MENIU

Convorbire telefonică la nivel înalt: Ce au stabilit Putin și Trump

Președintele rus Vladimir Putin și omologul său american, Donald Trump, au avut o convorbire telefonică în care au convenit să coopereze în vederea promovării progresului diplomatic și combaterea tensiunilor pe peninsula coreeană și în Siria, potrivit unui comunicat venit din partea Kremlinului.

Președintele rus și cel american au vorbit despre coordonarea eforturilor celor două state împotriva terorismului din Siria, se adaugă în declarație. 

„Vladimir Putin a cerut să se păstreze reținerile, iar nivelul de tensiune în peninsula coreeană să fie redus”, continuă declarația.

„S-a convenit asupra unei conlucrări bilaterale în vederea obținerii unei soluții diplomatice pentru a rezolva criza.”

Putin și Trump au decis să „activeze dialogul dintre șefii ministerelor de Externe ale ambelor țări, iar aceștia vor căuta variante pentru a asigura încetarea focului, stabilizarea regimului și controlul lui”, se menționează în declarație.

„Scopul este de a crea fundalul care ar ajuta la lansarea unui proces real de pace în Siria. Acest lucru înseamnă că ministrul de Externe al Rusiei și Secretarul de Stat al Statelor Unite își vor informa liderii despre progresele înregistrate în acest sens”, relatează Russia Today.

Președintele american și omologul său rus au avut "o foarte bună discuție" telefonică privind Siria, în cursul căreia au abordat chestiunea zonelor de securitate, se arată şi într-un comunicat al Casei Albe.

Cu acest prilej, cei doi șefi de stat au căzut de acord asupra principiului unei întâlniri bilaterale în marja summitului G20, organizat la începutul lunii iulie, la Hamburg, în Germania.

A treia discuție telefonică între cei doi președinți de la instalarea lui Donald Trump la Casa Albă în ianuarie a fost prima după apariția unor tensiuni între Moscova și Washington pe fondul loviturilor americane în Siria.

Cei doi lideri politici au convenit că "suferințele din Siria durează deja de prea mult timp" și că toate părțile trebuie să facă tot posibilul pentru a pune capăt violențelor, a subliniat executivul american.

Discuția s-a referit în special la "zonele de securitate sau la detensionarea situației pentru a se ajunge la o pace durabilă", a precizat comunicatul Casei Albe.

Potrivit Kremlinului, cei doi președinți și-au mai exprimat dorința intensificării dialogului dintre miniștrii de externe ai celor două țări pentru a găsi o rezolvare a conflictului din Siria.

De asemenea, Donald Trump și Vladimir Putin au reafirmat dorința de "a acționa împreună pentru eradicarea terorismului", potrivit Casei Albe.