MENIU

Contractul pentru cloud-ul guvernamental a fost semnat. România se digitalizează: ce prevede proiectul - VIDEO

România scapă de birocrație, iar dosarele cu șină vor deveni istorie. A fost semnat contractul pentru cloud-ul guvernamental, iar după implementarea programului vor dispărea cozile la ghișee și românii vor avea acces la toate serviciile publice, doar cu un singur click de pe telefon sau calculator. Premierul susține că acest pas va interzice instituțiilor să pună românii pe drumuri, iar ministrul Digitalizării dă asigurări că datele personale vor fi protejate. Licitația a fost câștigată de o companie privată, iar termenul de implementare este de un an. 

Românii nu vor mai sta la cozi la ghișsee pentru a plăti taxe, impozite sau pentru a elibera diverse documente necesare, de anul viitor. Vor avea acces la toate serviciile de oriunde cu un singur click de pe telefon sau calculator. Totul, după ce Executivul a semnat contractul pentru cloud-ul guvernamental, platformă prin care toate instituțiile de stat vor fi digitalizate.

"Digitalizarea administrației este printre cele mai importante lucruri. Atunci când spuneam că vrem o țară ca afară, o țară în care statul este în slujba cetățeanului, nu invers. Pentru că digitalizarea va interzice instituțiilor să pună românii pe drumuri sau să-i transforme, cum face acum, în curieri.

Toate serviciile publice oferite de instituții vor fi într-un singur loc, iar românii vor putea accesa toate serviciile publice digitale printr-un click pe telefon sau pe calculator. Și, cel mai important: toate instituțiile vor vorbi aceeași limbă și vor funcționa în același sistem informatic", a spus premierul Marcel Ciolacu.

Mai mult, proiectul aduce și economii uriașe la bugetul de stat.

"Nu vom mai avea nevoie ca fiecare instituție publică să dezvolte programe unitare, care de multe ori sunt similare, care să fie plătite de multe ori din bani publici. Astfel, se face o economie uriașă de bani la bugetul de stat.  

Timp pentru oameni, în primul rând. Vom avea la un click distanță 24 din 24 de ore, 7 zile din 7, din confortul casei, din vacanță sau din altă parte acces la aceste servicii publice care astăzi sunt exclusiv offline și care sunt de obicei în perioada în care oamenii au program de muncă. 

În urma derularii procedurii de achiziție publică, ea a fost cîștigată de către compania Vodafone. Folosește tehnologie de ultimă generație Microsoft", a spus Bogdan Ivan, ministrul Crercetării, Inovării și Digitalizării. 

Cloud-ul guvernamental costă 100 de milioane de euro cu TVA inclus, iar compania care a câștigat licitația dă asigurări că proiectul folosește cele mai noi tehnologii.

"La Vodafone, suntem onorați să scriem istorie, să fim partenerul strategic al României pentru a implementa primul cloud guvernamental, un proiect care va seta noi standarde în sectorul public și infrastructura digitală. 

Competitivitatea României se bazează pe transformarea digitală a societății sale. 

Proiectul este o șansă fără precedent pentru țară să ajungă în topul excelenței digitale și să își atingă potențialul prin creșterea inovației și îmbunătățirea sectorului public. 

Pentru a livra acest cloud guvernamental, vom folosi tehnologie de ultimă generație, ne vom axa pe securitatea cibernetică și eficiența energetică.

Este un proiect de ultimă generație, care folosește tehnologie Micrsoft", a spus Achilleas Kanaris, CEO Vodafone România.

Termenul de implementare este de un an, până în septembrie 2025. 

Mai multe articole despre:
marcel ciolacu bogdan ivan cloud guvernamental