MENIU

Constructorul centralei nucleare de la Doicești și-a amânat primul proiect până în 2030.

Foto: Proiectul centralei Doicești / Nuclearelectrica

România, prin intermediul companiei RoPower, a devenit prima țară din Europa și al doilea client din lume al companiei americane NuScale. Această realizare a fost posibilă prin planul de construire a centralei de mini-reactoare nucleare (SMR) de la Doicești, județul Dâmbovița.

„Începerea de către NuScale a lucrărilor de inginerie și proiectare Front-End de fază 1 în parteneriat cu Nuclearelectrica/RoPower menține România pe drumul spre a deveni prima țară din Europa care va beneficia de tehnologia reactoarelor modulare mici sigure, fiabile și fără emisii de carbon”, a declara, în ianuarie, John Hopkins, președinte și director executiv al NuScale.

În luna ianuarie a acestui an, NuScale Power, compania americană, și RoPower Nuclear, compania românească deținută în mod egal de Nuclearelectrica și Nova Power & Gas, au anunțat semnarea unui contract pentru efectuarea lucrărilor de proiectare și proiectare preliminară (FEED), ceea ce reprezintă un pas important spre punerea în aplicare a unei centrale electrice NuScale VOYGR cu reactoare modulare mici (SMR) în România.

Având sediul în Portland, Oregon, compania NuScale avea inițial planuri de a aduce primul său reactor de tip SMR, cu o capacitate de 77 de Megawați, în funcțiune în anul 2026 la Idaho Falls, statul Idaho din nord-vestul SUA. Cu toate acestea, datorită unor motive necunoscute, NuScale a fost nevoită să amâne această dată până în 2030.

Factura pentru centrala NuScale a fost revizuită în sus cu 75%, până la 9,3 miliarde de dolari, din care 4,2 miliarde de dolari vor fi preluate de diferite entităţi publice. Grupul de municipalităţi, botezat UAMPS, care are contract cu firma NuScale a pierdut o parte din membri şi este imperativ necesar ca până la finele acestui an să se angajeze să preia o anumită cantitate de energie produsă la viitoarea centrală, în caz contrar proiectul riscând să fie anulat, scrie cetateanul.net.

În prezent, mai multe companii americane dezvoltă propriile lor reactoare modulare mici (SMR), care sunt mai ieftine decât reactoarele nucleare tradiționale și au un timp de construcție mai scurt și un consum de combustibil mai mic, ceea ce duce la generarea mai puținelor deșeuri nucleare.

Cu toate acestea, până în prezent, singurul model de SMR validat de Comisia de reglementare a activităţilor din domeniul nuclear (NRC) din SUA este cel dezvoltat de start-up-ul NuScale, validarea fiind acordată în luna ianuarie a anului trecut, la şase ani de la depunerea cererii de validare.

În prezent, guvernul României este singurul care a semnat un angajament ferm cu NuScale, în timp ce alte ţări interesate de energia nucleară monitorizează evoluția situației din SUA și așteaptă să facă comenzi după emiterea autorizației de către NRC”, a declarat Bahram Nassersharif, directorul programului de inginerie nucleară de la Universitatea din Rhode Island.