MENIU

Cât timp are Coreea de Nord să renunţe la toate armele nucleare. Anunţul SUA

Cât timp are Coreea de Nord să renunţe la toate armele nucleare

Preşedintele sud-coreean Moon Jae-in şi liderul nord-coreean Kim Jong Un pun punct final, joi, summitului lor de trei zile cu o excursie pe un munte considerat sacru, în timp ce SUA se arată dispuse să repornească discuţiile blocate privind denuclearizarea.

După această excursie, Moon va pleca direct spre Seul, a anunţat purtătorul său de cuvânt.

Washingtonul a salutat miercuri "angajamentele importante" luate de Coreea de Nord la summitul intercoreean de la Phenian şi s-a arătat gata să reia "imediat" negocierile în vederea unei "denuclearizări rapide" care ar urma să se finalizeze "până în ianuarie 2021", transmite AFP.

Statele Unite au anunţat miercuri că sunt gata să reia negocierile cu Coreea de Nord după ce Phenian a promis miercuri că va dezmembra instalaţiile de rachete şi a sugerat că va închide principalul complex nuclear din Yongbyon dacă Washingtonul va lua măsurile necesare, relatează Reuters.

Secretarul de Stat al SUA, Mike Pompeo, a declarat că l-a invitat pe ministrul de Externe al Coreei de Nord săptămâna viitoare la New York, pentru a discuta despre finalizarea denuclearizării până în ianuarie 2021, după summit-ul de la Phenian dintre liderii celor două Corei.

Statele Unite au părut dornice să profite de angajamentele liderului nord-coreean, Kim Jong Un, în cadrul discuţiilor cu preşedintele sud-coreean, Moon Jae-in, chiar dacă criticii au spus că paşii făcuţi sunt puţini pentru a pune Phenianul într-o cursă de denuclearizare ireversibilă.

Coreea de Nord va permite experţilor din "ţările avizate" să supravegheze închiderea bazei de testare şi lansare a rachetelor de la Dongchang-ri, a declarat Moon într-o conferinţă de presă comună cu Kim după întâlnirea lor din capitala nord-coreeană.

Mai multe articole despre:
Coreea de Nord Kim Jong