GREVA din spitale, suspendată. "Dacă majorările salariale nu trec luni de Parlament, reluăm greva"
Greva generală din spitale, prima în ultimii 18 ani, este suspendată pe o perioadă neprecizată, a declarat marți la prânz prim-vicepreşedintele Federaţiei Sanitas, Marius Sepi. Sindicaliștii speră că inechităţile salariale din sistemul sanitar vor fi rezolvate ca urmare a promisiunilor din Parlament. Ministrul Muncii şi cel al Sănătăţii au ameninţat că vor contesta acţiunea în instanţă.
UPDATE. Greva generală din spitale a fost suspendată pe o perioadă neprecizată, ca urmare a promisiunilor că majorările salariale vor trece de Parlament săptămâna viitoare.
Anunțul a fost făcut de Marius Sepi, prim-vicepreşedintele Federaţiei Sanitas. Acesta a invocat între motivele întreruperii grevei simularea națională de cod roșu ca urmare a unui seism puternic, precum și promisiunile ferme ale guvernanților și parlamentarilor cu privire la rezolvarea solicitărilor venite dinsistemul sanitar.
Majorările salariale adoptate luni seară în comisii vor intra săptămâna viitoare în plen.
Prim-vicepreşedintele Federaţiei Sanitas a mai declarat că, dacă majorările salariale decise în comisiile parlamentare nu vor fi aprobate luni, cadrele medicale vor relua greva generală.
Deputaţii din Comisiile de muncă şi buget au adoptat, luni seară, la capătul a cinci ore de dezbateri, mai multe amendamente la Legea de adoptare a OUG 20/2016 care prevede majorări salariale pentru angajaţii Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate, personalul din învăţământ, precum şi sporuri pentru medici, deşi ministrul Muncii, Dragoş Pîslaru, s-a împotrivit şi i-a avertizat că acest lucru înseamnă un efort de patru miliarde de lei anual de la bugetul de stat.
Potrivit amendamentelor adoptate de cele două comisii, cuantumul brut al salariilor de bază/soldelor funcţiei de de bază/salariilor funcţiei de bază/indemnizaţiilor de încadrare de care beneficiază personalul din aparatul propriu al Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate se majorează cu 25 la sută faţă de nivelul acordat pentru luna august 2016.Salariile se vor majora efectiv începând cu 1 decembrie 2016.
Secretarul de stat în Ministerul de Finanţe, prezent la dezbatere, a precizat că dacă acest amendament este adoptat, deficitul va creşte.
Totodată, deputaţii au stabilit ca sporurile pentru cadrele medicale să fie calculate la baza salarială din anul respectiv, nu la nivelul din 2009.
Haos în toată ţara. Peste 80.000 de cadre medicale şi-au întrerupt activitatea. Nu au operat sau consultat, nu au eliberat rețete sau bilete de trimitere. Doar urgențele au fost tratate. În grevă este şi personalul TESA.
UPDATE. Prim-vicepreşedintele Federaţiei Sanitas, Marius Sepi, a declarat, marţi dimineaţă că greva generală continuă în toate spitalele şi a precizat că reprezentanţii Federaţiei se află la această oră în Parlament pentru a susţine amendamentele la Legea de adoptare a OUG 20/2016, privind majorările salariale votate luni seară de deputaţii din Comisiile de muncă şi buget.
"Greva generală continuă în toate spitalele, aşa cum a fost şi ieri. La această oră suntem deja în Parlament pentru a susţine amendamentele care prevăd majorări salariale, pe care le-au votat deputaţii din comisiile de buget-finanţe şi muncă", a declarat Marius Sepi, prim-vicepreşedintele Federaţiei Sanitas, potrivit News.ro.
Federaţia Sanitas anunţă, luni seară, că după prima zi de grevă generală au apărut premise favorabile, amendamentele sindicaliştilor fiind aprobate de Comisiile de muncă şi de buget din Camera Deputaţilor. Totuşi, până la votul final din plenul Camerei greva generală continuă, avertizează reprezentanţii Sanitas.
Conflictul e totuși departe de a se rezolva. Guvernul, prin Ministerul Sănătăţii, se va adresa instanţei de judecată pentru a constata legalitatea sau nelegalitatea grevei. Iar negocierile sindicatelor cu reprezentanţii Guvernului au eşuat.
Ministerul Sănătății a informat, printr-un comunicat, că "Ministerul Muncii a transmis de vineri Federației Sanitas că protestul organizat nu îndeplinește condițiile legale pentru declanșarea confluctului de muncă și solicită responsabilitate în acțiunile revendicative".
Mai exact, potrivit sursei citate, solicitările Sanitas, care ar duce la majorări salariale pentru anumite categorii de personal, încalcă Legea Responsabilității fiscal-bugetare nr. 69/2010, iar declanșarea conflictului de muncă s-a făcut fără respectarea procedurilor stabilite de Legea privind dialogul social.
Federaţia Sanitas a anunţat luni că declanşează greva generală şi că îşi cere scuze faţă de toţi pacienţii care vor fi afectaţi de această acţiune, precizând că o treime dintre angajaţi va asigura continuitatea actului medical, iar urgenţele vor fi rezolvate.
"Nicio operaţie care nu este urgenţă medicală nu va fi realizată. Intervenţiile programate vor fi amânate, atât timp cât sunt pentru suferinţe cronice", a declarat, duminică seară, Marius Sepi, prim-vicepreşedintele Federaţiei Sanitas. Sepi a precizat că în spitale vor fi pichete de grevă.
Peste 80.000 de medici, asistenţi medicali şi alţi angajaţi din sistemul sanitar încetează lucrul, ca urmare a faptului că nu s-a ajuns la o înţelegere cu autorităţile privind revendicările legate de legea salarizării.
Demersul sindicaliştilor este susţinut şi de Coaliţia Organizaţiilor Pacienţilor cu Afecţiuni Cronice din România (COPAC), care a făcut apel la bolnavi să dea dovadă de solidaritate cu acţiunile personalului medical, potrivit News.ro. Reprezentanţii Ministerului Sănătăţii au declarat, la rândul lor, că, la discuţiile care au avut loc vineri, le-au transmis liderilor Federaţiei Sanitas că se caută soluţii pentru ca veniturile din sistemul sanitar să fie cât mai aproape de un nivel corespunzător, iar luni a fost programată o nouă întâlnire.
Federaţia Sanitas cere introducerea în Ordonanţa de Urgenţă a Guvernului 20/2016 a angajaţilor care lucrează în serviciul tehnic administrativ - 23.000 de persoane, a funcţionarilor publici din Direcţiile de Sănătate Publică - 1.800 de oameni şi a celor din creşe şi grădiniţe - aproximativ 1.500 de persoane.
De asemenea, Sanitas mai solicită reducerea diferenţelor salariale de până la 800 de lei între asistenţii medicali absolvenţi ai şcolilor postliceale sanitare şi cei cu studii superioare, ambele categorii având aceeaşi profesie, având aceeaşi fişă a posturilor şi aceleaşi atribuţii.
Federaţia Sanitas a cerut şi reducerea diferenţelor de salarizare de până la 1.200 de lei între spitalele clinice şi neclinice şi trecerea asistenţilor din asistenţa socială pe grila din sistemul neclinic.