CSM se opune modificărilor la Codul Penal şi Codul de Procedură Penală
Consiliul Superior al Magistraturii se opune modificărilor la Codul Penal şi Codul de Procedură Penală, a anunţat vicepreşedintele CSM, Codruţ Olaru.
Magistraturii, Codruț Olaru, a declarat, în cadrul unui eveniment organizat de DNA, că CSM nu își însușește modificările textelor de lege privind traficul și cumpărarea de influență, precum și neglijența în serviciu.
"S-au solicitat puncte de vedere de la toate instanțele judecătorești, de la toate unitățile de parchet din țară, inclusiv de la PÎCCJ, strucutrile specializate, DNA și DIICOT. M-aș referi la cele care vizează modificarea unor infracțiuni ce au sau pot avea o legătură directă cu activitatea dumneavoastră (DNA- n.r.), trafic de influență, cumpărare de influență și neglijența în serviciu. Pe aceste aspecte concrete, avem observații pe care în unanimitate le-au formulat procurorii de la nivelul tuturor unităților de parchet – insist pe această remarcă – dar și judecătorii de la un număr semnificativ de instanțe judecătorești", a declarat Coduț Olaru.
Vicepreședintele CSM a explicat că toate observațiile instanțelor judecătorești și unităților de parchet fac referire la menținerea actualei forme de incriminare pentru negjilența în serviciu.
"Mă refer la articolul 298, neimpunându-se abrogarea, așa cum s-a propus în proiect deoarece un astfel de act de abrogare, pe lângă faptul că nu are justificare obiectivă și rațională, ar conduce alături de reconfigurarea infracțiunii de abuz în serviciu la nesancționarea a numeroase fapte săvârșite de persoane ce ocupă funcții publice în exercițiul atribuțiilor de serviciu. (...) Tot în această evaluare se impune opinia majorității instanțelor și parchetelor, adică, menținerea asupra actualei forme de incriminare pentru trafic de influență, articolul 291. (...) Pentru o astfel de situație, se va duce la o dezincriminare a traficului de influență, prin introducerea acestei cerințe, iar modalitatea standard de realizare a unor astfel de fapte ar fi foarte greu de influențat și de trimis către instanța de judecată", a adăugat reprezentantul CSM.