MENIU

Consumi prea mult zahăr? Iată semnalele pe care ți le trimite organismul că este momentul să te oprești

Zahărul este unul dintre dușmanii dietei de orice fel, mai ales cel din comerț, ultraprocesat. În ultimii ani, tot mai mulți specialiști încearcă să semnaleze acest fapt. Când consumi zahăr, fiecare organ din corpul tău are câte o reacție. 

Creierul este afectat instant de consumul de zahăr

Consumul excesiv de zahăr poate afecta funcționarea creierului. Studiile au arătat că un nivel ridicat de zahăr poate provoca inflamațîi în creier și poate afecta neurotransmitatorii responsabili de reglarea stării de spirit și de apetit. De asemenea, s-a constatat că zahărul poate contribui la apariția și dezvoltarea bolii Alzheimer.

Inima are probleme pe termen lung

Zahărul în exces poate crește riscul de boli cardiovasculare. Consumul excesiv de zahăr poate duce la creșterea nivelului de trigliceride și colesterol în sânge, ceea ce poate crește riscul de ateroscleroza, hipertensiune arterială și boli de inima.

Pancreasului nu îi place zahărul în exces

Atunci când consumăm cantități mari de zahăr, pancreasul este responsabil de producerea și eliberarea de insulină pentru a menține nivelul de zahăr din sânge sub control. Consumul excesiv de zahăr poate suprasolicită pancreasul, determinându-l să producă insulină în cantități mari și în mod constant. Această poate duce la rezistență la insulină și, în cele din urmă, la diabet de tip 2.

Rinichii muncesc mai mult

Zahărul în exces poate crește riscul de apariție a bolii renale cronice. Consumul ridicat de zahăr poate determina rinichii să filtreze și să elimine cantități mari de zahăr, ceea ce poate duce la stres renal și la deteriorarea funcției renale în timp.

Sistemul digestiv poate să nu își mai facă treaba

Consumul excesiv de zahăr poate afecta sistemul digestiv. Zahărul poate hrăni bacteriile nocive din intestin, perturbând echilibrul florei intestinale și ducând la probleme digestive precum balonare, diaree, constipație și sindromul de intestin iritabil.

Dintîi au cel mai mult de suferit

Zahărul este principalul inamic al dinților sănătoși. Consumul excesiv de zahăr poate favoriza apariția cariilor și a altor afecțiuni dentare. Bacteriile din cavitatea bucală metabolizează zahărul și produc acizi care erodează smalțul dentar și pot duce la dezvoltarea cariilor.

Pielea – cel mai mare organ al corpului

Consumul excesiv de zahăr poate afecta aspectul pielii. Zahărul poate stimula inflamatia în organism, ceea ce poate duce la probleme cutanate precum acneea, eczemele și dermatitele.

Alte lucruri care se întâmplă când consumi zahăr în exces

 

Creșterea în greutate

Zahărul adăugat în alimente și băuturi conține calorii goale, ceea ce înseamnă că oferă puține sau deloc substanțe nutritive. Consumul excesiv de zahăr duce la acumularea de grăsime în corp, ceea ce poate duce la creșterea în greutate și apariția obezității.

Poftă excesivă de dulciuri

Dacă ai o poftă constanța de dulciuri și gândurile tale sunt dominate de alimentele bogate în zahăr, acesta poate fi un semn că ai exagerat. Zahărul stimulează producția de serotonină, cunoscută și sub numele de „hormonul fericirii”, în creier, ceea ce poate crea o dependență de dulciuri și poate duce la un cerc vicios al consumului excesiv de zahăr.

Oboseală și scăderea nivelului de energie

Deși inițial consumul de zahăr poate oferi un impuls rapid de energie, acesta este urmat de o cădere bruscă. Consumul excesiv de zahăr poate provoca fluctuații ale nivelului de zahăr din sânge, ceea ce duce la oboseală și scăderea energiei. Această senzație de oboseală poate afecta capacitatea ta de concentrare și performanță fizică.

Acneea și problemele cu pielea

Studiile au arătat că un nivel crescut de zahăr în dietă poate crește inflamatia și poate provoca apariția acneei. De asemenea, zahărul poate reduce producția de colagen, proteină esențială pentru menținerea elasticității și sănătății pielii.

SURSA

Mai multe articole despre:
consum exces zahar zahar exces