MENIU

Copilotul avionului prăbușit la Brăila face mărturisiri șocante. Ce a determinat accidentul aviatic

La o zi după accidentul aviatic din Brăila, copilotul care a supravieţuit tragediei a fost audiat de procurori. Acesta se află în stare bună, internat la Spitalul Judeţean din localitate. Potrivit mărturisirilor făcute de pe patul de spital, avionul s-a prăbuşit din cauza unei defecţiuni tehnice. Copilotul susține că ar fi reuşit, totuşi, să aterizeze forţat şi în siguranţă, dacă aripa aeroplanului n-ar fi lovit un dig din incinta orezăriei.

"Faţă de ieri mă simt mai rău astăzi. Da, cred că ieri am fost în şoc, astăzi am început să-mi revin şi.... partea stângă e cu probleme, dar se pare că e în regulă", spune copilotul.

 "În decolare avionul nu a mai răspuns la comenzi, a luat-o cu viraj pronunţat pe partea stângă. A pierdut portanţa şi a venit în pământ. Pe partea pilotului, da. Avionul s-a dus cum a vrut el, nu am putut să schimbăm cu nimic evoluția avionului", mai spune copilotul.

Un avion utilitar s-a prăbuşit la Brăila. Pilotul a murit la spital

 

Despre momentele care au urmat prăbuşirii, copilotul povesteşte:

"Nu ştiu cum colegul de lângă mine a ajuns jos. Deci momentul ăsta nu-l ştiu, probabil că a fost aruncat pe geam, nu ştiu. Eu m-am chhinuit, după, să ies dintre fiarele contorsionate. Eu am ieşit normal, pe uşă. N-am simţit nicio clipă că va fi finalul, chiar dacă ne apropiam de sol, simţeam că ceva va salva".

Primele concluzii ale legiştilor nu îl contrazic pe copilot. Totodată încadrarea juridică a faptei s-a schimbat. Anchetatorii fac acum cercetări şi pentru nerespectarea îndatoririlor personalului aviatic.

"În cauză s-a început urmărirea penală cu privire la faptă pentru infracţiunea de vătămare corporală din culpă şi cu privire la nerespectarea îndatoririlor aviatic. Persoana vătămată a relatat faptul că, în timp ce se aflau în aer, a intrat într-un viraj necontrolat, datorită vântului, care ulterior a condus la prăbuşirea aeronavei. Din concluziile pe care mi le-a comunicat medicul legist, moartea acestuia s-a datorat unui politraumatism consecutiv fracturilor provocate ca urmare a prăbuşirii avionului", a declarat Virgil Luparu, procuror la Curtea de Argeș Galați.

Echipe de specialişti dezmembrează epava  care va ajunge la Bucureşti pentru expertiză.

Avionul utilitar de tip ANTONOV 2 s-a prăbuşit, sâmbătă dimineaţă, pe un câmp din comuna brăileană Stăncuţa. Acesta ar fi trebuit sa stropească de la înălţime culturile agricole.