MENIU

Consultări la Cotroceni: Ce au scris pe Facebook reprezentanții societății civile după întâlnire

Președintele Klaus Iohannis s-a întâlnit astăzi, 6 noiembrie, la palatul Cotroceni cu reprezentanții societății civile pentru consultări pe tema numirii viitorului prim-ministru al României. După consultări, participanții la discuție au relatat pe Facebook ce s-a întâmplat în spatele ușilor închise.

Delegația societății civile a fost formată din Sorin Ioniță (Expert Forum), Elena Calistru (Funky Citizens), Nicușor Dan ( Asociaţa Salvaţi Bucureştiul), Mihai Dragoş (Consiliul Tineretului din România), Ionuţ Sibian (Fundaţia pentru Dezvoltarea Societăţii) Cristina Guseth (Freedom House), Liviu Mihaiu (Salvaţi Dunărea şi Delta), Ema Stoica (studentă la Facultatea de Jurnalism), Adrian Despot, Tudor Benga (OKIAN), Alexandru Bindar ( Uniunea Studenţilor din România), Cătălin Drulă (Ascoiaţia Pro Infrastructura), Edmond Niculuşcă (Asociaţia pentru Cultură, Educaţie şi Normalitate), Horia Oniţă (Consiliul Naţional al Elevilor), Claudia Postelnicescu (Iniţiativa România), Ştefan Dărăbuş (HHC România), Andrei Cornea (GSD), Clara Matei (Asociaţia Medicilor Rezidenţi din România), Dragoş Slavescu, medic, Octavian Berceanu.

După finalizarea consultărilor, reprezentanții societății civile au relatat ce s-a întâmplat în timpul discuției cu președintele Klaus Iohannis, discuție ce s-a desfășurat cu ușile închise:

Sorin Ioniță – Expert Forum

“Am fost, ne-am întors teferi. KJ punctual. Ne-am vărsat fiecare tolba, pe a noastră o știți de ieri pe internet, el ne-a ascultat calm, ca un părinte bun al națiunii ce este. Nicușor Dan, Mihaiu, UnițiSalvăm, FDSC, lume, popor, oșteni, divesitate.

Teme ridicate de mulți au fost ca:

- Președintele să vină în piață (va veni, dar nu ne spune dinainte când);

- Data viitoare să fie vot online pentru reprezentanții civici, pe pagina lor, pentru ca lumea să opteze. Cum au selectat acum, întrebați la ei, nu știm. Informal, se pare că au numărat cine a fost propus mai des de alții, nu de ei înșiși;

- Nu reprezintă nimeni strada, națiunea, categoria, orientarea; fiecare s-a reprezentat pe sine însuși sau ce grup avea semnate pe foaie”;

- Ne enervează serviciile și avem diverse idei să le mai reducem din puteri, se demilitarizăm politica.

Ce nu s-a discutat:

- Nume sau profil de premier, nu-i treaba noastră;

- Cu Mihalache, că n-a fost prezent; mai bine.

Ce am aflat:

- Mai face o rundă de consultări cu partidele săptămâna viitoare, nu face nominalizări acum;

- În general e gradualist, țara nu se poate reforma de azi pe mâine, bla bla (aici m-am cam plictisit);

- Nu pare foarte enuziast cu anticipatele.

Personal nu-s foarte fericit cu ultimul punct, dar aici e diversitate de păreri și între noi oricum.

Ce nu s-a dat:

- Grisine, titluri nobiliare, ministere, granturi, grade active sau în rezervă. Așa că spuneți frustraților isterici că n-au pierdut nimic, să se calmeze. Oricum, chestia aia cu serviciile nu se face chiar mâine, mai au timp să se opună.

Am ieșit cu bine chiar dacă pensionarii lui Dogaru așteptau la poartă să huiduie ca să aibă anumite TV ce să filmeze, iar jandarmii care de regulă mută lumea pe partea cealaltă a bulevardului îi tolerau mămos să stea fix în ușa președintelui (să trăiți dl Oprea, încă ministru în funcție).

Elena Calistru – Funky Citizens

Bun, am fost la Cotroceni. Am povestit deja pe Funky Citizens că nu ne-a fost ușor să luăm această decizie. Știam că ne vom auzi critici și îmi pare rău dacă am dezamăgit pe cineva prin această decizie. Motivul pentru care am fost după consultări cu colegii mei, a fost acela de respect pentru oamenii care și-au luat din timp să trimită nominalizarea noastră.

