Contractul Polaris, greu de "ucis"! Făgădău trage de timp, în privința suspendării, până la alegeri
Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a declarat vineri, 19 februarie, inadmisibilă cererea formulată de Primăria Constanţa de a suspenda contractul cu firma de salubrizare Polaris, controlată de deputatul Eduard Martin, aflat sub cercetare penală. Altfel spus, etichetat drept unul dintre cele mai mizerabile contracte din istoria administrației constănțene, contractul cu Polaris continuă să producă efecte.
Decizia ICCJ era previzibilă, dat fiind că cererea formulată de Primărie era aberantă din start, după cum confirmă și un avocat consultat de Realitatea.net. Potrivit acestuia, este ineficient să transferi instanței penale o chestiune comercială și există alte instrumente legale de a pune capăt acestui contract care face de atlfel și obiectul anchetei procurorilor DNA.
Din luna noiembrie, Decebal Făgădău, care până în iunie i-a luat locul lui Radu Mazăre la primărie, face un joc abil prin care a câștigă timp. La presiunea mass media, acesta încearcă să lase impresia că ar vrea și el să scape de contractul care, din 2008, a scos cea mai mare taxă de habitat din țară din buzunarul constănțenilor. În realitate, este un simplu joc de oglinzi pe care-l face în contextul alegerilor locale din iunie.
“Eu am anunțat în conferință de presă că, în opinia mea, e neinsiprată decizia Consiliului Local de a trimite la Înalta Curte de Casație și Justiție o astfel de speță. A fost o încercare de tergiversare a situației contractului cu Polaris. Pentru că nu poți, în opinia mea, să transferi unei instanțe penale o problemă pur comercială. Este limpede că acest contract este unul oneros pentru constănțeni, mai mult decât dublu față de suma pe care o plătește primăria Iași pentru salubrizarea orașului, în condițiile în care avem cam același număr de locuitori. Soluția mea, având în vedere complexitatea contractului, este ca acest serviciu de salubritate să fie preluat de primărie și făcut în regie proprie”, a declarat, pentru Realitatea.net, Vergil Chițac, fostul rector al Academiei Navale Mircea cel Bătrân și candidat la Primăria Constanța
Urmărind atent pașii făcuți până acum pentru a suspenda contractul de salubrizare se poate vedea că interimarul de la Constanța câștigă un răgaz prețios pentru a menține de fapt contractul cu Polaris, principalul sponsor al PSD Constanța, după cum a documentat ani la rând presa locală. De altfel, puternicul clan Martin, care a controlat Constanța alături de Radu Mazăre și Nicușor Constantinescu are mari probleme acum legea, Dumitru Martin, acționar Polaris și unchiul lui Eduard Martin, fiind în prezent anchetat de FBI pe teritoriul Statelor Unite pentru o mită dată unui ofițer din armata americană.
„/…/ De fapt, contractul se derulează și acum, și întotdeauna”, comenta recent chiar Radu Mazăre întrebat de jurnaliști în contextul dosarului Polaris instrumentat de DNA. “Acum, să vă spun ceva. E o chestiune de… cojones, cum se spune”, a completat fostul edil, referindu-se la incapacitatea lui Făgădău de a clarifica problema acestui contract. De altfel, la finalul lunii trecute, Decebal Făgădău, recunoștea că teama de procurori în dosarul Polaris - 'în mod evident, mi-e frică de DNA'.
Amintim că, în dosarul instrumentat de DNA, în care Radu Mazăre, Eduard Martin, Sorin Strutinsky, fostul viceprimar Gabriel Stan și alți cinci angajați ai primăriei Constanța au fost trimiși în judecată, se arată că, în 2008, primarul Constanței a încheiat contractul de salubrizare pe o perioadă de 25 de ani, valoarea totală fiind de 335 milioane de euro. Polaris M Holding, controlat de Eduard Martin, a plătit o șpagă de peste 7 milioane de euro pentru a se asigura de încheierea acestui contract.
De precizat și că, până la final de 2015, contractul cu firma Polaris a fost secretizat și publicat pe site-ul primăriei, fără anexe și clauze, abia în decembrie, la presiunea mass media.
Consiliul Local a convenit constituirea unei garanții care să fie reținută din profitul companiei și care să rămână blocată într-un cont până la o hotărâre definitivă a Curții Supreme în dosarul în care este judecat fostul primar. Polaris a transmis că nu este de acord cu o asemenea prevedere și a cerut ca acea garanție să fie reținută din profit doar până când Curtea Supremă se pronunță asupra suspendării contractului, nu până la finalul procesului, care poate dura luni în șir sau chiar ani.