Consiliul Europei, despre retragerea Turciei din Convenţia de la Istanbul privind protecţia femeilor: ''O veste DEVASTATOARE''
Retragerea Turciei din Convenţia de la Istanbul privind protecţia femeilor este "o veste devastatoare". O spune chiar secretarul general al Consiliului Europei, Marija Pejcinovic Buric, într-un comunicat postat pe site-ul instituţiei.
"Convenţia de la Istanbul acoperă 34 de ţări europene şi este privită pe scară largă drept un criteriu de referinţă în eforturile internaţionale de a proteja femeile şi fetele de violenţa cu care se confruntă zilnic în societăţile noastre. Această decizie este un regres enorm faţă de aceste eforturi şi cu atât mai deplorabilă întrucât compromite protecţia femeilor în Turcia, în întreaga Europă şi în afara ei", a arătat Pejcinovic Buric.
Semnată în 2011, Convenţia de la Istanbul obliga, practic, guvernul să adopte o legislaţie ce reprimă violenţa domestică şi abuzurile similare, inclusiv violul conjugal şi mutilarea genitală feminină.
Turcia a dezbătut o posibilă retragere din Convenţie după ce anul trecut un responsabil al partidului la putere al preşedintelui Recep Tayyip Erdogan ridicase problema abandonării tratatului. De atunci, numeroase femei au ieşit pe străzile Istanbulului şi ale altor oraşe turce, solicitând guvernului de la Ankara să respecte Convenţia.
Anunțul oficial a venit, însă ieri, când am aflat că Turcia s-a retras din primul instrument obligatoriu din lume pentru prevenirea şi combaterea violenţei împotriva femeilor.
Decizia a fost aspru criticată de principalul partid de opoziţie, CHP. Gokce Gokcen, vicepreşedinta formațiunii, a scris pe Twitter că abandonarea convenţiei înseamnă "a lăsa femeile să fie ucise".
Violenţa domestică şi feminicidul rămân o problemă gravă în Turcia. Numai anul trecut, 300 de femei au fost asasinate, potrivit grupului pentru apărarea drepturilor We Will Stop Femicide, relatează Agerpres.ro.