Ce am zis eu:

- Nu reprezint strada, ci doar o organizație;

- Sunt aici din respect pentru oamenii care au trimis numele organizației noastre;

- Dacă vreți să ascultați ce are strada de zis, vă puteți duce în stradă să îi ascultați pe oameni;

- Eu nu cred că se va schimba nimic atât de repede câtă vreme sâmbătă, la o zi după accident, într-un club din București s-a dat șpagă 200 de lei pentru a scăpa basma curată. 200 de lei la 5 oameni;

- Nu cred că se va schimba nimic câtă vreme Gabriel Oprea stătea încă la masa Guvernului ieri;

- Nu cred că e ok felul în care s-au făcut nominalizările. Ne nenorocește și nouă legitimitatea și ne pune în aceeași oală cu partidele;

- Consultările nu trebuie să aibă loc numai în situații de criză, ci tot timpul, constant.

Ce au zis alții:

- Propuneri foarte concrete pe anticorupție, justiție, administrația publică;

- Au fost medici care au povestit despre neajunsurile sistemului sanitar;

- Au fost studenți și tineri care au povestit despre cât de varză e sistemul de educație;

- Au fost oameni care au arătat că nu mai putem continua cu această clasă politică sau cu unii oameni din instituții.

Ce a zis președintele:

- Va lua în calcul aceste propuneri și altele;

- Va veni în piață, dar nu ne va spune când, pentru că nu vrea să fie breaking news cu el;

- Nu se poate schimba nimic peste noapte;

- Orice soluție disponibilă acum nu este perfectă;

- Selecția s-a făcut pe o procedură de urgență;

- Vor mai fi consultări.

Rămân cu gândul la ceea ce a spus Adrian Despot, care a vorbit sub un minut (îmi pare rău dacă nu voia acoperire pe asta): Sunt alții cu mai multă expertiză și experiență decât mine, eu am venit din respect pentru unul dintre instrumentele democrației.

Gata, acum puței să mă înjurați.

P.S. Am refuzat orice invitație la TV azi și nici nu voi accepta vreuna. Nu am făcut asta pentru a face frumos pe sticlă. Mulțumesc!

Nicușor Dan – Asociatia Salvati Bucurestiul

Ce s-a întâmplat azi la Cotroceni.

Cei prezenți au solicitat ca pentru întâlnirile viitoare procedura de selecție a reprezentanților societății civile să fie transparentă, prin intermediul unei aplicații online. Au solicitat ca președintele Iohannis să meargă în Piața Universității.

Mesajul pe care l-am transmis:

1. Înainte de a discuta despre prim-ministru, trebuie să vorbim despre un acord politic național pe câteva subiecte cheie, între societate și partidele politice.

Revendicările protestatarilor trebuie să fie parte din acordul politic. Numirea primului ministru poate să mai aștepte 2-3 săptămâni până la stabilirea conținutului acordului.

2. Discuția de azi trebuie să fie doar începutul unui dialog. Întâlnirile viitoare trebuie să fie anunțate cu suficient timp înainte astfel încât să poată participa și reprezentanți ai manifestanților din provincie.

3. Chiar președinția trebuie să colecteze, prin intermediul unei aplicații online și/sau a unei proceduri de consultare cu intervenții de 3 minute, revendicările protestatarilor, în lco ca acesea să fie colectate pe Facebook sau în alte părți.

4. Cele 12 puncte care urmează.

În total au fost 60-70 de propuneri pe diferite teme, de la sistemul electoral și corupție (cele mai frecvente), confiscare averilor, traseism, dosarul Revoluției, serviciile secrete, fonduri europene.

Președintele Iohannis a ascultat două ore toate propunerile, după care a spus că va veni în Piața Universității, că vor urma alte consultări și cu partidele și cu societatea civilă și a spus că este necesar ca oameni noi să intre în politică.

Cele 12 puncte așa cum le-am lăsat scrise la Administrația Prezidențială sunt cele 10 inițiale plus alte două pescuite în grabă de la dumneavoastră. Îmi pare rău că n-am avut mai mult timp pentru a prelua mai mult.

