Întâlnire tensionată NATO-RUSIA. Teme: Ucraina și consolidarea militară din Europa de Est
NATO şi Rusia discută miercuri pentru prima dată după ce Alianţa Nord-Atlantică a decis la Summitul de la Varşovia de vineri şi sâmbătă să-şi consolideze prezenţa în Europa de Est, în urma unor temeri provocate de agresiunea rusă în Ucraina.
Reuniunea dintre ambasadorii celor 28 de state membre NATO şi al Rusiei este a doua din 2014, de când relaţiile între blocul militar occidental şi Moscova au ajuns la cel mai scăzut nivel de după Războiul Rece, în urma anexării de către ruşi a Peninsulei ucrainene Crimeea şi implicării ruse în conflictul armat din estul separatist prorus al Ucrainei.
Alianţa a anunţat că va informa Moscova cu privire la decizia de a trimite patru batalioane - aproximativ 4.000 de oameni - în Polonia şi ţările baltice, îngrijorate după anexarea Crimeei.
Moscova a anunţat că va discuta despre riscurile pe care le reprezintă scutul american antirachetă pe care NATO l-a declarat operaţional la summit, şi despre o îmbunătăţire a securităţii spaţiului aerian al Mării Baltice.
"Aliaţii şi Rusia vor discuta despre trei subiecte - criza din Ucraina, transparenţa militară şi situaţia în domeniul securităţii în Afganistan", a anunţat Carmen Romero, o purtătoare de cuvânt a NATO.
"În spiritul transparenţei, vom informa Rusia cu privire la deciziile importante pe care le-am adoptat la Varşovia săptămâna trecută în vederea consolidării securităţii noastre", a adăugat ea.
Moscova a criticat dur decizia NATO, a acuzat Alianţa de agresiune şi a ameninţat cu contramăsuri la mobilizarea forşelor aliate în apropierea frontierelor ruse, potrivit News.ro.
Rusia, îngrijorată
Pentru Rusia, tema principală de discuții este decizia Alianței de a-și consolida prezența militară pe "flancul estic", precum și consecințele acestei decizii pentru securitatea europeană, a declarat marți purtătoarea de cuvânt a Ministerului de Externe rus, Maria Zaharova, citată de TASS și RIA Novosti, citate de Agerpres.
Printre alte subiecte, partea rusă intenționează să inițieze o dezbatere cu privire la inițiativa președintelui Finlandei, Sauli Niinisto, vizând creșterea securității zborurilor în regiunea baltică, acesta propunându-i recent omologului său rus, Vladimir Putin, ca avioanele militare ce zboară deasupra Mării Baltice să mențină transponderele (emițătoare radio ce permit identificarea avioanelor) deschise, pentru a se preveni incidentele nedorite.
În același timp, Moscova va pune accent pe riscurile pentru stabilitatea strategică, ca urmare a continuării dezvoltării sistemului de apărare antirachetă al SUA și NATO în Europa, a subliniat reprezentanta diplomației ruse.
Pe agenda reuniunii mai figurează situația din Ucraina, cea din Afganistan și amenințările teroriste la nivel regional, a indicat Zaharova.
De notat că situația din Ucraina, foarte importantă pentru SUA și UE și argument principal pentru prelungirea sancțiunilor aplicate Moscovei, a fost menționată de partea rusă la sfârșitul listei temelor de discuție.