MENIU

A cincea zi de PROTESTE în Capitală: Peste 100 de persoane, fără mască sau distanțare, au cerut, pașnic, ELIMINAREA restricțiilor - VIDEO

Protest Capitală / INQUAM - Octav Ganea

Protestele anti-restricții au continuat joi în Capitală, pentru a cincea seară la rând. Aproximativ 100 de persoane au ajuns în Piața Victoriei la ora 21.00 după ce s-au adunat inițial în Piața Universității la ora 20.00 și au pornit în marș către sediul Guvernului. Cu o seară în urmă, miercuri, oamenii au manifestat pașnic pe străzile bucureștene, pentru prima oară în ultimele zile. Însă tot fără să respecte regulile anti-COVID-19, fiind fără mască și nu au stat distanțați. De asemenea, nu au respectat restricțiile de circulație pe timpul nopții, fiind în Piața Universității sau în fața Guvernului și după ora 22.00.  Jandarmeria București recomandă persoanelor care participă la aceste adunări publice să manifeste înțelegere față de măsurile luate, să adopte un comportament civilizat și să evite conflictele de orice natură și să se delimiteze de grupurile care au un comportament ostil. Realitatea.net a transmis IMAGINI LIVE de la protestul de joi seară AICI

Protestul de joi seară s-a încheiat până la ora 23.00 după ce cei adunați inițial în Piața Universității, apoi în fața Guvernului au cerut eliminarea tuturor restricțiilor anti-COVID-19. Pentru a cincea seară la rând, manifestanții nu au purtat mască și nu au respectat distanțarea. A fost a doua zi pașnică, nefiind raportate incidente violente.

ORA 22.00 - Protestatarii au ajuns la Ambasada Rusiei, unde au fost deturnați de Pompiliu Diplan. Au aprins mai multe candele. Pompiliu Diplan a anunțat joi de această oprire la Ambasada Rusiei, în memoria românilor uciși acum 80 de ani de Armata Roșie și poliția secretă sovietică - NKVD, pe 1 aprilie 1941, într-o zi de Paște.

Pompiliu Diplan: Rusia ar trebui să ne adreseze scuze pentru ce s-a întâmplat acum 80 de ani la Fântâna Albă

O parte a protestatarilor din Piața Victoriei au venit aici pentru a afișa un mesaj de protest. Cel mai probabil aici se va încheia protestul, transmite Realitatea PLUS.

La protestul din seara de joi nu au fost incidente, a fost o prezentă redusă, însă nu au respectat măsurile anti-coronavirus. 

ORA 21.40 - 150 de protestatari au pornit în marș spre Ambasada Rusiei. Coloana este condusă de Pompiliu Diplan, liderul controversat „Starea de Libertate”, adept al teoriilor conspiraționiste în privința pandemiei de coronavirus și a vaccinării împotriva COVID-19 și care susține eliminarea tuturor restricțiilor.

Acesta a contestat din nou, joi seară, măsurile pentru combaterea pandemiei. Diplan a negat existența virusului, spunând că este vorba despre ”o mascaradă științifică”, în emisiunea „Legile puterii” de la Realitatea PLUS.

ORA 21.00 - Mai mulți protestatari s-au strâns în Piața Victoriei, au steaguri tricolore, vuvuzele și cer eliminarea totală a măsurilor luate de Guvern.

Ei nu mai vor ca restricțiile să rămână în vigoare și cer să fie redeschise școlile. 

Oamenii nu respectă măsurile anti-COVID-19, nu poartă masca sau  o poartă necorespunzător și nu păstrează nicio distanță.

ORA 20.00 - Cei aproximativ 100 de protestatari adunați în Piața Universității au pornit într-un marș către sediul Guvernului, așa cum s-a procedat în fiecare seară de duminică, 28 martie, de când au intrat în vigoare restricțiile decise de autorități pentru stoparea răspândirii epidemiei de COVID-19. Inițial, bucureștenii urmau să se adune în Piața Universității de la ora 18.00, așa cum au făcut și în zilele anterioare, dar s-au grupat mai târziu.

