MENIU

Consiliul Naţional de Etică. Ce vor rectorii de la noul Guvern

<p><strong><a href="http://www.realitatea.net/tag/mihnea-costoiu_545066" target="_blank">MIHNEA COSTOIU</a></strong> </p>

A fost revocat Consiliul Naţional de Etică, dar va mai trece minimum un an până când va fi instituit un nou mecanism care să preia atribuţiile acestui for. Spun asta mai mulţi specialişti din Ministerul Educaţiei, care explică faptul că din punct de vedere tehnic este imposibil crearea unui nou consiliu care să se ocupe de analiza lucrărilor de doctorat cu suspiciuni de plagiat, mai devreme de 2017.

În acest moment, nimeni nu ştie cine se va ocupa de analiza lucrărilor de doctorat cu suspiciuni de plagiat. Ministrul Educaţiei, Adrian Curaj, a anunţat că a revocat această comisie, iar în luna ianuarie va fi instituit un nou mecanism care să preia o parte din atribuţii.

Surse din Ministerul Educaţiei susţin că este nevoie de cel puţin o modificare a legii Educaţiei pentru a institui un nou for. Pe de altă, parte rectorii universităţilor nu ştiu ce înseamnă mai exact revocarea acestei comisii.


Aşadar, ministrul de Interne Petre Tobă, care aştepta un verdict, după ce a fost acuzat de plagiat, se poate considera norocos. Deşi lucrarea sa trebuia să fie analizată, consiliul a fost desfiinţat cu o zi înainte de teza domniei sale. Şi dacă ne gândim că mandatul său în funcţia de ministrul de Interne este de un an, atunci nu există instituţie care să îi verifice lucrarea în acest interval.

Un lucru este insa clar. Lucrările care au fost analizate de membrii Consiliului Naţional de Etică nu pot fi anulate. Comisia a funcţionat legat până când a fost revocată. Asta înseamnă că atât Victor Ponta, Gabriel Oprea şi Olguţa Vasilescu, acuzaţi de plagiat, ies basma curată din această poveste.


Rectorii susţin că singura instituţie capabilă să gestioneze aceste lucrări este comisia de etica din cadrul fiecarei universitati.

În ceea ce priveşte obiectivele noului Guvern, rectorii au aşteptări mari de la cabinetul premierului Cioloş.