Proiect de rezoluție ONU susținut de SUA, UK și Franța, după atacul chimic din Siria
Statele Unite, Marea Britanie și Franța au prezentat marți un proiect de rezoluție a Consiliului de Securitate al ONU care condamnă presupusul atac cu arme chimice produs în Siria. Proiectul ar urma să fie supus la vot miercuri, la reuniunea de urgență a Consiliului de Securitate, au indicat diplomați citați de Reuters, potrivit Agerpres.
Cele trei state acuză forțele președintelui sirian Bashar Al-Assad de comiterea acestui atac. Armata siriană a negat însă responsabilitatea atacului și a subliniat că nu au folosite niciodată arme chimice.
Potrivit proiectului de rezoluție consultat de Reuters, guvernul sirian trebuie să pună la dispoziția anchetei lansate de ONU planurile și jurnalele de zbor de marți și numele tuturor comandanților de regiment de elicoptere, precum și să asigure accesul anchetatorilor la bazele aeriene de unde se crede că ar fi putut fi lansate atacuri cu substanțe chimice.
Cel mai recent bilanț arată că 72 de oameni murit în urma raidului aerian efectuat marți asupra localității nord-vestice Khan Shaykhun, fief al insurgenților și jihadiștilor.
Documentul solicită totodată secretarului general al ONU Antonio Guterres să informeze lunar dacă guvernul sirian cooperează cu ancheta internațională și cu misiunea de constatare a utilizării de arme chimice în Siria.
Proiectul insistă de asemenea ca responsabilii pentru atac să fie trași la răspundere, subliniind că este revoltător că "în Republica Arabă Siriană armele chimice continuă să omoare și să rănească oameni".
Nu este clar deocamdată cum vor reacționa la acest proiect Rusia, aliată a regimului lui Bashar Al-Assad, și de asemenea China. În februarie, Rusia, susținută de China, a recurs pentru a șaptea oară la dreptul său de veto pentru a apăra guvernul lui Al-Assad de acțiunile Consiliului de Securitate, blocând o inițiativă a puterilor occidentale de a impune sancțiuni Damascului.
Siria a acceptat să-și distrugă arsenalul chimic în 2013, în urma unui acord negociat de Moscova și Washington, iar în 2014 Organizația pentru interzicerea armelor chimice (OPCW) a lansat o misiune de constatare pentru a stabili dacă pe teritoriul sirian au fost folosit astfel de arme. O anchetă a ONU și a OPCW a stabilit ulterior că forțele guvernului sirian s-au făcut responsabile de trei atacuri cu gaz de clor în 2014 și 2015 și că militanții Statului Islamic au folosit gaz muștar.
Atac chimic în Siria. Bilanțul a ajuns la 100 de morți și 400 de răniți
Bilanţul atacurilor chimice de marţi dimineaţă, din Siria, a ajuns la 100 de morţi şi 400 de răniţi, a anunţat Uniunea Organizaţiilor de Salvare şi Îngrijiri Medicale (UOSSM).