MENIU

Coreea de Nord dezminte că livrează armament grupărilor Hamas și Hezbollah

Articolele de presă în care se afirmă că Phenianul furnizează rachete mișcării Hamas și material militar organizației Hezbollah sunt 'ficțiune pură', a afirmat Coreea de Nord, care consideră aceste acțiuni ca fiind o 'tentativă sinistră' de a implicare a sa în conflictele din Orientul Mijlociu, scrie AFP, potrivit AGERPRES.

Această dezmințire a fost făcut luni seară de Ministerul de Externe, într-un comunicat transmis de agenția oficială KCNA.

Citând surse occidentale, cotidianul britanic Daily Telegraph a afirmat în weekend că mișcarea Hamas a trimis un avans în numerar pentru a garanta rachete și echipamente de comunicații livrate de Coreea de Nord.

Cu câteva zile mai înainte, un judecător federal american a declarat că Phenianul a livrat armament sofisticat organizației islamice libaneze Hezbollah, susținută de Teheran și care îndeamnă la lupta armată împotriva statului evreu.

'Este un fără fundament și o pură ficțiune întreținute de SUA pentru a izola (Coreea de Nord) pe scena internațională', și-a exprimat indignarea ministerul nord-coreean.

'În spatele acestei propagande se ascunde tentativa sinistră a Statelor Unite de a justifica actele sale criminale de sprijinire a Israelului' și de a căuta să provoace un sentiment împotriva Phenianului legând Nordul de conflictele din Orientul Mijlociu, a adăugat sursa amintită.

Exporturile de armament constituie o sursă primordială de valută pentru Coreea de Nord, care a vândut deja acest tip de materiale Siriei și Iranului, cu toate că îi este interzis prin sancțiuni internaționale.