MENIU

Consiliul Concurenței despre scumpirile la carburanți: „Creșterile sunt spectaculoase, dar nu avem indicii de cartel”

Foto arhivă

Vicepreședintele Consiliului Concurenței admite că prețurile sunt spectaculoase, dar că nu sunt indicii de cartel și situația este una care se manifestă la nivel global.

„Curbele de preț din România sunt paralele cu curbele de preț din UE, noi ne aflăm un pic mai jos decât media din UE. Știu că nu consolează, avem putere de cumpărare mai mică, însă piața benzinei este cel puțin europeană, iar piața diesel este globală. În așa fel încât nu avem instrumente de influențare a prețurilor. (...)

Dacă nu avem indicii de tip cartel nu putem să facem inspecții inopinate, nu-mi dă voie legea. Evoluția aceasta a prețurilor nu este particulară țării noastre. Prețurile au crescut în UE și la nivel global. În SUA a ajuns galonul 5 sau 6 dolari ceea ce pentru ei este inimaginabil. Este o evoluție a prețurilor globală pe care noi nu putem să o controlăm”, a spus vicepreședintele Consiliului Concurenței.

Acesta a spus că nici în cazul situației de creștere a prețurilor din primăvara acestui an, de la Beiuș, nu sunt indicii privind înțelegeri de tip cartel, scrie Hotnews.ro

Guvernul a adoptat joi o Ordonanță de urgență anti-speculă care permite autorităților să intervină în situații excepționale în care identifică produse ale căror prețuri cresc nejustificat sau când apar situații de distorsionare a pieței.