MENIU

Coronavirus. China începe raportarea cazurilor asimptomatice de infectare cu COVID-19

Coronavirus China

Autorităţile sanitare din China au început astăzi să raporteze cazurile asimptomatice de infectare cu noul coronavirus, în efortul de a linişti temerile publicului că unii oameni ar putea răspândi în continuare virusul fără să ştie că sunt infectaţi, informează Reuters.

China, unde coronavirusul a apărut la sfârșitul anului trecut, a reușit să-și țină sub control focarul de infecție și să recenr a relaxat restricțiile de călătorie pentru cetățeni în punctele "fierbinți" ale virusului. Există însă îns[ preocup[ri legate de faptul că relaxarea restricțiilor va face ca mii de persoane infectate să se reîntoarcă la viața de zi cu zi, fără să știe că poartă virusul, pentru că nu au simptome și nici nu au fost testate.

Până în prezent, numărul cazurilor asimptomatice cunoscute a fost ținut secret de către autorități, nefiind inclus în datele oficiale. Totuși, ziarul South China Morning Post, care citează documente oficiale nepublicate, a declarat recent că ar fi vorba de mai bine de 40.000 de persoane.

În efortul de a risipi temerile opiniei publice cu privire la cazurile asimtomatice, guvernul a ordonat săptămâna aceasta autorităților din domeniul sănătății să-și îndrepte atenția către depistarea cazurilor asimptomatice și oferirea de informații legate de acestea.

Primiele care au ținut cont de această solicitare au fost autoritățile medicale din provincia Liaoning, care au anunțat astăzi, într-o declarație postată pe un site guvernamental local, existența a 52 de cazuri de persoane cu coronavirus care nu prezentau simptome.

La rândul său, provincia Hunan a anunțat că are patru astfel de cazuri, toate importate din străinătate, se arată  într-o declarație de pe site-ul oficial al provinciei.

Potrivit Comisiei Naționale de Sănătate, marți au fost raportate în China 36 de cazuri noi de infectare cu COVID-19, aproape toate implicând călători care soseau din străinătate. Cifra marchează o scădere, după ce cu o zi înainte au fost raportate  48 de astfel de cazuri și a adus numărul total de cazuri confirmate la 81.554.