Corecţiile estetice, fertilizarea in vitro şi orice serviciu la cerere, plătite de asigurat -proiect
Asiguraţii vor plăti din propriul buzunar fertilizarea in vitro, corecţiile estetice, internarea în saloane de lux şi asistenţa medicală la cerere, prevede proiectul de hotărâre privind aprobarea pachetelor de servicii şi a Contractului cadru pentru 2014-2015.
Ministerul Sănătăţii (MS) a lansat în dezbatere publică proiectul Hotărârii de Guvern pentru aprobarea pachetelor de servicii medicale şi a Contractului-cadru care reglementează condiţiile acordării asistenţei medicale în cadrul sistemului de asigurări sociale de sănătate pentru anii 2014 - 2015.
Potrivit proiectului, o serie de servicii nu sunt decontate din Fondul Unic de Asigurări Sociale de Sănătate (FNUASS), contravaloarea acestora fiind suportată de asigurat, de unităţile care le solicită, de la bugetul de stat sau din alte surse, după caz.
Este vorba despre serviciile medicale acordate în caz de boli profesionale, accidente de muncă şi sportive, asistenţa medicală la locul de muncă, asistenţa medicală a sportivilor, unele servicii medicale de înaltă performanţă şi unele servicii de asistenţă stomatologică, altele decât cele prevăzute în norme. De asemenea, asiguraţii vor plăti pentru serviciile hoteliere cu grad înalt de confort, pentru corecţiile estetice efectuate persoanelor cu vârsta peste 18 ani, cu excepţia reconstrucţiei mamare prin endoprotezare în cazul intervenţiilor chirurgicale oncologice, dar şi pentru unele medicamente, materiale sanitare şi tipuri de transport, altele decât cele prevăzute în norme.
De asemenea, FNUASS nu poate fi accesat pentru serviciile medicale şi eliberarea actelor medicale solicitate de autorităţile care, prin activitatea lor, au dreptul să cunoască starea de sănătate a asiguraţilor, şi nici pentru eliberarea de acte medicale la solicitarea asiguraţilor,
Tot asiguraţii vor păti pentru: fertilizarea in vitro; asistenţa medicală la cerere, inclusiv pentru serviciile solicitate în vederea expertizei capacităţii de muncă, a încadrării şi reevaluării gradului de handicap; contravaloarea unor materiale necesare corectării văzului şi auzului şi contribuţia personală din preţul medicamentelor, a unor servicii medicale şi al dispozitivelor medicale.
În proiect se precizează şi că asiguraţii vor plăti pentru orice serviciu medical solicitat. Fondul nu va deconta nici unele servicii şi proceduri de reabilitare, altele decât cele prevăzute în norme, cheltuielile de personal aferente medicilor şi asistenţilor medicali, precum şi cheltuielile cu medicamente şi materiale sanitare din unităţile medico-sociale, serviciile acordate în cadrul secţiilor/clinicilor de boli profesionale şi cabinetelor de medicină a muncii, precum şi serviciile hoteliere solicitate de pacienţii ale căror afecţiuni se tratează în spitalizare de zi.