Modificarea sistemului electoral prin:

1. Eliminarea obstacolelor din Legea partidelor pentru funcționarea partidelor locale.

2. Reducerea pragului electoral la toate nivelurile.

3. Alegerea primarilor și președinților de CJ în două tururi de scrutin

4. Implementarea sistemului electronic pentru modernizarea votului multiplu.

5. Acord politic național pentru siguranța clădirilor.

6. Instituirea unui sistem electronic centralizat pentru dezbaterea publică a tuturor actelor normative emise de toate autoritățile publice.

7. Instituirea unui sistem electronic centralizat pentru transparentizarea cheltuielilor publice ale tuturor autorităților publice (facturi, contracte, bugete) în conexiune cu un SEAP reformat.

8. Publicarea online a tuturor hotărârilor judecătorești și acces online la propriul dosar.

9. Constituirea la Cotroceni a unor comisii mixte Guvern-societate civilă pe domenii de specialitate, cu întâlniri periodice.

10. Demiterea Avocatului Poporului și numirea unui Avocat al Poporului recunoscut de societatea civilă.

11. Demiterea CNA și numirea unei CNA recunoscută de societatea civilă.

12. Demiterea președintelui Curții de Conturi și numirea unui președinte recunoscut de societatea civilă.

Adrian Despot - artist

Am fost la Cotroceni la prima rundă de consultări. Am fost invitat de către președintele Klaus Iohannis și am considerat că trebuie să fiu acolo din respect pentru oamenii din stradă și față de instituția prezidențială. Deși niciunul dintre participanți nu s-a autoproclamat “reprezentant al străzii”, cele mai multe dintre doleanțele noastre au fost exprimate! M-am întors cu SPERANȚĂ.

Tudor Benga - OKIAN

No bun... scuze de întârziere, dar îmi vâjâie capul, e prima dată când mă întâlnesc cu așa ceva și mi-a luat un pic de timp să mă adun.

Ideea e așa: am vorbit pe rând toți 20, zicându-ne pasul fiecare, iar Iohannis a ascultat până la final cu doar o foarte scurtă intervenție, după care a vorbit și el.

Deci chiar a fost vorba de consultări, nu negoieri sau alte baliverne. Eu am transmis următoarele lucruri grupate cam în patru sub-puncte, nu chiar mot-a-mot, dar cam în felul ăsta:

1. Ca om fără vreo altă afiliere (adică eu realmente am ajuns aici fără vreun ONG/expertiză/reprezentativitate ca majoritatea celorlalți) m-am simțit mega-dator să fac cel mai mare efort de a releva ethos-ul Pieței, ethos construit în acești doi ani de cânt tot ieșim. Iar Piața este mult mai deșteaptă decât i se dă credit, înțelege, în colectivitatea ei, extrem de bine toate procesele politice și toate driblingurile prin care clasa politică încearcă să ne fenteze. E câte o pancartă pentru fiecare șpârlă tehnică pe care o fac băieții și suntem tot mai furioși că în continuare au impresia că ne pot păcăli. Nu pot, chestia asta trebuie să înceteze ACUM, pricepem tot și tocmai din cauza asta vrem TRANSPARENȚĂ TOTALĂ în modul în care se vor desfășura lucrurile de aici mai departe!

2. Iohannis trebuie să vină în Piață! Este singurul care mai are legitimitate din toată clasa politică, iar acea legitimitate este strict legată de mandatul pe care i l-am dat noi în noiembrie anul trecut, iar acel mandat este limitat: FĂ CURĂȚENIE în întreaga clasa politică! A zis și el că momentul ăsta este mai mult decât doar o schimbare de Guvern și i-am răspuns la lucrul ăsta zicându-i că este taman o oportunitate istorică să facă curățenia cu pricina.

3. I-am zis că tocmai din cauză că și Piața și nația sunt mai deștepte decât li se dă credit, înțeleg tot procesul și din cauză că el este singurul rămas cu legitimitate, trebuie să stabilească împreună cu nația o conexiune și comunicare directă în care să explice procesul mai departe. Piața înțelege că el nu e Vodă să legifereze prin decret și că trebuie să facă următorii pași tot cu actualul Parlament de penali. I-am sugerat modelul american al town-hall meeting-urilor care este cărămida democrației. Merge și stă de vorbă, nu ține speech, stă de vorbă, ascultă, răspunde, explică, cu grupuri mici de oameni în comunități din toată țara. I-am zis și că genul ăsta de chestie vine mai ușor de făcut unor tipuri de oameni decât altora (Bill Clinton e grozav, Hillary mai puțin), dar că trebuie făcut pentru că e temelia relației cu cetățeanul pe proces. Iar dacă el reușește să stabilească o relație cu cetățeanul pe procesul ăsta, și cum țara are încredere în el, după aia va putea să-i ciocnească pe parlamentari cu ele ca să-i facă să legifereze ceea ce trebuie legiferat.