Ei scandează „Libertate!” și au venit cu steaguri tricolore, pancarte și vuvuzele, ca și în serile trecute. Nu poartă mască de protecție, nu păstrează o distanță, recomandările principale pentru evitarea răspândirii enfectărilor cu noul coronavirus.

Revendicările sunt aceleași ca în ultimele zile - ridicarea restricțiilor de circulație, prelungirea programelor magazinelor, dar și eliminarea purtării obligatorii a măștii de protecție. Oamenii spun că restricțiile nu sunt eficiente și le cer autorităților să le anuleze.

Este posibil ca în seara de joi, manifestanții să ajungă și la Ambasada Rusiei în drumul spre Piața Victoriei, transmite Realitatea PLUS.

Coloana de manifestanți este însoțită pe parcursul traseului marșului de echipaje de poliție și jandarmi.

Jandarmeria Capitalei a făcut recomandări joi înaintea protestului anti-restricții. De asemenea, șeful forțelor de ordine spune că își dorește ca mitingurile din toată țara să fie pașnice.

Șeful Jandarmeriei Române - Alin Ionel Mastan a spus că își dorește ca mitingurile din toată țara să fie pașnice și să nu mai avem parte de incidente. Cât despre protestele violente din țară, unii manifestanți au început sa arunce cu ouă și pietre și prin urmare forțele de ordine au ripostat. 

Miercuri a fost prima zi în care oamenii au manifestat pașnic fără petarde, torțe aprinse, fără conflicte violente, așa cum s-a întâmplat în primele zile ale acestei săptămâni. 

În schimb, nu au respectat ora restricțiilor de circulație, astfel că miercuri au fost date peste 440 de sancțiuni în total la nivelul țării, în urma protestelor din peste 40 de orașe, inclusiv Capitala.

A fost a patra seară la rând când oamenii au ieșit să-și exprime nemulțumirea față de obligativitatea purtării măștii și limitarea circulației. Unii participanți au fost amendați zilele trecute, dar asta nu îi oprește să continue protestul. 

Prima zi PAȘNICĂ de proteste anti-restricții în București, fără petarde și VIOLENȚE: Doar 350 de persoane în Piața Victoriei, fără mască și distanțare - VIDEO

„Astăzi, 01 aprilie a.c., în Municipiul București, sunt preconizate mai multe adunări publice, inițiate în mediul online, la care există posibilitatea să participe un public numeros. Conform cadrului legal în vigoare, Jandarmeria are obligația de a asigura măsurile de ordine publică atunci când au loc manifestații la care participă un număr mare de persoane, pentru a asigura protecția participanților și a celorlalți cetățeni și pentru a preveni și combate fapte antisociale de natură să tulbure ordinea și liniștea publică. 

Pentru prevenirea și combaterea efectelor pandemiei de COVID-19, reamintim faptul că, la nivelul Capitalei, există anumite restricții de deplasare. Pentru sănătatea lor și a celor din jur, jandarmii bucureșteni recomandă participanților:
- să poarte mască de protecție, astfel încât să acopere nasul și gura;
- să respecte măsurile de igienizare a mâinilor;
- să mențină distanța fizică de minimum un metru.

În egală măsură, recomandăm persoanelor care vor participa la aceste adunări publice să manifeste înțelegere față de măsurile luate, să adopte un comportament civilizat, să respecte indicațiile jandarmilor, să evite conflictele de orice natură, să se delimiteze de grupurile care au un comportament ostil și să anunțe cea mai apropiată patrulă de jandarmi dacă observă persoane care au o conduită antisocială.

Jandarmeria București asigură, fără discriminare, protecția tuturor persoanelor care aleg să-și exprime opiniile în mod pașnic. Astfel, facem apel atât la cei prezenți, cât și la ceilalți cetățeni să fie responsabili și îi asigurăm că sănătatea și siguranța lor sunt prioritatea noastră”, a transmis Jandarmeria București.

Mai multe articole despre:
proteste capitala val de proteste jandarmi