SUA avertizează Coreea de Nord. "Vom acționa ca în Siria sau Afganistan"
Vicepreședintele SUA, Mike Pence, a avertizat luni Coreea de Nord "să nu se joace cu Trump" pentru că ar putea avea parte de același tratament ca Siria și Afghanistan – țări bombardate de regimul de la Washington în ultima lună.
Vicepresedintele american, Mike Pence, care efectueaza o vizita în Coreea de Sud, a avertizat luni regimul nord-coreean 'sa nu puna la încercare determinarea' presedintelui Donald Trump si a amintit ca noul lider de la Casa Alba a ordonat deja atacuri executate recent în Siria si Afganistan, relateaza agentia EFE.
'Vom neutraliza orice fel de atac si vom face fata oricarei provocari nucleare sau cu rachete printr-un raspuns coplesitor', a declarat Pence dupa întrevederea avuta cu presedintele interimar sud-coreean Hwang Kyo-Ahn.
Reacția Rusiei în scandalul dintre SUA și Coreea de Nord. "Nu acceptăm aventurile nucleare"
Anterior, Mike Pence a declarat în prima zi a vizitei sale în capitala sud-coreeana ca 'toate optiunile sunt pe masa' pentru rezolvarea problemei amenintarilor militare venite dinspre Coreea de Nord, dupa ce armata nord-coreeana a efectuat sâmbata un nou test cu racheta, aparent esuat, si expertii se tem ca Phenianul pregateste în plus si un nou test nuclear, potrivit Agerpres.
Vicepresedintele american a avertizat de asemenea ca 'epoca rabdarii strategice a trecut', aluzie la doctrina administratiei Barack Obama, care avea în vedere o strategie ce combina refuzul dialogului cu Phenianul si înasprirea sanctiunilor, fostul presedinte american sperând ca în acest mod regimul nord-coreean va face concesii la capitolul înarmarii nucleare ori se va confrunta cu tensiuni interne.
Un subiect important pe agenda discutiilor purtate de Mike Pence în Coreea de Sud este instalarea în aceasta tara a sistemului antiracheta american THAAD (U.S. Terminal High Altitude Area Defense).
Ministerul sud-coreean al Apararii a anuntat luni, potrivit agentiei Yonhap, ca planul privind desfasurarea cât mai rapida în Coreea de Sud a sistemului THAAD nu se va schimba.
Autoritatile de la Seul au raspuns astfel unor relatari conform carora Coreea de Sud si SUA ar intentiona sa revizuiasca acest plan din ratiuni politice.
Anterior, un oficial american ce-l însoteste pe vicepresedintele Mike Pence în vizita aflata în desfasurare la Seul a declarat în fata presei ca definitivarea calendarului amplasarii sistemului THAAD va depinde de hotarârile pe care le va lua viitorul presedinte sud-coreean - care va fi ales la scrutinul din 9 mai - si astfel instalarea acestui sistem ar putea sa întârzie câteva saptamâni sau câteva luni.
Pentagonul a anuntat în luna martie ca primele doua lansatoare de rachete ale sistemului THAAD au sosit în Coreea de Sud.
Potrivit agentiei Reuters, Ministerul de Externe chinez a reafirmat luni opozitia autoritatilor de la Beijing fata de amplasarea acestui sistem antiracheta în Coreea de Sud, radarul puternic ce compune acest sistem fiind considerat de China o amenintare la adresa securitatii ei.
În contextul noilor tensiuni din peninsula coreeana, presedintele SUA, Donald Trump a avertizat ca nu va permite Coreii de Nord sa dezvolte o racheta balistica ce ar putea fi capabila sa loveasca teritoriul SUA si a ordonat deplasarea în apropierea peninsulei coreene a unei flotile militare din care face parte si portavionul Carl Vinson.