Copiii au probleme de vorbire după izolarea din pandemie. „Părinții nu au reușit să suplinească lipsa de activitate”
Efectele izolării celor mici în timpul pandemiei de Covid-19 încă se resimt. Mulți preșcolari și elevi din clasele primare au probleme de pronunție. Asta din cauza că în anii în care ar fi trebuit să-și dezvolte abilitățile de vorbire au fost înconjurați doar de părinți și de tablete.
Copiii și părinții încă se confruntă cu efectele izolării din perioada pandemiei Covid, anunță Bihoreanul, care citează medici logopezi. În Bihor tot mai mulți preșcolari și elevi din clasele primare au probleme de pronunție, pentru că în anii în care ar fi trebuit să-și dezvolte abilitățile de vorbire au fost înconjurați doar de părinți și de tablete și n-au reușit să învețe cum să vorbească corect.
În total, cei 20 de logopezi școlari din Bihor tratează în prezent 1.512 copii, mai mulți ca oricând.
„Au ajuns în clasele primare copiii care în anii de grădiniță au prins restricțiile cauzate de pandemie, iar părinții nu au reușit să suplinească lipsa activităților”, spune Csilla Simo-Ritter (foto), logoped cu peste 20 de ani de experiență, coordonatoarea Centrului Logopedic Interșcolar din cadrul Centrului Județean de Resurse și Asistență Educațională (CJRAE) Bihor.
Nu doar lipsa comunicării cu dascălii le-a îngreunat micuților vorbirea, pe care ei o învață prin imitare, ci și izolarea.
„Limbajul și dezvoltarea merg mână-n mână. Copilul închis în casă, care nu se dă în leagăn sau nu se cațără, nu își dezvoltă motricitatea fină, care dezvoltă legăturile neuronale”, explică logopeda.