Controale la sânge la Complexul Energetic Valea Jiului SA. Ministerul Energiei investighează cum s-au efectuat angajările şi pontajele angajaţilor
Ministrul Energiei, Sebastian Burduja, a dispus trimiterea Corpului de Control pentru a investiga angajările și pontajele angajaților de la Complexul Energetic Valea Jiului SA în intervalul 2023-2024, precum și procedura de acordare a concediilor medicale la nivelul companiei, conform anunțului făcut joi de către Ministerul Energiei.
De asemenea, Corpul de Control va urmări şi modalitatea executării ajutorului de stat reglementat prin OUG nr. 129/2023, precum şi alte aspecte relevante.
"Integritatea, transparenţa şi respectarea legii nu sunt negociabile. Am spus permanent, inclusiv cu ocazia vizitelor de lucru în Valea Jiului, că salvarea locurilor de muncă de la Complexul Energetic Valea Jiului şi alocarea fondurilor din bugetul statului în acest scop vin cu o mare răspundere: gestiunea cu maximă atenţie şi rigurozitate a acestor finanţări. Vom pune la dispoziţia organelor de cercetare penală absolut toate documentele necesare şi vom da tot concursul acestor proceduri. Ne dorim ca toţi cei care au greşit, dacă sunt găsiţi vinovaţi, să răspundă exemplar pentru faptele lor. Şi aşa va fi", a declarat Sebastian Burduja, într-un comunicat al Ministerului Energiei, transmis Agerpres.
Miercuri, 3 iulie 2024, Ministerul Public - Direcţia de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism - Serviciul Teritorial Hunedoara a efectuat acte de urmărire penală la sediile Societăţii Complexul Energetic Valea Jiului SA, societate cu capital integral de stat.
La data de 4 iulie 2024, Consiliul de Administraţie, întrunit în şedinţă la ora 9:00, a luat act de Mandatul de percheziţie domiciliară nr. 75/2024, efectuat la sediul social al Societăţii Complexul Energetic Valea Jiului S.A. în data de 3 iulie 024, precum şi de celelalte activităţi de cercetare penală efectuate la sediul societăţii şi care privesc persoana domnului director general Eusebiu Bebi Durbacă şi alţi angajaţi, în limita informaţiilor devenite publice sau îndeobşte cunoscute, în dosarul penal 120/23/P/2023.
"Prin decizia CA nr. 26/04.07.2024, Consiliul de Administraţie a decis emiterea unei adrese către Direcţia de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism - Biroul Teritorial Hunedoara cu privire la obiectul dosarului penal, calitatea procesuală a domnului director general Eusebiu-Bebi Durbaca, precum şi orice alte informaţii relevante în dosarul penal nr. 120/23/P/2023 din data de 28.06.2024, fără a se afecta caracterul nepublic al urmăririi penale, în vederea analizării de către Consiliul Administraţie a motivelor de justă cauză privind revocarea/nerevocarea directorului general", se arată în comunicat.
Consiliul de Administraţie a transmis DIICOT întreaga disponibilitate de colaborare cu organele de urmărire penală în scopul aflării adevărului şi a tragerii la răspundere penală a persoanelor vinovate.
Ministerul Energiei va publica rezultatele controlului şi va dispune, prin Adunarea Generală, măsurile de redresare care se impun.
Potrivit sursei citate, pe parcursul întregului proces penal, persoanele cercetate beneficiază de drepturile şi garanţiile procesuale prevăzute de Codul de procedură penală, precum şi de prezumţia de nevinovăţie.