Controversele din dosarul Mircea Băsescu-Bercea Mondial
Traficul de influenţă s-a consumat, spun procurorii care anchetează cazul fratelui preşedintelui. Însă din poveste lipseşte cu desăvârşire presupusul cumpărător. Adică puşi sub învinuire sunt deocamdată doar autorul şi intermediarul. Pe de altă parte, tot ieri, dosarul de şantaj, în care Mircea Băsescu apare ca victimă, a fost trimis în judecată. Asta deşi, există dovezi, spun aceiaşi anchetatori, că banii ar fi fost de fapt RETURNAŢI de fratele preşedintelui.
Înregistrările realizate acum trei ani cu mijloace proprii de rudele unui condamnat stau la baza arestării lui Mircea Băsescu. Însă nimeni nu este tras la răspundere pentru cumpărare de influenţă, o infracţiune pedepsită cu până la şapte ani de închisoare.
O altă ciudăţenie: procurorii DNA i-au trimis în judecată pe romii care l-ar fi şantajat pe Mircea Băsescu, deşi aceiaşi anchetatori au deschis şi dosarul în care presupus infractor este chiar fratele preşedintelui, care ar fi returnat de fapt banii primiţi pentru a interveni pentru eliberarea lui Bercea Mondial.
Bizar este şi faptul că fratele preşedintelui a avut o saptămână la dispoziţie până să fie arestat preventiv. Asta deşi probele audio-video în baza cărora a ajuns după gratii, au fost depuse la dosar încă din 13 iunie. Abia după şase zile, DNA l-a reţinut pe fratele preşedintelui. Coincidenţă sau nu, Mircea Băsescu a ajuns după gratii la doar o zi după ce înregistrările au apărut în presă.
Mai mult, procurorii susţin că există dovezi că 250 de mii de euro ar fi ajuns la Mircea Băsescu. Asta în timp ce suma găsită la flagrantul organizat nu depăşeşte 10 mii de euro.