4. Jos barierele de intrare în politică! Aici doar am reiterat pentru că erau mult mai muți, cu mult mai multă expertiză punctuală decât mine, și toate revendicările de la primarii traseiști la votul în două tururi la locale, de la curățenia aparatelor de partid la trecerea de la Parlament de 600 la unul de 300 bicameral, toate au fost făcut în cadrul întâlnirii. Prin urmare, am reiterat și eu mesajul și i-am zis că oamenii sunt dispuși să se bage, dar trebuie să fie create condițiile astfel încât să poată realmente să joace.

Am încheiat repetând apelul imperios de aveni în Piață. Cei care mă cunosc știu că pot să pun al naibii de mult patos în ceea ce cred. Cred în tot ceea ce am zis aici și l-am pus.

Nu vă povestesc tot ceea ce au zis ceilalți 19 că aș termina dimineață, dar găsiți cam tot pe net.

Ce a zis Iohannis:

A ascultat liniștit și cu atenție tot ceea ce am avut toți de zis timp de 2 ore cu doar o foarte scurtă intervenție după președintele asociației elevilor. Iar la final a sumarizat și răspuns la o parte din doleanțe, nu mi le mai aduc aminte pe toate, ci doar pe cele mai importante.

1. Că va veni în Piață, dar că nu vom afla ziua și ora și nici măcar că va fi acolo și că nu vrea să facă o chestie mediatică din treaba asta. Pe scurt n-a promis nimic. Înțeleg, însă, că la conferința de presă de după a promis cu subiect și predicat că va veni de-adevăratelea, dar că nu va comunica ziua și ora.

2. Că s-au coborât serios barierele de intrare în politică, că acum se poate face un partid cu doar 3 oameni și că e nevoie de oameni noi dacă vrem o clasă politică nouă.

3. Că va mai fi o rundă de consultări, că nu se grăbește, și că nici una din cele două opțiuni (de proces, nu de oameni) pe care le are acum nu este ideală.

4. Ca nimic nu se poate schimba peste noapte.

A fost cât se poate de implicat și articulat și a tratat și cu toată atenția discuția și a fost și cât se poate de deschis cu concluziile, mult mai pe larg decât pot relata eu aici. Așa cum Piața este mult mai inteligentă decât i se dă credit și Iohannis este mult mai uman decât i se dă credit.
Și încă o notă despre întâlnire: maxim, maxim respect pentru Adrian Despot. Care a venit, a spus scurt că el nu are expertiza de a oferi propuneri, dar că a venit din respect pentru mecanismele democratice. După care a stat și a ascultat două ore. Jos pălăria!

Vă mulțumesc foarte mult încă o dată pentru tot suportul!!! Este fantastic de încurajator că o nebunie ca asta pe care am făcut-o azi, cum a luat foc pe social media, se poate întâmpla. Sunt multe chestii de învățat de aici și voi reveni și cu un post concluzii, cel mai probabil mâine seară. Înțeleg că o parte dintre voi sunteți supărați, că vi se pare o mizerie faptul că ne-am dus. I-am rugat mai mulți pe cei de la Președinție să facă publice criteriile prin care ne-au ales pentru că ni se par cât se poate de legitime comentariile legate de problema reprezentativitate.

În ceea ce mă privește, strict personal, eu nu am avut altă calitate acolo decât cea de protestatar. Nu expertiză, nu ONG, nu asociație de vreun fel, doar faptul că de doi ani de zile sunt și eu în stradă de câte ori e cazul și că voi v-ați activat suficient de repede și tare să mă împingeți acolo. Iar din această postură am făcut tot posibilul să sintetizez și să transmit mai departe cât mai concentrat ethos-ul și dorințele străzii așa cum le-am interiorizat eu în acești doi ani. N-am avut niciun mandat, nici nu am pretenția că l-aș putea avea, dar în capul meu am operat cu mandatul de a-l aduce pe Iohannis în Piață. Sper să se mai întâmple. Ne vedem diseară în Piață!

