MENIU

Ministerul Sănătății, ANUNȚ despre posibile fapte de corupție cu fonduri din PNRR la Spitalul Obregia din Capitală - Ce a găsit la CONTROL

Control inopinat la Spitalul de Psihiatrie Obregia din Capitală. Ministerul Sănătății a trimis urgent o echipă la unitate sanitară pentru a verifica posibile fapte de corupție dezvăluite de un medic în urmă cu o lună.

 

Ministerul Sănătății anunță că a demarat un control inopinat la Spitalul Obregia din Capitală. Reprezentanții ministerului verifică informații apărute în spațiul public legate de posibile acțiuni de corupție în PNRR.

”Secretarul de Stat Alexandru Rogobete, coordonatorul PNRR pe Sănătate s-a deplasat pentru a discuta tehnic cu reprezentanții spitalului despre neregulile sesizate în spațiul public” anunță reprezentanții Ministerului Sănătății într-un comunicat.

Acțiunea ministerului vine după ce un medic a sesizat Administrația Spitalelor și Serviciilor Medicale București (ASSMB) în legătură cu problemele ridicate de achiziția unui ecograf nou, cu fonduri PNRR.

Acesta susținea în urmă cu o lună că are suspiciuni în legătură cu posibile fraude legate de achiziţionarea de aparatură medicală prin PNRR. Mai ales că acesta a precizat în câteva note de fundamentare detaliile tehnice pentru „un osteodensitometru cu raze X, o centrifugă şi un ecograf cu sondă MSK”, dar conducerea i-a returnat pentru o nouă semnătură modificări importante ce implicau și sume mult mai mari de bani.

În final, medicul a informat ASSMB că își retrage semnătura de pe nota de fundamentare și semnalează o posibilă faptă de corupție, însă instituția a transmis că „nu are competențe în acest caz”.

„Medicul susţine că, pe 4 octombrie 2022, unul dintre medicii care îi sunt superiori ierarhic, coordonatorul Ambulatoriului Integrat, i-a solicitat o listă de necesităţi pentru a fi incluse în proiectul pe care spitalul urma să îl depună pentru finanţarea PNRR. Medicul ortoped s-a conformat şi a cerut trei aparate noi. A cerut un osteodensitometru cu raze X, o centrifugă şi un ecograf cu sondă MSK”, relatează news.ro.
Același medic a fost contactat de directorul medical a spitalului, Eduard Moţoescu, care i-a sugerat că poate opta pentru un ecograf mai performant decât cel solicitat, pentru că sunt fonduri. Ulterior, medicul a primit pe e-mail un mesaj cu subiectul OFERTE, în care sunt ataşate 8 documente care conţin notele de fundamentare modificate pentru echipamentele medicale şi ofertele, potrivit aceleiași publicații. 
Medicul a fost contactat din nou de directorul medical Eduard Moţoescu după câteva zile în care i se comunică o nouă modificare a sumei de bani: „trebuie modificată şi nota de fundamentare pentru osteodensitometru, fiindcă suma era trecută în euro şi nu în lei, cum trebuia. (...) Medicul de la «Obregia» a transmis către ASSMB o petiţie prin care anunţă că retrage notele de fundamentare şi îşi exprimă suspiciunea de fraudă, însă răspunsul Administraţiei Spitalelor a fost: «aspectele exced competenţelor noastre»”, potrivit news.ro.

Medicul care a semnalat posibilele fapte de corupție de la Spitalul Obregia este același care a publicat imaginile șocante din timpul pandemiei cu pacientul care este mâncat de viermi. El susține că situația nu s-a schimbat deloc nici în prezent. Și că, în continuare, pacienții sunt trimiși la Spitalul Bagdasar, care este lângă Obregia, unde este o lipsă acută de materiale sanitare. 

Pacient mâncat de viermi, într-un spital din București. Medicii spun că nu au materiale, conducerea neagă - FOTO

Un pacient neglijat a stat cu același bandaj la picior 10 zile în 2020, în primul an de pandemie. Aceste acuzații au venit din partea medicului de la Spitalul de Psihiatrie Obregia, din Capitală. Din cauza crizei de materiale medicale și a numărului redus de personal, pacientul a făcut viermi la plăgile de la picioare. Acesta nici nu ar fi fost verificat corespunzător.

Cazul șocant a avut loc din timpul pandemiei, când spitalele erau copleșite de focare și de sutele de pacienții de Covid-19. Managerul Spitalului Obregia se apără și spune că pacientul a venit destul de târziu la spital. 

"Pacientul care si-a neglijat plaga a fost ingrijit in spital probabil si a plecat la domiciliu cu plaga curata. Nu sunt probleme deloc. Spitalul functioneaza conform parametrilor normali. Toate cabinetele din ambulatoriu sunt dotate conform ordinului Ministerului Sanatatii. Materiale sanitare lipsa nu sunt si n-am avut derapaje", spunea managerul Spitalului Obregia, Adrian Țîbîrnă despre lipsurile din spital semnalate de medic.