în ultimele 14 zile
Până în prezent, România nu a înregistrat niciun caz de infecție cu noul coronavirus din China, toate alertele - Cluj, Timișoara, Constanța și București - fiind infirmate. În cazul în care România va înregistra cazuri suspecte, acestea vor fi dirijate inițial către Institutul „Matei Balș”, unde vor fi izolate”, a spus Streinu-Cercel.

Președintele Societății de Microbiologie a asigurat că instituțiile de specialitate din țară vor face față în eventualitatea unui numă important de posibil infectați cu noul coronavirus.

„Ne pregatim pentru diseminarea capacitatii de diagnostic la Institutul Balș, dar nu numai, ci și la Cluj, Iași, Timișoara”, a spus Rafila.

La rândul său, managerul Institutului de Boli Infecțioase Matei Balș, Adrian Streinu-Cercel, a spus că riscul că această afecțiune să ajungă pe teritoriul României este REDUS: „În China, focarul este la nivelul unei regiuni, Hubei. Riscul că această afecțiune să ajungă pe teritoriul României este redus (...) Institutul Matei Bals are toate capacitățile să diagnosticheze și să trateze acești pacienți, dacă va fi necesar”

PRIMELE SIMPTOME ALE INFECTĂRII CU NOUL CORONAVIRUS

Adrian Streinu Cercel, managerul Institutului de Boli Infecțioase Matei Balș. a vorbit despre simptomatologia îmbolnăvirii cu noul coronavirus. 

„Majoritatea cazurilor, undeva spre 70%, sunt forme ușoare de îmbolnăvire. În primele 2-3 zile pacientul dezvoltă pneumonie, dar fără febră, ceea ce schimbă datele problemei la intrarea în țară a unor astfel de persoane. (...) Sindromul seamănă cu gripa. La început, fără febră. Febra apare după 24-48 de ore și este febră înaltă, 38-39 de grade”, a explicat Streinu-Cercel.

51 de persoane diagnosticate cu noul virus s-au VINDECAT

„Formele ușoare se vindecă spontan. Cele 51 de persoane s-au vindecat cu tratament simptomatic, care se adresează simptomelor bolii. Din cele 80% din formele usoare se vindeca spontan, nu trebuie decat tratament simptomatic”, a explicat Rafila.

NU EXISTĂ TESTE RAPIDE, NU EXISTĂ TRATAMENT PENTRU NOUL CORONAVIRUS

„Nu există teste rapide pentru noul coronavirus, nicaieri in lume. Un tratament e testat de autoritatile chineze, deci e in studiu”, a mai spus Streinu-Cercel.