MENIU

Cornel Țăranu, despre George Enescu. Cum a orchestrat marele compozitor imnul național

Academicianul Cornel Ţăranu a vorbit, într-o ediţie specială la Realitatea TV, despre "Suita română" a lui George Enescu, care începe cu imnul naţional "Deşteaptă-te române". Lucrarea a fost scrisă de Enescu la vârstă fragedă, în adolescenţă. 

"Această lucrare este scrisă de Enescu la vârsta de 15 ani și ceva în perioada studiilor sale pariziene și denotă ideea că Enescu, în toiul studiilor universitare pe care le rezolva cu brio, nu uita că este român, că e impresionat de istoria românilor și acest "Desteapta-te române" făcea parte dintr-un proiect care se numea "Suita română", care era o fază de lucru la ce urma sa fie "Poema română". Imnul național al României în oră era Imnul regal, iar Deșteaptă-te române era cântecul revoluționarilor de la '48 pe care Enescu îl adora, ca dovadă că l-a orchestrat si l-a dezvoltat", a spus CORNEL ŢĂRANU, compozitor şi dirijor.

"Este o arta a unui simfonist, nu e doar o simpla punere in pagina orchestrată, ci este o dezvolt a temei respective, care se pare ca era scrisa fie de Anton Pann, fie de un elev al sau, dar nu mai are importanță, și faptul ca Enescu simfonizează această piesă și îi dă amprenta unui suflu specific muzicii lui e un lucru important", a mai spus compozitorul.

"E e una din lucrările sale care nu e in stare de schiță, e scrisă în curat, e terminată și semnata, asta înseamnă ca Enescu o considera scrisă. Pe ultima pagina e semnatura – și aici jos, semnătura lui George Enescu", a explicat Cornel Țăranu.