Edmund Niculușcă - ARCEN

Ce am spus la Palatul Cotroceni (în mare):

- am atras atenția asupra presiunii care este în stradă în chestiunea schimbării clasei politice și a momentului pe care președintele trebuie să-l gestioneze zilele astea;

- am menționat că nu reprezint strada, ci ARCEN și probabil, un grup din masa eterogenă aflată în Piața Universității;

- am vorbit despre chestiunea patrimoniului și a riscului la care ne expunem cei care vrem să organizăm proiecte culturale (în spații precum cel de la Colectiv, hale, fabrici, palate ruinate); evident, despre lipsa infrastructurii culturale;

- am menționat și importanța unei dezbateri publice și a existenței unui acord politic privind protecția patrimoniului, înaintea alegerilor locale din 2016;

- am atras atenția că trebuie să se revină la alegerea primarilor și președinților de consilii județene în două tururi de scrutin;

- am vorbit despre neconstituționalitatea OUG 55/2014 și necesitatea anulării mandatelor celor 552 de primari și 4.791 de consilieri migratori;

- am cerut revocarea lui Victor Ciorbea din funcția de Avocat al Poporului cu o persoană credeibilă și neutră politic;

- am spus că e urgentă aprobarea înființării Agenției Naționale de Gestionare a Bunurilor Sechestrate;

- chestiunile legate de corupție, prim-ministru și Parlament au fost spuse de colegii mei.

Scrisoarea noastră făcută publică ieri, la ora 17.00, a ajuns în mâna consilierilor prezenți la consultări. Cunoașteți lista revendicărilor noastre. În fața ieșirii de la Cotroceni era să fim linșați de un grup de „protestatari”. Jandarmeria nu a intervenit. Am fost protejați de presă.

Horia Onița – Consiliul Național al Elevilor

Precum am spus de la început în momentul în care am decis să particip la consultări, am reprezentat strict elevii, fiind delegat de toate structurile acestora (CNE, ULM, AEC, AEBC).

NU am reprezentat strada, NU am reprezentat societatea civilă, sunt o parte din ea. Am susținut la consultări că evenimentul trebuia televizat, că selecția trebuia să fie făcută în mod transparent și că Iohannis trebuie să meargă în stradă la protestatari. Asta printre alte poziții prin care am reprezentat interesele elevilor, pe care le voi face publice când ajung la un laptop. Mi se pare normal ca societatea civilă să cunoască ce s-a discutat la dezbatere, așa că voi publica principalele teme de dezbatere.

Claudia Postelnicescu – Inițiativa România

Brief: Inițiativa România, prin mine, a ridicat problema lipsei de legitimitate a clasei politice actuale și a spus ferm că așteptăm să nu mai vedem, de acum încolo, niciun anchetat sau condamnat penal care se ascunde în spatele imunității sau care are lipsa de decență să candideze din nou.

De asemenea am spus că este strigător la cer felul în care au fost tratați românii din diaspora cu privire la dreptul lor la vot anul trecut de către guvernul Ponta, iar acest lucru trebuie să se rezolve urgent; noi propunem vot electronic pentru toți cetățenii.

Am mai spus că lipsa de asumare a responsabilității de către politicieni este o cauză a problemelor actuale și, în mod particular a tragediei din clubul Colectiv. Revolta străzii vine din reacția la lipsa de empatie, cinism, indiferența și disprețul politicianului.

Am mai spus că legitimitatea câștigată de Klaus Iohannis anul trecut în noiembrie se va pierde dacă nu rezonează cu strada și nu ascultă regulat ce vine dinspre societatea civilă. Am propus să inițieze o platformă online care să faciliteze acest lucru.

Am mai spus că acest tip de consultări trebuie să fie regulate și transparente, astfel încât să poată participa mai multe voci din societatea civilă și din stradă; nimeni nu a știut criteriile precise după care am fost invitați cei care am fost astăzi acolo.

Președintele a reținut că se dorește o schimbare rapidă și nu crede că e posibilă; va numi un premier nou și va transmite către partide că e nevoie de o reformă internă și de dispariția corupților. Nu încurajează pe tineri să plece din țară, ci să se organizeze în partide politice, să intre în politică, altfel nicio reformă, doar din interior, fără oameni noi, nu este posibilă. Este conștient că suntem într-un moment de schimbare radicală de paradigmă.

Klaus Iohannis a spus că, din punctul lui de vedere, reprezentăm și strada. Vor mai fi consultări și va veni în Piața Universității incognito.